Jezikovna ekskurzija v London

Učenci osmega razreda smo v sredo,  21. marca 2018, končno dočakali težko pričakovano jezikovno ekskurzijo v prestolnico Velike Britanije – London.

V sredo zjutraj ob 7.20 uri smo se zbrali na parkirišču pod gradom, kjer nas je že čakala naša ravnateljica, ga. Helena Ocvirk, ki nam je zaželela srečno pot, ter naš vodnik, g. Željko Šalabalija in oba učitelja angleščine, ki so se z nami podali na pot. Ko smo se poslovili od staršev, smo se vkrcali na avtobus, kjer so že bili učenci OŠ Sv. Ana, s katerimi smo preživeli to ekskurzijo. Na poti do ljubljanskega letališča so se nam pridružile še tri učenke iz OŠ Poljčane. Po slabih dveh urah vožnje smo prispeli na letališče, kjer smo se brez zapletov kmalu vkrcali na letalo družbe EasyJet. Polet je hitro minil in ob 12:45, po angleškem času, smo pristali na drugem največjem letališču v Veliki Britaniji – Gatwicku. Nato smo se z vlakom odpeljali do East Croydona, kjer smo bili nastanjeni v hotelu Premier Inn. Po kratkem počitku in razvrstitvi po sobah, smo se s podzemno železnico odpravili v Camden Town, kjer smo preizkusili naše ‘barantaške sposobnosti’, nato pa smo se odpravili na večerjo v angleški pub. Po Camden Townu nas je pot vodila skozi China Town do Leceister Squarea, kjer smo zavili v veliki trgovini M&M in LEGO. Spet smo sedli na vlak podzemne železnice, ki nas je odpeljal do našega hotela.

Zjutraj smo se po obilnem zajtrku ob 9:15 zbrali pred hotelom, od koder smo se z vlakom znova zapeljali do postaje Victoria, nato pa naprej do London Bridga. Tam smo se najprej ustavili na ogledu londonske trdnjave Tower – tj. the Tower of London, kjer smo se seznanili z zgodovino Anglije. V Towru smo si ogledali tudi kronske dragulje in nekatere druge predmete v lasti kraljeve družine, ki so neprecenljive vrednosti. Po ogledu Towra smo si ogledali še Tower Bridge, ki je eden najbolj prepoznavnih mostov na svetu, ter pred njim seveda tudi pozirali. Nato smo se odpravili do Greenwicha, kjer smo se slikali na ničelnem poldnevniku – to je na meji med zahodno in vzhodno poloblo. Od Greenwicha smo se z ladjico odpeljali po reki Temzi do London Eye. Na vrhu tega »kolesa« smo se iz ptičje perspektive ozrli na ves London in njegovo okolico. Spet smo sedli na podzemni vlak, ki nas je odpeljal do postaje Leceister Square, kjer smo izstopili in se odpravili v Burger King na večerjo. Naša naslednja postaja je bil Prince Edward Theatre, kjer smo si ogledali zares izvrsten muzikal Aladdin, ki nas je vse izjemno navdušil. Po napornem dnevu in veliko prehojenih kilometrov smo hitro popadali v naše udobne postelje.

Tretji dan smo se po zajtrku zbrali pred hotelom, od koder smo nadaljevali pot do Big Bena, ki pa je na žalost odet v delavske odre, saj poteka renovacija njegove sto šestdeset let stare podobe. Ustavili smo se nasproti Westminstrske opatije, kjer smo uzrli številne kipe pokojnih svetovnih voditeljev ter bogato okrašeno zgradbo britanskega parlamenta. Na poti do Buckinghamske palače smo se sprehodili skozi St. James park, ki je eden najbolj znanih parkov v Londonu. Do Buckinghamske palače smo prišli ravno ob času menjave straže, zato smo brž pripravili svoje telefone in fotoaparate kot se za prave turiste spodobi. Za tem smo se odpravili do Trafalgar Squarea, kjer smo zavili še v Narodno galerijo. Tam smo si ogledali nekatere umetniške slike svetovno znanih umetnikov. Na poti do muzeja voščenih lutk – Madame Tussauds, smo se sprehodili po »prečni« ulici, kjer so snemali več filmov Harryja Potterja. V Madame Tussauds smo si lahko ogledali voščene lutke svetovno znanih zvezdnikov, športnikov in politikov ter se ob njih tudi fotografirali. Znova smo se odpravili na večerjo, tokrat v Pizza Hut. Siti smo se odpravili čez Oxford Street do velike trgovine z igračami – Hamleys, kjer smo vsi zelo uživali in tudi kaj kupili. Zadnji večer, ki smo ga preživeli v Londonu, smo se v hotel vrnili nekoliko prej (tj. okrog 21.30), zato smo se še malo družili, nato pa spakirali in se odpravili spat.

Zadnji dan smo preživeli v dveh muzejih, in sicer v Natural History Museum in Science Museum, do katerih smo se zapeljali z našim avtobusom. V muzejih je bilo zelo poučno, dogajanje pa nam je vodička Vesna, ki je ta dan zamenjala Željka, popestrila z zanimivimi nagradnimi nalogami. Pred odhodom na letališče smo se ustavili v Fulhamu, kjer smo si od zunaj ogledali stadion nogometnega kluba Chelsea. Kontrola na letališču Stansted je bila precej strožja kot na Brniku, naš let do Italije pa zelo miren. Na avtobusu, ki nas je odpeljal nazaj proti Sloveniji, je »strokovna žirija« pregledala naše odgovore na nagradna vprašanja in prve tri najboljše ekipe tudi nagradila. A tudi drugi niso ostali praznih rok, saj so dobili tolažilne nagrade. Naša pot se je končala okrog pol pete ure zjutraj na parkirišču pod gradom, kjer so nas že nestrpno čakali naši starši.

V Londonu smo se nadvse zabavali in, če bi imeli možnost, bi z veseljem ostali še nekaj časa.

Zapisala učenca IP-TISK: Miha Godicelj in Zarja Malovič, 8. a

(Skupno 387 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost