UNICEF-ov svetovni dan otrok

Pred 29. leti je 20. novembra Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah, ki jo je do danes ratificiralo skoraj vseh 193 članic Združenih narodov (z izjemo Združenih držav Amerike in Somalije), ki so se s tem zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter delovale tako, da bodo v celoti uresničevale člene konvencije.

V njej je zapisan najširši razpon človekovih pravic, ki bi jih morali uživati vsi otroci sveta. Žal so v nekaterih državah otrokom še vedno kršene njihove najosnovnejše pravice (npr. ponekod so otroci še zmeraj brez pitne vode in ustrezne prehrane, ne hodijo v šolo, so žrtve nasilja, prisiljeni v otroško delo …). Zato je izjemno pomembno, da si za uresničevanje otrokovih pravic vsakodnevno prizadevamo prav vsi. Eden od teh načinov je obeležitev z UNICEF-ovim svetovnim dnevom otrok, ki ga praznujemo vsako leto 20. novembra, tj. na dan sprejema Konvencije o otrokovih pravicah. Na ta dan UNICEF izvede projekt z imenom »Kids Takeover Day«, ko lahko otroci za en dan prevzamejo vodilne vloge in tako na teh položajih zamenjajo odrasle. Tudi na naši šoli smo se letos odločili, da se pridružimo temu projektu.

V torek, 20. novembra 2018, je tako skupaj 16 naših učencev zamenjalo učitelje in ravnateljico. Nekateri učenci so za eno šolsko uro prevzeli vlogo učitelja pri naravoslovju, glasbi, športu, slovenščini, matematiki, angleščini in fiziki. Jaz osebno pa sem za en dan prevzela vlogo ravnateljice. Zjutraj sem po šolskem radiu najprej nagovorila učence in jim predstavila bistvo svetovnega dneva otrok. Nato sem se lotila opravkov in dolžnosti, ki jih sicer opravlja naša ravnateljica. Ogledala sem si poročila in pregledala dokumente, zatem pa sem se v spremstvu ravnateljice, gospe Helene Ocvirk, odpravila na spremljanje pouka v tiste razrede, kjer so se učenci odločili zamenjati učitelje. Začeli sva v 5. a razredu pri uri slovenščine, nadaljevali sva v višjem razredu, in sicer v 8. b, kjer sva bili prisotni pri uri fizike. Na koncu sva opravili še hospitacijo v 7. a razredu pri uri matematike. Spoznala sem, da je delo ravnateljice zelo raznoliko in odgovorno.

Ta dan se mi bo zagotovo za vedno vtisnil v spomin in upam, da bodo naši učitelji še kdaj svojim učencem omogočili to neverjetno izkušnjo.

 

Zapisala: Sara Desku, 8. b

 

 

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost