2. tehniški dan za učence 8. in 9. razreda

 

Bolj kot se bližamo koncu osnovnošolskega izobraževanja, pogosteje smo postavljeni pred vprašanje, kam naprej v šolo? Zato smo se v sklopu tehniškega dne, ki je bil tokrat pripravljen na temo karierne orientacije, v sredo, 9. januarja 2019, devetošolci odpravili v Maribor na Srednjo elektro računalniško šolo (SERŠ), osmošolci pa na nekatere ptujske srednje šole.

Slednji so se zbrali v šoli nekaj pred 8. uro, nato pa so se skupaj odpravili do Srednješolskega centra Ptuj. Tam so se razdelili v dve skupini. En oddelek se je najprej odpravil na predstavitev Biotehniške šole, drugi oddelek pa na predstavitev Elektro šole. Sledile so še predstavitve Strojne in Ekonomske šole ter Gimnazije Ptuj.

Mi, devetošolci, smo se zjutraj zbrali na parkirišču pod gradom s katerega smo se odpravili v Maribor. Po tridesetminutni vožnji smo prispeli do šole. Po prijaznem pozdravu smo se odpravili v novo konferenčno sobo, kjer nas je pozdravila še ravnateljica SERŠ-a, ga. Irena Srša Žnidarič, in nam hkrati povedala nekaj malega o delovanju šole. Izvedeli smo, da ponujajo pet programov šolanja in sicer elektrotehnik, tehnik računalništva, elektrikar, računalničar in tehniška gimnazija. Povedala nam je tudi, da se večina njihovih dijakov odloči za nadaljevanje šolanja na fakulteti, ki se nahaja zraven šole.  Po krajši predstavitvi šole smo se odpravili do različnih učilnic, kjer smo veliko izvedeli. Ogledali smo si sobo z zelenim zaslonom, kjer so nam učenci pokazali montažo videov. Tam smo se pretvarjali, da smo novinarji in smo tudi sami lahko poskusili snemati s profesionalno opremo. V učilnici za robotiko so nam učenci predstavili nekatere robote, ki so jih izdelali sami in se z njimi uvrstili na najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih. Veliko smo izvedeli tudi o najnovejši tehnologiji, ki jo uporabljajo, ogledali pa smo si še glasbeno vadilnico s studiem, kjer vadijo njihovi šolski bendi in kjer je veliko znanih glasbenih ustvarjalcev posnelo svoje pesmi.

Po malici, ki so  jo pripravili za nas, sta sledili še dve enourni delavnici, ki so jih vodili dijaki.  Mi smo se razdelili v dve skupini; ena skupina se je odpravila na računalniško oblikovanje plakatov, druga pa na delavnico oblikovanja spletnih strani.

Osebno se mi je ta tehniški dan zdel še posebej zanimiv in koristen,  saj je pomembno, da devetošolci dobimo veliko informacij o različnih izobraževalnih programih.

 

Zapisala šolska novinarka: Zarja Malovič, 9. a

(Skupno 380 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost