Naravoslovni dan in jubilejni 10. tradicionalni slovenski zajtrk

Olgičarji smo obeležili dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat jubilejni, saj je že deseti po vrsti. Tako kot vsako leto smo oboje izvedli tretji petek v novembru, le da je letos zaradi epidemije covid-19 potekal ta dan nekoliko drugače – na daljavo. Učenci smo ob sloganu »Zajtrk z medom – super dan!« opravili različne zanimive aktivnosti, ob katerih smo se seznanili s pomenom zajtrka, zdrave prehrane, boljše kakovosti lokalno pridelane hrane, spoznali smo pomen čebel in se preizkusili v kuharskih spretnostih ter likovnem ustvarjanju. Učenci smo dan pričeli z zajtrkom, ki je vključeval živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pripravili smo vabljive pogrinjke.

Učenci I. VIO so si ogledali kratek film o kranjski čebeli in tako spoznali marsikatero zanimivost o tej vrsti. Ob poskočnih, vsem že znanih pesmicah o čebelah so tudi zapeli in zaplesali. Spoznali so prednosti lokalne oziroma slovensko pridelane hrane in pripravili miselni vzorec. Pri nekaterih učencih je doma zadišalo po sveže pečenem, okusnem pirinem kruhu, ki so ga najmlajši učenci pripravili skupaj s svojimi starši. Recept je zelo enostaven in hkrati zdrav,  zato ga priporočajo prav vsem, da ga preizkusijo.

Po ogledu dokumentarnega filma o čebelah in medu, so se tudi učenci 4. in 5. razreda preizkusili v peki pirinega kruha, ki jim je odlično uspel. Svoje znanje o klasičnih slovenskih sestavinah (kruh, maslo, med, mleko in jabolko) so preizkusili z reševanjem kviza, ki jim je predstavljal večji izziv, saj so lahko izbirali med različnimi stopnjami težavnosti. Nekateri učenci so se preizkusili v likovnem ustvarjanju in izdelali zanimive zloženke s svojimi risbami, pregovori ter razmišljanji o pomenu zajtrkovanja.

Tudi učenci III. VIO smo si po zajtrku ogledali zanimiv dokumentarni film z naslovom S čebelo do medu in tako spoznali pomen čebel pri pridelavi hrane ter pomembnost zdrave prehrane za naše fizično in psihično počutje. Veliko že vemo o pomenu mleka za naše telo, danes pa smo spoznali še njegovo pridelavo. Iz doma razpoložljivih sestavin smo se preizkusili v kuharskih spretnostih in zadišalo je po tradicionalnih slovenskih jedeh. Dober tek!

Zapisali: Šolski novinarji

(Skupno 329 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost