Dan za spremembe – “Premagajmo osamljenost”

V začetku letošnjega aprila se je pričela vseslovenska prostovoljska akcija, katere namen je spodbuditi slovenske državljane, da se preizkusijo v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Že dvanajsto leto zapored so v organizaciji Slovenske filantropije želeli povezati prostovoljce širom Slovenije, da podarijo kanček sebe k premagovanju osamljenosti. To je bila tudi letošnja tema Dneva za spremembe. Ker pa smo še vedno v obdobju epidemije virusa, so vse akcije v tem letu lahko potekale preko spleta ali v živo na prostem. Aktivnosti so v tem letu podirale rekorde, saj so bile organizirane v več kot sto krajih in izvedenih je bilo največ aktivnosti doslej. Med organizatorji so društva, šole, vrtci, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in tudi posamezniki.
Tudi mi – Olgičarji smo se ponovno pridružili tej akciji, v tem šolskem letu že drugič. Ko smo razmišljali o osrednji temi in o tem, s kom bi se lahko povezali na lokalni ravni, smo takoj pomislili na najbolj ranljivo skupino v času epidemije v zadnjem letu, in sicer na starostnike. Povezali smo se z Domom upokojencev Ptuj, saj smo jim želeli popestriti in polepšati dneve. V tednu od 19. do 24. aprila smo varovancem in varovankam doma pripravili najrazličnejše video izzive iz številnih področij (glasbene, miselne, plesne, ustvarjalne …), ki so jih v delavnicah pod vodstvom svojih delovnih terapevtov pridno izpolnjevali.
Prav tako smo v tem tednu na naši šoli izvajali raznovrstne dejavnosti tako na razredni kot tudi na predmetni stopnji. Nastali so različni likovni in literarni izdelki, ki smo jih izobesili na pano in tako je nastala razstava naših učencev.
Našo aktivnost smo okronali s kratko prireditvijo, ki se je pričela, v petek 23. aprila, ob 11.00 uri na prostem pred Domom upokojencev Ptuj. Z našimi učiteljicami mentoricami smo se podali do doma, kjer so nam ob prihodu varovanci in varovanke složno zapeli ljudsko pesem z naslovom »Dekle je po vodo šlo«. Prav toplo nam je bilo pri srcu. Prireditev je pričela Zaja Postružnik s kratkim nagovorom, nato sem stopila v čevlje povezovalke programa kar sama, Neja Gajzer. Četrtošolke so napolnile prizorišče s plesom po glasbi »Čokolada«, nakar je sledilo še veliko glasbenih točk, s katerimi smo želeli razveseliti varovance doma. Eva Ritonja in Zaja Postružnik sta zapeli pesem pod naslovom »Za vedno«, Tiana Mlakar je s kitaro pričarala melodijo pesmi »Every breath you take« skupine Police in Timotej Mlakar s harmoniko pesem »Za Elizo«. Nikakor pa ne gre brez naše Golice, s katero nam je postregel Tai Prosenjak, ki je prav tako s harmoniko napolnil srca varovancev doma.
Kar se pa tiče naših izzivov, pa lahko rečem sledeče, da so bili varovanci zelo dobri in uspešni učenci, saj so naše izzive več kot z odliko opravili. Pohvaljeni!
Leto, ki je za nami je bilo težko za vse nas, saj je v naše življenje prineslo mnoge spremembe, med katerimi je bila tudi omejena družabnost. S to prostovoljno akcijo smo prispevali k zmanjšanju osamljenosti in vračanju smisla varovancem doma upokojencev in tudi nam, učencem.


Zapisali: Neja Gajzer, 8. b in Kaja Golob, 9. b


»Za konec pa bi rada delila z vami še moje razmišljanje, in sicer kljub temu, da sem še na začetku svoje življenjske poti, v svoji pomladi, menim, da si vsi želimo, da bi imeli nekoč lepo starost. To je tudi razlog, da se sprašujem, kaj lahko naredim jaz, da bi ostarelim pomagala preživeti lepo jesen svojega življenja. Starejši ljudje so pogosto osamljeni in imajo veliko časa, da razmišljajo o preteklosti in se verjetno obremenjujejo s tem, kaj jim bo prinesla prihodnost. Menim, da imamo mi, mladi, to moč, da v svojem vsakdanjiku najdemo pogosteje čas in pripravimo kakšen projekt, ki bi vključeval ostarele in jim popestril njihov vsakdan. Vsi smo namreč del družbe in smo odgovorni ne le zase, temveč tudi drug za drugega!« Neja Gajzer, 8. b

Deli / Share …
(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost