Po zgodovino v Stare zapore in Salon umetnosti

V tednu otroka in tudi v času, ko potekajo dnevi evropske kulturne dediščine smo se učenci od 6. do 9. razreda po skupinah odpravili na ogled zelo zanimivih razstav v Salon umetnosti in v razstavišče Starih zaporov.

V Salonu umetnosti je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož tokrat v okviru prireditev ob tridesetletnici samostojnosti Republike Slovenije  postavil interdisciplinarno razstavo o razvoju Mestne občine Ptuj v letih od 1991 do 2021, z naslovom 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji. Ogledali smo si izbor muzejskih predmetov, ki so bili v muzej pridobljeni v zadnjih treh desetletjih. Skozi razstavo nas je popeljala kustosinja, ga Stanka Gačnik, in nam predstavila zgodovinske zanimivosti preteklih 30 let našega mesta.

Prav posebno doživetje za nas pa je bilo gotovo v razstavišču Starih zaporov. Tam nas je sprejela kustosinja, ga. Renata Čeh. Seveda smo nekaj od tega, kar nam je predstavila že vedeli, a veliko je bilo za nas novega. Stavba, ki je zelo blizu naše šole, na Prešernovi ulici 37, je od leta 1844 pa vse do petdeset let 20. stoletja služila kot zapor.

Med drugo svetovno vojno je nemški okupator v te prostore najprej zaprl zavedne Slovence  ter aktiviste Osvobodilne fronte in njihove simpatizerje. Mnoge med njimi so od tod odpeljali na streljanje v Maribor in Celje, nekateri pa so bili odvedeni v nemška koncentracijska taborišča, od koder se niso vrnili. V ptujskih sodnih zaporih je po nečloveškem mučenju 18. avgusta 1942 umrl član Osvobodilne fronte in borec Slovenskogoriške čete narodni heroj Jože Lacko. O teh tragičnih dogodkih poroča napis na plošči, vzidani v pročelje hiše.

Od petdesetih let 20. stoletja do leta 1968 so bila v stavbi stanovanja. Nato je bila stavba predana v upravljanje Pokrajinskemu muzeju Ptuj. Med letoma 2001 in 2007 je muzej z obnovo notranjosti pridobil potrebne prostore za restavratorske delavnice, knjižnico, fotografski atelje in upravo. V južnem traktu kleti, kjer so bile nekoč zaporniške celice pa so uredili prostore za razstavo Ptuj z okolico v 20. stoletju. In ravno v teh celicah smo se znašli. Ne le, da smo lahko podrobneje spoznali zgodovino Ptuja in pomembne osebnosti mesta iz prejšnjega stoletja, v samih celicah smo lahko začutili tudi grozodejstva, ki so se v njih dogajala. Na vratih in stenah celic so še vedno sledi takratnih zapornikov. Ne, nikakor si ne želimo, da bi se kdajkoli znašli v njihovi koži. Se pa splača to in tudi razstavo v Salonu umetnosti ogledati.

Zapisali: Šolski novinarji

(Skupno 412 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost