Zanimivosti minoritske knjižnice

V sredo, 13. oktobra, in v petek, 15. oktobra 2021, smo učenci in učenke 9. razreda obiskali knjižnico Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla. Naš obisk ni bil namenjen le knjižnici, temveč tudi glasbeni šoli in drugim prostorom samostana.

Ob našem prihodu smo bili deležni lepega sprejema. V nadaljevanju smo izvedeli več o samem samostanu. Opremljeni z delovnim gradivom smo se sprehodili po samostanu, glasbeni šoli, minoritski in provincialni knjižnici, refektoriju …

Izvedeli smo, da začetki samostana segajo že v 13. stoletje in da smo priča najstarejšemu samostanu Frančiškovih manjših bratov na Slovenskem. Ustanovili naj bi ga gospodje Ptujski. Sam samostan stoji na koncu starega mestnega jedra, ob Dravskem mostu, na Minoritskem trgu.

V zgradbi samostana danes deluje tudi zasebna glasbena šola, na kateri poučujejo javno veljavne programe od glasbenega vrtca, baletne in glasbene pripravnice, pa do pouka raznih instrumentov ter petja. V glasbeni šoli prav tako prirejajo številne koncerte, festivale in različna srečanja.

V samih prostorih minoritskega samostana smo lahko vsako leto priča prireditvi Dobrote slovenskih kmetij.

Kar nas je še posebej očaralo, sta bili dve samostanski knjižnici, minoritska in provincialna knjižnica. Minoritska se nahaja v 2. nadstropju samostana od leta 1931 in hrani okoli 5000 knjig. Je knjižnica zaprtega tipa. Najstarejši izvodi knjig segajo v 16. stoletje. Kar ne smemo prezreti je dejstvo, da knjižnica hrani enega izmed treh ohranjenih izvodov dela Ta pervi dejl tiga noviga testamenta, katerega avtor je sam Primož Trubar. Med največje vrednote knjižnice pa zagotovo štejemo faksimile Svetega pisma, ki jo je v slovenščino prevedel Jurij Dalmatin.

Provincialna knjižnica je pričela s svojim delovanjem 8. februarja 2008. V sami knjižnici hranijo 14 tisoč knjig, ki so tudi na izposojo. Mogoče marsikdo ne ve, da so vrata knjižnice za obiskovalce odprta vsak dan med 9. in 11. uro dopoldan ter 16. in 18. uro popoldan. Tako, da vabljeni na ogled in izposojo tudi vi!

Takšni obiski kulturnih ustanov so za nas mlade, ki iščemo svojo mesto pod soncem, izrednega pomena, saj tako širimo svoja obzorja.

Zapisali: Neja Gajzer in Nina Markež, 9. b

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost