Zlati in srebrni mladi raziskovalci

V ponedeljek, 16. 5., je potekalo v Murski Soboti 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, na katerem so učenci in dijaki predstavili svoje raziskovalne naloge, inovacijske predloge in projekte. Mi smo se predstavili z dvema nalogama s področja zgodovine in biologije. 

Oskar Hodnik in Taj Sledič iz 8. b sta pod mentorstvom učiteljice Darje Lipovec v raziskovalni nalogi z naslovom Vpliv biooglja na rast rastlin raziskovala biooglje, ki se v kmetijstvu uporablja kot naravni izboljševalec tal, ki pospešuje rast rastlin, daje potrebna hranila in ne onesnažuje prsti, zraka in podtalnice. Zanimalo nas je, kako različne vrste aktiviranega biooglja delujejo na rast rastlin in kako najti najustreznejši volumski delež s prstjo za najbolj optimalno rast. Izvedli smo poskuse z rastnim testom vrtne kreše. Ugotovili smo, da biooglje vidno pripomore pri rasti rastlin v primeru, ko je pravilno aktivirano s kompostom in uporabljeno v pravilnih odmerkih. Z našimi poskusi smo dokazali, da je najbolj priporočljivo razmerje, kadar uporabimo 10 volumskih procentov aktiviranega biooglja in 90 volumskih procentov prsti, in sicer pri aktivaciji, ki je sestavljena iz kupljenega biooglja Sonnerde, aktiviranega s kupljenim kompostom. Naloga je prejela srebrno priznanje.

V raziskovalni nalogi z naslovom Interniranec 59567 sva avtorici Zaja Postružnik in Klara Gabrovec iz 8. b pod mentorstvom dr. Renate Debeljak prikazali nekajmesečno pot Zajinega pradedka od aretacije s strani Nemcev vse do internacije v koncentracijskih taboriščih Dachau in Allach, v katerem je preživel leto in pol. Podrobno sva prestavili njegovo preživljanje taborišča, ki je bilo zaznamovano z lakoto, nenehnim strahom, smrtjo, pretepanjem in bolečino, na drugi strani pa z upanjem, da bo tega trpljenja enkrat le konec. V pomoč so nama bili njegovi originalni zapisi, iz katerih so se dale razbrati tudi vse tiste žalostne posledice preživljanja taborišča, ki so sledile po osvoboditvi in o katerih sta spregovorila tudi zanesljiva ustna vira, in sicer njegova hči in vnuk. Ta naloga naj bo v spomin vsem hrabrim, ki so se pod bikovkami in koli borili za svoja življenja in našo svobodo. Naloga je prejela zlato priznanje in učenki sva 19. junija povabljeni na svečano podelitev priznanj v Cankarjev dom.

Zapisali: Mladi raziskovalci 8. b

(Skupno 500 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost