Jezikovna ekskurzija v London

Kot je v 18. stoletju napisal britanski esejist, dr. Samuel Johnson: „Kdor se naveliča Londona, se naveliča življenja,“, bi sedaj po naši vrnitvi zapisala lahko tudi sama.

Devetošolci smo v soboto, 14. maja 2022, odpotovali v angleško prestolnico, ki slovi kot eno najbolj obiskanih mest, kjer naj bi vsak stkal lepe spomine zase. Če si ljubitelj zgodovine, znamenitosti, muzejev, kulture … in navsezadnje Harryja Potterja, potem je to mesto ravno pravšnje zate. To je seveda London. London je največje in glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.  Leži na bregu reke Temze v jugovzhodni Angliji, v bližini njenega izliva v morje. 

Polni pričakovanj smo v zgodnjih sobotnih urah z avtobusom odrinili izpod parkirišča pod ptujskim gradom. Naš prvi cilj so bile Benetke, od koder smo po opravljenih letaliških formalnostih poleteli proti Londonu. Po malo manj kot dveh urah leta smo pristali na angleških tleh in se najprej odpeljali do našega hotela Premier Inn. Kratki osvežitvi je sledilo naše prvo raziskovanje Londona. Ker je bil za nami že dolg dan, smo se najprej okrepčali v Pizza Hutu, nato pa ˝poleteli˝ na London Eye. To ogromno kolo, ki je visoko kar 136 m, v pol ure omogoči panoramski pregled mesta z okolico. Nadaljevali smo s sprehodom po Oxford Streetu, vse do trgovine Hamleys, ki velja za najstarejšo in največjo svetovno trgovino z igračami. Trgovina v sedmih nadstropjih ponuja vse, kar si zaželijo mlajši, malce starejši in celo najstarejši otroci. Ker pa se je prvi dan po našem daljšem potovanju hitro prevesil v noč, smo se vrnili v hotel na zaslužen počitek, saj smo vedeli, da bo dan, ki nas čaka poln novih dogodivščin, za katere nam ne sme zmanjkati energije.

Nedeljsko jutro smo pričeli s klasičnim angleškim zajtrkom, nakar smo dan nadaljevali v prirodoslovnem muzeju in nato še v muzeju znanosti. V prirodoslovnem muzeju smo bili zelo aktivni, saj smo, tako kot v šoli, dobili nalogo, in sicer poiskati pet v naprej določenih razstavnih eksponatov. V muzeju znanosti smo se spomnili Rose in Jacka iz filma Titanik, saj je del rastave posvečen tudi tragediji iz leta 1912, ko se je potopila ena izmed treh sestrskih ladij, ki so bile v takratnem času načrtovane kot največje in najbolj luksuzne ladje na svetu, Titanik. Sledil je sprehod do Greenwicha, kjer se stikata vzhod in zahod naše Zemlje. Preko njega danes poteka ničelni ali glavni poldnevnik, imenovan greenwiški poldnevnik. Seveda brez fotografij za naše albume spominov ne bi šlo. Sledil je fotoshooting na sto in en način. Ko smo obeležili spomine, smo pot nadaljevali z ladjico do Tower Bridga, se ustavili ob Monumentu in Shakespearjevim gledališčem ter se čez Milenijski most sprehodili do katedrale Sv. Pavla. Na Leicester Square smo zavili v Burger King na večerjo, saj prazne vreče ne stojijo pokonci, nato pa se skozi kitajsko četrt sprehodili na Piccadily Circus. Ob 22.00 smo se vrnili v hotel, saj smo imeli pred seboj nov dan, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali.

Naš tretji dan v Londonu se je znova začel z obilnim zajtrkom, po katerem smo se odpravili na raziskovanje ˝kraljevega˝ Londona, ki nam ga je na zanimiv način predstavila angleška vodička. Buckinghamska palača, prebivališče britanske kraljice Elizabete II., znameniti zvon Big Ben, Westminstrska opatija, kjer že stoletja kronajo angleške kralje in kraljice, Palača sv. Jamesa so le nekatere znamenitosti, ki smo jih imeli priložnost občudovati. Sledil je popoldanski obisk Camden Towna, s privlačno, vedno živahno tržnico in ponudbo, ustrezno za prav vsak žep. Z večerjo v pravem angleškem pubu, ki je sledila, sem osebno zadela terno, saj je bila moja izbira ˝the one˝. Piko na i pa je zame zagotovo predstavljal ogled muzikala ˝Come from Away˝, po katerem sem od navdušenja le obsedela in zbirala vtise, ki jih zagotovo zlepa ne bom pozabila. Čakal nas je le še pozen prihod v hotel, kateremu je žal sledilo že pakiranje in še zadnji spanec v Londonu pred našim zadnjim četrtim dnevom.

Zadnji dan se je po odličnem zajtrku nadaljeval na Baker Street, kjer smo se srečali s številnimi zvezdniki, športniki, politiki in drugimi eminentnimi osebami v muzeju Madame Tussauds. Muzej voščenih lutk je nekaj prav posebnega, saj so do potankosti izdelani vsi tudi najmanjši detajli nam vsem znanih zvezd na najrazličnejših področjih. Nato smo se podali do stadiona Stamford Bridge, nogometnega stadiona, ki predstavlja dom nogometnega kluba Chelsea. Stadionu so navijači nadeli kar vzdevek The Bridge. V samo bližino oz. notranjost stadiona ni bilo mogoče priti, saj tam trenutno potekajo gradbena dela.  Nato smo se z dvonadstropnim avtobusom odpeljali do South Kensington, od tam pa do postaje Victoria, kjer smo se malo okrepčali. Sledilo je končno dejanje, ne najbolj veselo, in sicer smo v hotelu pobrali prtljago, se z vlakom odpeljali na letališče Gatwick, od koder smo poleteli nazaj v Benetke. Vožnja z avtobusom v nočnih urah je minila hitro, saj smo malo čez drugo uro zjutraj že sedeli v avtomobilih svojih staršev, ki so lahko izklopili radio in nam prisluhnili. Verjetno marsikdo od nas še danes ni prenehal s pripovedovanjem in obujanjem spominov.

Hvala agenciji LTA iz Slovenske Bistrice za odlično organizacijo jezikovne ekskurzije, gospodu Željku za super vodenje ter učiteljem, Vojku Jurgecu, Kseniji Kovačič Žižek in Mateji Simonič, za spremstvo. Navsezadnje še iskrena hvala OŠ Olge Meglič, ki nam je omogočila, da smo doživeli nepozabne zadnje osnovnošolske dni in z njimi skorajda zaključili svoj osnovnošolski mozaik.

 

Zapisala: Neja Gajzer, 9. b

 

Deli / Share …
(Skupno 593 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost