Moj dedek, kralj majhnih stvari – obisk portugalskega pisatelja

V sklopu projekta Beremo skupaj in v sodelovanju z založbo Malinc smo učenci 4. in 5. razreda spoznali knjigo Moj dedek, kralj majhnih stvari, portugalskega avtorja Joaa Manuela Ribeiro. Knjigo so nam sprva brali učitelji, ob branju pa smo počeli različne stvari. Eni smo ob tem risali prizore iz zgodbe, nekateri smo si ob branju zapisovali misli, ki so se nam porajale. V nadaljevanju smo brali tudi sami, tako da smo se izmenjevali. Knjiga nam je bila zelo všeč. Ker pa nismo vsega razumeli, smo se ob branju veliko pogovarjali. V knjigi je devet zgodb iz pisateljevega življenja. Pripoveduje nam zgodbe, ki jih je doživel s svojim dedkom. To bi lahko bile tudi naše zgodbe. Opominja nas, da bogastvo ni v materialnih stvareh in denarju, pač pa v preprostih, vsakdanjih, majhnih stvareh: v jablani na vrtu, na katerem rastejo bela in rdeča jabolka, v starem kolesu, ki ga je dedek poimenoval kar krilati konj, v snopih slame, ki lahko s pomočjo domišljije postanejo slamnate lutke, v granatnem jabolku, ki predstavlja ljubezen, v živalih, ki nas obdajajo, v reki, ki nam simbolno predstavlja potek življenja in še v marsičem. Zgodba je tudi žalostna, saj dedek na koncu umre, a ostanejo čudoviti spomini nanj.

Ko smo knjigo v celoti prebrali, smo se lotili tudi poustvarjanja likovnih izdelkov. Te smo razstavili v pravljični sobi mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča in v naši šolski knjižnici.

Najbolj pa smo se veselili petka, 07. 10. 2022, ko nas je portugalski pisatelj Joao Manuel Ribeiro obiskal tudi osebno. Spremljala ga je Barbara Pregelj iz založbe Malinc, ki je knjigo izdala. Gospa Barbara nam je bila v veliko pomoč, saj je prevajala iz portugalščine v slovenščino in obratno. Najprej smo se z njima srečali 4. razredi v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, nato pa še 5. razredi v šolski knjižnici. Preizkusili smo se v kvizu, ki je preverjal naše znanje o Portugalski. Nato smo lahko pisatelja vprašali, kar nas je zanimalo. Med nami je potekal zanimiv pogovor. Pisatelj nam je med drugim povedal, da je tudi pesnik in je že pri svojih 10 letih napisal prvo pesniško zbirko za svojo mamo. Povedal nam je tudi, da mu je v knjigi Moj dedek, kralj majhnih stvari najbolj pri srcu tretje poglavje Granatno jabolko in dekle, saj govori o ljubezni med dedkom in babico. To poglavje je bilo tudi nam najbolj všeč, saj je največ risbic nastalo prav o njem. Izvedeli smo tudi, da mu je v Sloveniji zelo všeč in se tukaj počuti kot doma, saj je naša pokrajina zelo podobna njihovi. Ob koncu smo se naučili zapeti še portugalsko pesem A, E, I, O, U, canto eu, cantaš tu, katere besedilo je napisal pisatelj, glasbo zanjo pa njegov prijatelj.

V vseh dejavnostih, ki so potekale ob spoznavanju knjige, smo izredno uživali. Veliko smo se naučili in si pridobili nove izkušnje.

Zapisali: Izak Dovšak, Matija Kolarič in Livia Sartor, 4. a

 

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost