Jezikovna ekskurzija v London za devetošolce

Tudi mi, generacija 2014, smo dočakali ekskurzijo, ki smo jo dolgo in nestrpno pričakovali.

V torek, 4. oktobra 2022, smo se odpravili v London. Spremljali so nas učitelji Vida Lačen, Ksenja Kovačič Žižek, Vojko Jurgec in spremljevalec iz agencije LTA, Željko Šalabalija. Vsi smo se ob 2.00 uri zbrali na parkirišču pod gradom, zdaj že ustaljeno destinacijo pred začetkom vsakega izleta. Polni pričakovanj smo se z dvonadstropnim avtobusom odpeljali v Benetke. Vožnja je potekala brez kakršnih koli težav. Malo pred pol sedmo smo prispeli na letališče Marco Polo. Še malo zaspani smo hitro iz avtobusa pobrali kovčke, da se bi pot čimprej nadaljevala. Na letališču smo opravili varnostne preglede in nato ob 10.00 poleteli proti Londonu. Za veliko večino sošolcev je bil to prvi polet z letalom. Vožnja je bila dolga približno 2 uri, čeprav smo po Londonskem času prispeli v “eni” uri. Tako smo se odpravili na vlak, ki nas je odpeljal do hotela Premier Inn v East Croydonu. V hotelu smo odložili kovčke in iz njih vzeli nujno potrebne stvari za pohode po osrčju Londona. Tako se je začel naš prvi potep po Londonu.

Po ulicah metropole smo se sprehodili do največje in najstarejše trgovine igrač na svetu – Hamleys. Tam smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga lahko izkoristili za nakupe. Tako smo iz trgovine odšli z veliko “pliškoti” in še več skrbi v smislu “Kako bomo vse to spravili v svoje kovčke?”. V trgovini, ki ima 7 nadstropij, se najde kaj za vsakega. Ker smo bili že kar precej lačni je sledila pot do Pizza Hut, kjer smo imeli zgodnjo večerjo. Pice so bile res odlične. S polnimi trebuhi smo se nato odpravili na eno največjih londonskih znamenitosti, London Eye. Tam smo zelo uživali in posneli veliko slik. Vožnja je trajala približno pol ure. Sledil je sprehod po Londonu mimo Narodne galerije in kitajske četrti na Leicester Square, kjer smo lahko odšli v prodajalno M&M’s in si sami napolnili vrečke z bonboni vseh barv. Eno glavnih prevoznih sredstev po Londonu je že prvi dan predstavljala podzemna železnica, ki je najboljši možen in ugoden način potovanja po Londonu. Z njo smo se odpeljali do postaje Victoria, nato pa z nadzemno železnico DLR do hotela, kjer smo razpakirali kovčke, se še malo podružili, poklepetali in nato odšli spat.

Drugi dan se je začel z obilnim angleškim zajtrkom, ki nam je dal polno energije za nov dan. Z vlakom smo se zopet odpeljali do postaje Victoria, kjer nas je že čakal naš angleški vodnik Rob, s katerim smo se odpravili po londonskih ulicah. Ta nam je v angleščini predstavil vse o pomembnejših zgradbah, mimo katerih smo se sprehodili, glavna atrakcija pa je seveda bila Buckinghamska palača. Tam smo si ogledali menjavo straže. Sprehodili smo se tudi čez park Sv. Jamesa. Kasneje smo se odpravili v National Gallery, kjer smo si ogledali nekatere najpomembnejše umetnine svetovno znanih slikarjev. Po ogledu galerije smo se sprehodili do Covent Gardna, kjer smo pojedli kosilo, nato pa se je Rob poslovil, mi pa smo odšli v Camden Town. Tam smo lahko kupili spominke za domov in si ogledali del Londona, ki se razlikuje od tradicionalnih londonskih ulic. Tam smo se tudi okrepčali v angleškem pubu. Sledil je ogled muzikala Grease (po slovensko Briljantina), ki je bil zares nepozaben. Polni vtisov smo zaključili dan in se z podzemno železnico zapeljali do hotela.

Jutro tretjega dne je potekalo kot po navadi, torej sledil je zajtrk in sprehod do vlaka. Naša prva postaja je bil prirodoslovni muzej Natural History Museum, kjer smo si lahko veliko različnih eksponatov, za nalogo pa smo imeli poiskati štiri točno določene in z njimi narediti “selfie” ter ga objaviti v ekipi London v MS Teams. Žal je naše raziskovanje prekinil varnostni alarm za evakuacijo, tako da smo morali muzej žal zapustiti predčasno, a je nekaterim vseeno uspelo videti veliko. Sledil je obisk znanstvenega muzeja oz. Science Museum, kjer so na svoj račun prišli tehniki, matematiki in fiziki. Od tam smo se odpravili po eni izmed bogatejših sosesk Londona do Albertovega spomenika blizu Royal Albert Hall, ki ga je kraljica Viktorija dala postaviti v čast svojemu možu. Tam je bil čas še za eno “gasilsko”. Odhiteli smo še do nogometnega stadiona nogometnega kluba Chelsea, ki je bil najzanimivejši za oboževalce nogometa. Tam so imeli le-ti možnost za nakup raznih skodelic, majic in drugega, seveda vse v znamenju kluba.  Naš dan še zdaleč ni bil končan; odšli smo namreč še v muzej voščenih lutk, Madame Tussauds. Tam smo se lahko fotografirali z znanimi in pomembnimi osebami, kot so igralci iz filma James Bond, pevke in pevci svetovnega kova, športniki, liki iz risank in nenazadnje tudi člani kraljeve družine in se ob tem zelo zabavali. Ogledali smo si tudi 4D film o junakih Avengers. Nato je prišla na vrsto prava poslastica za ljubitelje Harry Potterja, to je postaja 9 in tri-četrtine. Tam smo se lahko fotografirali z znamenito steno in si tudi kupili spominke iz sveta Harryja Potterja. Sledil je pohod čez Tower Bridge in seveda že tradicionalno fotografiranje za fotografijo, ki bo celo šolsko leto krasila namizje računalnika v angleški učilnici. Bili smo res veseli, ko smo ugotovili, da smo prva skupina izletnikov iz naše šole, ki je doživela in videla dvig mostu na Tower Bridgu. Ustavili smo se ob Shakespearovem gledališču ter se čez Milenijski most sprehodili do katedrale Sv. Pavla. Na koncu smo pojedli še “zadnjo večerjo” v Burger Kingu in tako se je naš predzadnji dan zaključil s pakiranjem kovčkov. (Mimogrede, hvala vsem učiteljem za pomoč pri tako imenovani “prostorski stiski” naših kovčkov J).

Naše zadnje jutro ni potekalo nič kaj drugače kot po navadi, le da smo vse kovčke premestili v eno sobo in odšli še na naše zadnje pohajkovanje po Londonu. Najprej smo se odpravili do Greenwicha. Tam se, kot ste že verjetno slišali, Zemlja deli na dve polobli – zahodno in vzhodno. Vsak od nas se je tako slikal na greenwiškem poldnevniku – z eno nogo na vzhodni in z drugo na zahodni polobli. Ob poldnevniku stoji kraljevi observatorij, okrog pa park vreden ogleda. Na Greenwichu smo si privoščili še kosilo in že smo bili na ladjici, ki nas je po Temzi peljala mimo večino znamenitosti, ki smo si jih v preteklih dveh že ogledali; tokrat pa smo jih videli tudi iz druge perspektive.

Žal ura v Londonu teče veliko hitreje in nastopil je čas slovesa. Odšli smo v hotel, vzeli kovčke, se odpravili do “naše” postaje in še zadnjič z vlakom odhiteli do letališča.  Zadnji dan je bil nadvse razburljiv, saj smo potovali s petih različnimi prevoznimi sredstvi: podzemno železnico, ladjo, letalom, avtobusom in nadzemni vlakom. Čeravno je bil let prestavljen za 30 minut, smo ostali veseli in dobre volje, saj smo imeli nepozabno ekskurzijo, ki nam bo za vedno ostala v spominu.  Letalo nas je pripeljalo nazaj na letališče Marco Polo, kjer nas je že čakal avtobus za pot domov. Domov smo prispeli v soboto okoli 3.00 ure zjutraj. Pričakali so nas starši, ki so nas tako morali o dogodivščinah iz Londona poslušati še dolgo v noč.

Zahvaljujemo se agenciji LTA za izvrstno organizacijo in njihovemu predstavniku Željku in vsem že prej omenjenim učiteljem spremljevalcem. Hvala seveda tudi Olgici, naši šoli, da nam ponudi možnost za udeležbo na tej jezikovni ekskurziji.

Pa še zadnja misel … Vsa leta osnovne šole v učilnici številka 15 z zanimanjem opazuješ slike prejšnjih generacij, ki so izlet v London že doživele. Izkušnje in doživetja z nami že vrsto let delijo učitelji, ki so generacije pred nami spremljali.  Vsa ta leta si ustvarjaš pričakovanja in komaj čakaš, da se odpraviš na ta nepozaben izlet s svojimi sošolci. Nato napoči čas, ko  sam postaneš del te zgodbe, te nove izkušnje ki je čudovita, a zagotovo prehitro mine. Ostane pa polno lepih spominov, ustvarjenih skupaj  s sošolci. Ti nepozabni trenutki v Londonu, so nas za vedno povezali in nam bodo ostali v lepem spominu – tudi po juniju 2023, ko bomo odšli vsak svojo pot.

 

Zapisala: Zaja Postružnik, 9. b

(Skupno 737 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost