Dan spomina na žrtve prometnih nesreč

V petek, 18. novembra 2022, smo na Olgici s prižigom svečke in minuto molka obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je letos potekal pod sloganom »Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo«.  So pa tudi nekateri naši Olgičarji s svojimi točkami prispevali k obeležitvi tega dne na slavnostni prireditvi, ki je potekala v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj. Zaja Postružnik in Andraž Mršek sta ob virtuozni klavirski spremljavi Nyree Zore Gurnick recitirala ganljivi pesmi Njega ni! in Prometna nesreča, ki sta nastali pod peresom Naceta Kolarja. Emotivni glasbeni vložek je s svojim čudovitim glasom dodala Zaja Postružnik s pesmijo Boš znal naprej me ljubiti.

Slavnostna govorka, županja MO Ptuj Nuška Gajšek, je v svojem govoru poudarila: »Koliko je vredno življenje? Preprosto vprašanje, kajne? Pa je res? Je samoumevno? Ga lahko kupimo? Lahko kupimo spomine? Smeh. Solze. Objeme. Lahko kupimo občutke? Vrednost življenja nima prave mere. 

Nima cene. Nima menjalnega tečaja. Življenje je neprecenljivo. A tega se pogosto zavedamo takrat, ko ga več ni. Ko odide. Tiho. In za vedno. 

Slogan letošnjega dne se glasi »Spominjajmo se, pomagajmo si, ukrepajmo«. Da se nam ne bi bilo treba spominjati, pomagati žrtvam prometnih nesreč in svojcem umrlih, ukrepajmo. Ker lahko. Odločitve so naše. Sleherno življenje šteje. Zato naslednjič, preden sedete v svoje vozilo, preden spijete kozarec preveč ali preden napišete samo še tisti en kratki sms, preden pritisnete na gas, ker se vam tako zelo mudi, premislite … Raje ustnice namenite poljubom. Roke objemom. Noge plesu. In pogled ljubljenemu. Čuvajmo drug drugega. Odvzeto življenje nima popravnega izpita.« 

Besede ge. županje naj bodo v opomin vsem udeleženim v prometu.

 

Zapisali: Šolski novinarji

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost