Kulturni dan za učence od 1. do 9. razreda

 

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom, tj. v torek, 7. februarja 2023, smo imeli vsi učenci od 1. do 9. razreda kulturni dan.

Naši prvošolčki so ta dan namenili izdelavi miselnih vzorcev in reševanju ugank o Francetu Prešernu. Podobnih aktivnosti so se lotili tudi drugo in tretješolci. Učenke in učenci četrtega in petega razreda so ustvarjali zanimivo zloženko o Prešernovem  življenju. Kot se za kulturni praznik spodobi, so se lotili še branja pesmi v pesniški zbirki “Babica za lahko noč”. Drugi polovico kulturnega dne pa so namenili izdelavi “likovnih pesmi”.

Mnoge zanimive dejavnosti so bile tudi na urniku kulturnega dne za učence od 6. do 9. razreda, ki smo ga poimenovali “Ljudske pesmi in glasbila po prešerno”. Učenke in učenci od šestega do osmega razreda so se preizkusili v poznavanju našega največjega slovenskega pesnika in njegovih del v zanimivem kvizu. Šesto in sedmošolci v posebni izvedbi kviza Lepo je biti milijonar, oz. kot smo mu rekli sami – “Milijonar z dr. Francetom Prešernom”, osmošolci pa v precej zahtevnejšem kvizu “Jeopardy” z naslovom “France Prešeren in njegove pesmi”. Po odlično odigranem kvizu smo se lotili izdelave ljudskih glasbil, ki smo jih kasneje uporabili pri izvedbi slovenskih ljudskih pesmi. Nekateri so bili celo tako “pogumni”, da so se preizkusili tudi v slovenskih ljudskih plesih.

Tudi naši devetošolci so pričeli dan s kvizom “France Prešeren in njegove pesmi”. Ti so imeli pri reševanju precej manj težav, saj so se o Prešernu ogromno naučili že preteklo šolsko leto. Prisluhnili so še nekaterim slovenskim ljudskim pesmim, zaplesali ljudske plese ter se nazadnje odpravili še v knjižnico Ivana Potrča.

Ob 11.30 smo se vsi učenci od 1. do 9. razreda zbrali v šolski telovadnici, kjer nas je najprej nagovorila gospa ravnateljica, ki nam je zaželela lep kulturni praznik in nas povabila, da skupaj s starši 8. februarja obiščemo katero od kulturnih ustanov. Nato pa sta na oder prišla prav posebna gosta, ki smo ju že vsi nestrpno čakali. Obiskala sta nas namreč brata Piletič, ki ju poznamo kot BQL. V svojem nastopu sta nam pokazala, da so naše ljudske pesmi zelo “kul” in da jih moramo še posebej ceniti.

Koncert je minil kot bi mignil, naš kulturni dan, ki nam bo zagotovo ostal še dolgo v spominu, pa se je tudi kmalu zaključil.

Zapisali: Maja Magdič in Gaja Urek, 8. a

(Skupno 523 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost