Izjemni dosežki mladih raziskovalcev z Olgice

V petek, 31. marca 2023, je na OŠ Markovci potekalo 31. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije.

Zjutraj smo se zbrali na parkirišču pod gradom in se z avtobusom odpeljali do OŠ Markovci, kjer smo najprej prisluhnili nagovoru ravnatelja OŠ Markovci, g. Ivana Štrafela, in direktorja ZRS Bistre Ptuj, g. Štefana Čelana. Nato so nas po kategorijah razdelili v učilnice, kjer smo predstavili svoje raziskovalne naloge pred recenzenti in ocenjevalno komisijo. Po opravljenih predstavitvah je v šolski jedilnici sledilo kosilo, v tem času pa so se recenzenti spopadli z odločitvami o priznanjih za posamezne naloge.

Naša šola se je letos predstavila s kar petimi raziskovalnimi nalogami in vsi smo nestrpno pričakovali končne rezultate.

Evo Ritonja in Zalo Kokol je zanimalo, ali bomo Ptujčani izumrli, zato sta pod mentorstvom Aleksandre Borovnik pripravili raziskovalno nalogo z naslovom  “Gibanje števila prebivalstva v občini Ptuj med letoma 1994 in 2020”. Za nalogo sta prejeli odlično zlato priznanje.

Izjemen rezultat pa so dosegle tudi vse štiri preostale naloge, saj so skupaj z zlatim priznanjem dosegle še uvrstitev na državno srečanje.

Tisa Julija Golob in Gaja Urek sva pod mentorstvom Vide Lačen in Davorina Tikviča predstavili nalogo “Embalažko, ki stisne vsako flaško”, v kateri sva predstavili električno stiskalnico za embalažo, ki sva jo tudi sami izdelali.

Oskar Hodnik in Taj Sledič sta prav tako pod mentorstvom Vide Lačen in Davorina Tikviča raziskovala, kako narediti pouk matematike za učence bolj zanimiv in svoje ugotovitve predstavila v nalogi “Zabavna matematika”.

Svojo tržno idejo elektronske zdravstvene kartice so v nalogi, ki je nastala pod mentorstvom Petra Majcna, “Zdrav.si” predstavili Fabian Pšajd, Andraž Mršek in Matej Mlakar Belšak.

“Živio, presvitli cesar na Ptuju!” pa je raziskovalna naloga Zaje Postružnik, ki je nastala pod mentorstvom Renate Debeljak in govori o obisku cesarja Franca Jožefa I. na Ptuju, ki se je odvijal 10. julija 1883.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim. Držimo pesti za odličen uspeh v 1. krogu državnega srečanja, ki bo 6. maja 2023.  

                                                                                                                            

Zapisala: Gaja Urek, 8. a

Deli / Share …
(Skupno 740 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost