9. MAJ – DAN ZMAGE IN DAN EVROPE

» Noben človek ni OTOK, povsem sam zase; vsak človek je kos CELINE, del kopne zemlje; če MORJE odplavi grudo prsti, je EVROPE manj, prav tako, kakor da je bil RTIČ, prav tako, kakor da je bilo posestvo tvojih prijateljev ali tvoje lastno; ob smrti vsakega človeka je mene manj, kajti vključen sem v ČLOVEŠTVO. In zato nikdar ne pošiljaj spraševat, komu zvon zvoni: zvoni tebi. »

 John DONNE ( 1572 – 1631 ), angleški pesnik

Druga svetovna vojna, ki je trajala polnih šest let, v letih 1939 do 1945, se je v Evropi končala s predajo nemške vojske maja 1945.

V vojni sta se spopadali dve skupini držav: zavezniki – Francija, Velika Britanija, Sovjetska zveza, Kitajska in Združene države Amerike in tako imenovane sile osi ( fašistične in nacistične države ) – Nemčija, Italija in Japonska. Naša narodno-osvobodilna vojska, imenovana tudi partizanska vojska, je bila del skupine zaveznikov.

Druga svetovna vojna je močno zaznamovala ves svet. Uničenih je bilo 30 milijonov zgradb, škoda je bila več milijard ameriških dolarjev. Še huje pa – umrlo je približno 60 milijonov ljudi, na ozemlju sedanje Slovenije več kot 97 tisoč. Še istega leta, torej 1945, je mednarodna skupnost ustanovila organizacijo Združenih narodov, da bi v svetu ohranjala mir in varnost.

9. maja 1945 je v Ljubljano vkorakala partizanska vojska, ljudje so ji mahali z zastavami in cvetjem, na Ljubljanskem gradu je zaplapolala velika zastava. 9. maja praznujemo mednarodni » Dan zmage nad fašizmom in nacizmom «.

9. maja praznujemo tudi » Dan Evrope ». Ta dan obeležujemo zgodovinsko pomembno obletnico – francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko sodelovanja držav v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Slovenija je vanjo vstopila 1. maja 2004.

Viri: Infodrom, 7. 5. 2015, 9. 5. 2017; Zgodovinanadlani.si; Dan Evrope – Zgodovinski portal ( Zgodovina.si ); Dan Evrope/Evropska unija – europa.eu; Dan Evrope – SURS; Darja Lenardič, Zlata pravila življenja, Zbirka izrekov, Lj., 1988, str. 21.

Glasno preberi napisano besedilo in če želiš, v petek, 8. maja, ob 20. uri na RTV SLO 1 poglej zanimivo oddajo z mnogimi znanimi Slovenci » Dan Evrope pri nas doma ».

Lep vikend, učiteljica Diana Bohak Sabath

(Skupno 707 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost