Neja Gajzer – naša žirantka na EFA Young Audience Award

V letošnjem šolskem letu sem med svoje izbirne predmete dodala filmsko vzgojo. Ker sem vedno pripravljena na nove izzive, me je filmsko področje zelo pritegnilo, kar je tudi botrovalo moji odločitvi, da sem se meseca aprila prijavila za mesto žirantke v okviru mednarodne žirije EFA (Evropska nagrada mladega filmskega občinstva). In glej ga zlomka, bila sem izbrana ter postala ena izmed 3000 mladih iz več kot 30 evropskih držav. Dogodek se je letos odvijal že desetič zapored v kinih po vsej Evropi, vendar letos je vse potekalo že drugič preko spleta. Ekipa zavoda Otok, je bila koordinator za slovenski del mednarodnega dogodka. Za stike z žiranti je bila odgovorna ga. Ana Peršič, naša moderatorka preko Zoom-a je pa bila ga. Lea Škerlič, vezni člen med Slovenijo in Evropo pa je bila ga. Ana Cerar.

Vsak žirant si je doma v preteklem tednu v štirih dnevih ogledal tri nominirane tuje filme. Vsak film smo si lahko ogledali le enkrat. Dostop do nominiranih filmov smo žiranti dobili v sredo, 21. aprila, zjutraj in imeli čas do sobote, 24. aprila, ponoči, ko se je dostop zaprl. Pri ogledu filmov smo morali slediti naslednjemu vrstnemu redu:

  • OSTRŽEK (Pinocchio, Matteo Garrone, Italija/Francija, 2019, 105 min),
  • THE CROSSING (Flukten over grensen, Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 90 min),
  • WOLFWALKERS (Tomm Moore, Ross Stewart, Irska/Luksemburg/Francija, 2020, 103 min).

Od srede do nedelje so vsak dan potekala Zoom-srečanja, v okviru katerih smo najprej prejeli vse osnovne podatke in se slovenski žiranti, ki nas je bilo  približno 49 spoznali, nato pa vsak dan izmenjali mnenja o ogledanem filmu. V soboto in nedeljo popoldan je potekala vseevropska klepetalnica vseh članov žirije iz vseh sodelujočih evropskih držav. Na voljo smo imeli dve srečanji, eno v soboto in drugo v nedeljo. V nedeljo, ki pa je predstavljala zaključek in razglasitev zmagovalcev, smo imeli možnost ob 15. uri igralcem in režiserjem preko Zoom-srečanja postaviti vprašanja. Glasovanje je potekalo v nedeljo med 12. in 18. uro, po 3-2-1- sistemu: najboljšemu filmu smo lahko dodelili 3 točke, drugemu 2 točki in zadnjemu 1 točko. Sklepna prireditev, na kateri so bili razglašeni letošnji zmagovalni film, se je pričela v nedeljo, 25. aprila, ob 19. v živo na spletni strani.

Osebno me je najbolj navdušil drugi film »The Crossing«, ki je govoril o Židih v času nacizma. Glavni igralci so bili mladostniki mojih let, ki so poskušali sami zbežati na varno, in sicer na Švedsko, saj so njihove starše odpeljali nacisti, zaradi suma pomoči Židom.

Z vami delim dve fotografiji iz filma in mojo slikovno upodobitev, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji.

Film »Pinocchio« je imel nam vsem že znano zgodbo, z majhnimi spremembami. Pri tem filmu me je posebej navdušil glavni igralec, ki je imel ob snemanju šele osem let in je moral vsak dan pred snemanjem štiri ure in trinajst minut sedeti na stolu, da so ga maskerji pripravili na njegovo vlogo.

Tudi iz tega filma najdete v fotogaleriji dve fotografiji in mojo slikovno upodobitev.

Tretji nominiralni film, ki pa je potekal edini v angleškem jeziku, z naslovom »Woolfwalkers« je bil animirani. Vse kar smo videli je bilo narisano in kar me je še posebej presunilo je podatek, ki ga je z nami na Zoom-srečanju delila glavna igralka, da je v delu, kjer je morala biti zadihana, ves čas med govorom tekla, da je lahko dajala nam gledalcem občutek zadihanosti.

Moj glas je šel filmu »The Crossing« in moram priznati, da sem v nedeljo, tik pred razglasitvijo bila tudi sama malce nervozna in držala pesti za mojega favorita.

In, da tudi vas seznanim z rezultatom. Vas verjetno že zanima, kako se je tekmovanje razpletlo, a ne?

Letošnji prejemnik največje evropske nagrade po izboru mladih (EFA) je film »The Crossing«, ki si ga boste v kratkem zagotovo imeli možnost ogledati tudi sami.

Zame je bila izkušnja neprecenljiva in bi jo želela zagotovo še ponoviti. Z go. Ano Peršič sem že dogovorjena, da sem naslednjo leto, če bo možnost, ponovno zraven. In to z veseljem!

Vse, ki vas področje filma zanima, vabim, da prihodnje leto tudi sami zavzamete vlogo enega izmed žirantov v okviru EFA (Evropska nagrada mladega filmskega občinstva).

Zapisala: Neja Gajzer, 8. b

(Skupno 464 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost