Tradicionalni slovenski zajtrk in naravoslovni dan

V petek, 11. junija 2021, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda naravoslovni dan. Zjutraj ob 8.20 smo imeli vsi učenci šole tradicionalni slovenski zajtrk. Gre za projekt, ki ga za slovenske osnovne šole financira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in s katerim navadno obeležimo dan slovenske hrane v mesecu novembru. Ker pa je letos zaradi šole na daljavo v mesecu novembru zajtrk odpadel, ga je Ministrstvo prestavilo v mesec junij. Pred zajtrkom smo se seznanili z bontonom prehranjevanja in si pripravili pogrinjke. Zajtrkovali smo črni kruh, med, maslo, jabolka in mleko – vse pa je bilo lokalne pridelave.

Po zajtrku smo nadaljevali z naravoslovnim dnevom. Šestošolci so se odpravili po gozdni učni poti pri Knezovem ribniku. Ob vodstvu gozdarjev so spoznavali gozdni ekosistem in se naučili veliko novega o rastlinskem te živalskem svetu v gozdu.

Sedmošolci smo se odpravili na ogled centralne čistilne naprave na Ptuju. Spoznali smo, kako čistilna naprava deluje in zakaj je njena vloga tako pomembna pri ohranjanju čistega okolja. Po ogledu smo se lotili še ornitologije, kar pomeni, da smo opazovali ptice ob reki Dravi. 

Naši osmošolci so se odpravili na Srednješolski center Ptuj, in sicer na Srednjo strojno šolo, nato pa še na Srednjo elektro in računalniško šolo Ptuj. Tam so za njih pripravili zanimive delavnice. Preizkusili so se v računalniškem oblikovanju modelov v programu Solid Edge. Na elektro šoli so se preizkusili v izdelavi električnih vezij, spoznali pa so tudi veliko novega o alternativnih virih energije.

Devetošolci so tokrat ostali kar v okolici šole, kjer so ob pomoči učnih listov podrobno raziskali rastlinsko in živalsko življenje v naši bližnji okolici.

Pet šolskih ur je minilo kot bi mignil in naš zadnji naravoslovni dan v tem šolskem letu se je tako zaključil. Mi pa smo se oboroženi z novim znanjem odpravili domov. 

Zapisale učenke IP-TISK: Klara Gabrovec, Nina Kekec in Špela Kokot, 7. b

Tradicionalni slovenski zajtrk

Naravoslovni dan

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost