Tehniški dan za učence od 1. do 3. razreda

V sklopu Tedna kulturne dediščine in Tedna otroka, od 4. do 8. oktobra 2021, so imeli učenci 1. triade tehniški dan na temo “Življenje Rimljanov in njihove prehranske navade”. Učenci so se zjutraj zbrali v šoli, nato pa so se s svojimi učitelji odpravili na Ptujski grad. Tam so si ogledali razstavo z naslovom “Dežela kulinaričnih pregreh”, skozi katero nas je popeljala kustosinja, ga. Mojca Vomer Gojkovič.

Spoznavali so kulturno dediščino, življenje in delo starih Rimljanov. Na to temo so kasneje v šoli izdelovali različne izdelke iz das mase: svečnike, skledice, stojala …

Od kustosinje ge. Metke Strgar pa so izvedeli tudi, da velikih razlik med rimsko in današnjo kuhinjo naj ne bi bilo. Nižji sloj prebivalstva se je hranil s kašo, enolončnicami, hrano iz žitaric in tudi z mesom. Niso poznali krompirja in paradižnika, saj sta na naša tla prišla šele po odkritju Amerike. Glavni obrok dneva ni bilo kosilo, kot ga poznamo danes, ampak zgodnja večerja, ki je lahko trajala tudi nekaj ur, ob tem pa je lahko potekala tudi predstava ali igra, npr. žongliranje, glasba … Iz tistih časov pa sta ostali še danes priljubljena pica in hamburger, čeprav jih niso poznali pod tem imenom.

Po končanih delavnicah so se učenci ponovno zbrali, se poslovili od gostiteljev in se odpravili nazaj do šole.

Zapisala šolska novinarka: Lea Krajnc, 7. a

(Skupno 311 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost