1. mesto za Zajo Postružnik na Festivalu FeNS

Festival FeNS ali Festival novih skladb je največji mednarodni glasbeni festival za mlade v Sloveniji. Je član festivalov WAF-World Association of Festivals, ki povezuje festivale in skupnosti držav Evrope in Balkana. Pohvali se lahko tudi z bogato tradicijo, saj je letos potekal kar sedemindvajsetič. Vseh sedemindvajset let se je na odru v Kopru v znameniti Taverni zbralo več kot 2000 mladih pevcev in pevk iz Slovenije, Rusije, Madžarske, Ukrajine, Italije, Hrvaške, Francije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije. Na prav tem odru so na začetku svojih glasbenih poti stali Tinkara Kovač, Alya, Eva Črne, Lea Sirk, Eva Boto, Raiven in mnogi drugi. Ker pa se tudi sama zelo rada ukvarjam z glasbo, sem se ga udeležila tudi Olgičarka Zaja Postružnik. 

27. Festival FeNS je potekal od 23. do 27. junija 2022 v Kopru. Potekal je v treh starostnih skupinah, in sicer otroški (do 9 in 9-11 let), najstniški (11-13 in 13-15 let ) ter nova scena (15-18 in 19-29 let). Potekal je tudi v dveh kategorijah: 1. avtorske skladbe in 2. svetovne uspešnice. 

Sama sem se udeležila 1. kategorije, torej avtorskih skladb, s pesmijo Maybe Someday, za katero sem sama napisala glasbo in besedilo, aranžma pa mi je pomagal narediti Mladen Delin. 

Prvi del tekmovanja je potekal ˝na daljavo˝, saj smo morali vsi prijavljeni svoje odpete pesmi vključno s svojimi videospoti poslati v Koper. Tako je žirija določila, kdo se bo udeležil polfinala v Kopru. Polfinala sta potekala dva večera zapored; 1. tekmovalni večer 24. junija 2022 in 2. tekmovalni večer 25. junija 2022. Nastopala sem na 2. tekmovalnem večeru, ki se je začel ob 20.00 in trajal vsaj do 22.30 zvečer. Rezultate obeh večerov smo izvedeli naslednji dan in tako sem se uvrstila v finalni gala večer, ki je potekal v nedeljo 26. junija 2022. Tisti, ki so želeli, so ga lahko spremljali tudi v živo preko YouTube-a. V gala večer se nas je uvrstilo samo 5 od 11 polfinalistk. 

Tako se je zadnji večer začel z otroškimi skupinami, nato z nami, najstniškimi, in nato novo sceno. Na koncu pa je sledila podelitev.  

Podeljevali so pokale za 1., 2., in 3. mesto v vsaki starostni skupini, najboljše avtorsko besedilo festivala, scenski nastop, home video, interpretacijo v slovenskem in tujem jeziku, najboljšo video predstavitev, najboljši videospot in posebna povabila za udeležbo na drugih mednarodnih festivalih. Podelili so tudi Grand Prix FeNS 2022 in nagrado mednarodnega združenja WAF. 

Osvojila sem 1. mesto in tako zlat pokal v najstniški kategoriji. Na ta dosežek sem zelo ponosna, še bolj pa zato, ker sem zmagala s pesmijo, ki je napisana iz srca in je moje prvo avtorsko delo. 

 

Zapisala: Zaja Postružnik 

Deli / Share …
(Skupno 444 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost