Naravoslovni dan za učence od 1. do 3. razreda

Učenci od 1. do 3. razreda smo imeli v sklopu »Tradicionalnega slovenskega zajtrka« naravoslovni dan z naslovom »Zajtrk z mlekom – super dan«.

Ob različnih terminih smo obiskali »Zabavno kmetijo« v Zgornji Hajdini. Ko smo z avtobusom prispeli na kmetijo, sta nas lastnika kmetije prisrčno pozdravila. Nato smo se razdelili v skupine  in pričeli z delom.

Gospa Mateja in gospod Miran sta nam pripravila zelo zanimive dejavnosti. Najprej smo si sami pripravili malico. Oblekli smo predpasnike in pričeli z delom. Vsaka skupina je dobila svoj recept in pripravljala mlečni namaz ali sadna nabodala. Ko smo končali, smo pripravili mizo, kjer so bili mlečni namazi, sadna nabodala, narezana zelenjava, kruh in krožniki ter jedilni pribor. Čakal nas je sladki mlečni namaz z medom, namaz s tuno in sardinami, namaz z bučnim oljem in bučnicami ter sadni namaz iz banan in orehov. Komaj smo čakali, da poskusimo, kaj smo pripravili.  Lastnika sta nam postregla še z domačim mlekom, čajem ali sokom. Pojedina je bila slastna.

Nato smo si ogledali kmetijo in živali. Na kmetiji živijo goske, račke, pujske, krave, bike, teličke, muce, ovce in še mogoče smo katero pozabili. Nekateri smo božali zajčke, drugi smo luščili koruzo ali hranili živali s hrano, ki smo jo prinesli od doma. V eni izmed delavnic smo spoznali tudi,  kako nastane mleko in kaj vse lahko pripravimo iz njega.

Na »Zabavni kmetiji« je bilo res zabavno. Spoznali in videli smo veliko novega in koristnega.  Upamo, da se tja še kdaj vrnemo.

 

Zapisali: Učiteljice in učenci 1. VIO

(Skupno 272 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost