Dan šole “Čuješ ti, na Ptuju si!”

Olgičarji smo nestrpno čakali dan, ko smo se svojim staršem lahko dokazali z izvirnimi nastopi, ki smo jih pripravili z našimi učitelji in učiteljicami. V torek, 29. novembra 2022, smo namreč na naši Olgici praznovali dan šole. Ob tem pomembnem dogodku smo pripravili veliko prireditev z naslovom “Čuješ ti, na Ptuju si!”. Z glasbeno, plesno, igralsko, viteško, jezikovno … obarvanimi točkami smo tako obiskovalce prireditve popeljali po našem čudovitem Ptuju.

Prireditev, ki se je odvijala v šolski telovadnici, se je pričela ob 17. uri s himno naše šole. V vlogi voditeljev – turistov so nastopili Gaja Urek, Maja Magdič, Ajda Rojs, Aljaž Alič in Kai Haunholter, ki so svoje vloge več kot odlično odigrali.  Uradno vlogo povezovalke je prevzela Ema Ganzer, ki je nagovorila vse prisotne, nato pa predala besedo gostom, in sicer najprej gospe ravnateljici, Heleni Ocvirk. Publiko sta nagovorili tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek in ravnateljica pobratene šole Đuro Ester iz Koprivnice, Sanja Prelogović.

Oder so nato zavzeli “turisti”, ki so si skupaj z obiskovalci ogledali reklamni posnetek o Ptuju. Učenci 7. b razreda so namreč pripravili odlično video predstavitev našega najstarejšega slovenskega mesta. Sledila je točka petošolcev, ki so se poimenovali Body rock in so se predstavili kot rokerji. Predstavili so nam Body percussion, kar pomeni, da so ob glasbi izvajali zvoke, kjer so telo uporabili za tolkalo. Na odru so jih zamenjali naši najmlajši učenci, ki obiskujejo CICI zbor. Zapeli so nam dve pesmi: “Sijaj, sijaj sončece” in “Oj, lepo je res na deželi”. S pesmijo “Sladka kot med” se je predstavil šolski bend Glasbene mašine s pevko Zajo Postružnik, sledilo pa je impresivno igranje klavirja naše Nyree Zore Gurnick, ki je predstavila del skladbe, s katero je letos na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Salzburgu osvojila 1. mesto.

Ker so naši turisti raziskovali Ptuj, so se virtualno odpravili na grad, kjer so se odvijale znamenite viteške igre. Četrtošolci so nam srednjeveški boj demonstrirali na zelo zanimiv način, saj so le-tega spremljali ritmični zvoki različnih tolkal, ki so prišli izpod spretnih rok učencev. Če še ne veste, imamo – zaradi nekdanjih ogromnih požarov – na Ptuju dva Florijanova kipa, eden je na obzidju ptujskega gradu. Ker pa je Florijan zavetnik gasilcev, so se s svojo točko predstavili tudi osmošolci, ki so prikazali delo gasilcev ob prihodu na požar. Da pa naši učenci obvladajo tudi nemščino, so nam prikazali skozi točko, kjer so se kot nemški turisti ob petju podali na izlet na Ptuj in obiskali ptujski grad.

Raziskovanju gradu je sledila predstavitev Glasbene šole Karola Pahorja. Drugošolci so predstavili bodoče glasbenike, ki se učijo igranja inštrumentov v tej šoli. Otroški pevski zbor nas je nato s pesmijo “Deček in sonce” popeljal v toplejše dni, mladinski pevski zbor pa je s pesmijo “Želimo vam srečen božič” v nas prižgal iskrico hrepenenja, saj smo z eno nogo že v čarobnem prazničnem decembru. Zmagovalka letošnjega pevskega tekmovanja Otroci pojejo slovenske pesmi, Leila Bečirivić, nam je s plesalkami in pesmijo “Življenje je lepo” pričarala lep večer.

Naši štirje turisti so med svojim potepanjem po Ptuju obiskali tudi gledališče, kjer smo si z njimi lahko ogledali predstavo šestošolcev, kako v gostilni Ribič sprejemajo in strežejo turiste iz različnih držav, natančneje iz Hrvaške in Nemčije. Najmlajši Olgičarji so nam pripravili predstavo ob zvokih valčka, kjer so skozi ples zelo umetelno prikazali svoje plavalne spretnosti. Sedmošolke so nas razveselile z muzikalom Recept za torto, ki nas je ob ritmih vesele glasbe še posebej razvedril. Kot zadnji so svoje spretnosti predstavili tretješolci in prikazali kurentovanje na Ptuju. Tako so se predstavili kurenti, hudički, klovni in nas razveselili z več kot odličnimi akrobatskimi izvedbami.

Raziskovanje našega mesta se je tako zaključilo ob pogovoru “turistov”, da se kmalu vrnejo na Ptuj, saj bo tukaj ves december potekala prava zimska pravljica. Ob zvokih pesmi “Lučke” izvajalcev BQL in Polkaholikov ter prihodu naših najmlajših učencev na oder smo tako čarobno zaključili naše potovanje po Ptuju.

Po končani prireditvi so se starši ustavili še na božičnem bazarju, kjer so si lahko ogledali dovršene praznične okraske nas učencev in si izbrali tistega, ki jim je bil najbolj všeč.

 

Zapisali: Maja Magdič in Gaja Urek, 8. a

Video kolaž iz prireditve

 

(Skupno 782 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost