Dan invalidov na Olgici

V petek, 2. 12. 2022, smo na OŠ Olge Meglič obeležili Mednarodni dan invalidov. Ob tej priložnosti smo pripravili prireditev s kulturnim programom za učence in učitelje šole. Namen prireditve je bil, bolje spoznati problematiko invalidnih oseb in pomen vključevanja invalidov v družbo. Pester kulturni program so pripravile učenke iz 6. in 9. razreda, gostje iz OŠ dr. Ljudevita Pivka in varovanci Varstveno delovnega centra, Sonček-Ptuj. Učenci so svoje občutke, poznavanje in empatijo do invalidnih oseb izrazili ob branju zgodb in pesmi, ki so zbrane v šolski pesniški zbirki: Prvi koraki.

Avtorsko pesem sta prebrali tudi Mojca in Sabina iz društva Sonček Ptuj, ki sta pokazali, da imajo prav tako osebe s posebnimi potrebami številne talente. S kratko lutkovno predstavo o Mici Nogavici, prav posebni muci, ki je slepa, so se predstavili učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka.

Olgičarji so imeli ponovno priložnost videti, da so ljudje s posebnimi potrebami ne glede na vrsto in stopnjo invalidnosti zmožni aktivnega vključevanja v družbeno življenje.

Prioriteta šole je, da z različnimi aktivnostmi učence spodbuja in vzgaja k strpnosti, spoštovanju in sprejemanju ljudi, ki so zaradi svojih posebnih potreb velikokrat diskriminirani pri vključevanju v družbo. Ne smemo pozabiti, da invalidi predstavljajo najštevilnejšo manjšino na svetu, saj jih po zadnjih podatkih prebiva na svetu okoli 1,3 milijarde, oziroma 15 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Zato je toliko bolj pomemba ozaveščenost mlajših rodov o težavah invalidov in poznavanju ter spoštovanju njihovega življenja .

Marsikateremu otroku pride do srca, da je najlepši dar, ki ga lahko prejme, nekomu pomagati in biti del njegovega osebnega uspeha.

Zapisala: Tonja Kolar

(Skupno 359 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost