Pustni torek na Olgici

Pustni torek, 21. februarja 2023, je bil tudi letos na Olgici prav pustno norčav.  Učenci od 1. do 3. in učenci od 6. do 9. razreda smo imeli kulturni dan, četrto in petošolci pa tehniški dan.

Ob 8.20 so se v učilnicah namesto učencev zbrali kavboji, princeske, hudički, kurenti in številne druge čudovite maske. Tudi učitelje so ta dan nadomestile miške, tigrice, čebelice, hipiji in drugi liki. V matičnih učilnicah smo se pogovorili o poteku dneva dejavnosti, predstavili sebe oz. svoje maske, nato pa smo se vsi Olgičarji odpravili v telovadnico. Tam so se nam pridružili tudi devetošolci iz OŠ Selnica ob Dravi, ki so želeli v živo doživeti in videti, kako obeležimo pust v tako pustno prepoznavnem kraju kot je Ptuj.

Najprej nas je vse lepo pozdravila princesa, ki je tokrat nadomestila ravnateljico in nam zaželela prijetno pustovanje. Nato je na oder povabila naše prve goste. Obiskali so nas namreč orači in cigani iz Turistično etnografskega društva Lükari iz Dornave. Orači so nam predstavili to etnografsko masko in nam zaupali, da se jih ljudje zelo razveselijo, ko hodijo od hiše do hiše, še posebej starejši, saj jih spomnijo na njihovo mladost. Orače so na odru zamenjali dornavski cigani, s katerimi smo zaplesali tudi učenci. Izvedeli smo, kako je ta maska nastala in kako so dobili svojo »himno« Marko Marko. Ko smo mislili, da je prireditve že konec, pa so nas s svojim obiskom prijetno presenetili še kurenti ptujskega Kurent kluba, ki so poskrbeli za veliko navdušenje v dvorani.

Po predstavitvi etnografskih pustnih likov smo si privoščili malico. Kot se za pustni torek spodobi, smo se mastili s pustnimi krofi, nato pa nadaljevali s pustno obarvanimi dejavnostmi. Devetošolci so skupaj z gosti iz Selnice v skupinah izdelovali kurente, ostali učenci pa smo rajali in se odpravili na svojo »povorko« po ptujskih mestnih ulicah. Bili smo kar malo žalostni, ker v mestu ni bilo organiziranih nobenih dejavnosti za mlade, zato smo se nekateri odpravili na sprehod do mestnega parka, nato pa se okrog 12. ure vrnili nazaj v šolo, kjer smo zaključili pustno obarvan šolski dan.

Zapisala: Gaja Urek, 8. a

Deli / Share …
(Skupno 687 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost