Predaja zbranih oblačil Kamri

Olgičarjem dobrodelnost vsekakor ni tuja, kar kažemo z različnimi dobrodelnimi akcijami. Tudi letos smo jih izpeljali že kar nekaj, med drugim smo v marcu in aprilu v okviru Dneva za spremembe pod sloganom »Skupaj (za)čutimo dobro« zbirali osnovne potrebščine za brezdomne ljudi na Ptuju. Zbrali smo tako veliko oblačil in obutve kot tudi pribora za osebno higieno. Vse zbrano smo v ponedeljek, 24. aprila 2023, učenke in mentorice dostavile v Kamro.  

Kamra je namreč nastanitvena stanovanjska podpora za brezdomne osebe. Nudi jim vse osnovne dobrine, da zadovoljijo njihove potrebe v stiski. Tam veljajo določena pravila in hišni red, ki ga morajo upoštevati. Do sedaj je bilo v ta program vključenih okoli 56 uporabnikov. Trenutno je v Kamri možno nastaniti 6 ljudi, pred tem pa je služila bolj kot zavetišče odprtega tipa. Izvedele smo, da so najpogostejši razlogi za brezdomnost odvisnost od alkohola in raznih drog, podrt sistem vlog v družini, nasilje … Ob našem obisku je bila najmlajša oseba v Kamri najstnik, star 18 let, ki so mu nudili pomoč in ga ponovno »postavili na noge« ter mu omogočili vrnitev v dijaški dom. Uporabniki skozi vse leto prejemajo različne materialne dobrine, kot so konzervirana hrana, rjuhe ipd. Gospod Gregor Hrnčič, ki je tudi vodja programa, je z nami delil zgodbo stanovalca, ki se ga je precej dotaknila. Ta gospod se je ponesrečil na delovnem mestu in si poškodoval nogo. Posledično je zaradi tega imel manj sredstev, kar ga je prisililo, da se je moral izseliti iz najemniškega stanovanja. Zato se je znašel in prišel k njim v kamro.  Uvedli so dnevno dežurstvo, vsak četrtek imajo čistilno akcijo, ko počistijo celotno kamro. Dvakrat na teden pa se odpravijo po donirano hrano, ki bi po vsej verjetnosti končala v smeteh.

Stanovalci iz mestne občine Ptuj imajo 120 € prispevka na mesec, uporabniki drugih občin pa 240 €, saj je v prenovi Kamre sodelovala le Občina Ptuj. Večina njihovih zdajšnjih stanovalcev je zaposlenih, nekateri pa dobivajo socialno pomoč.

Če povzamem, je cilj Kamre ljudem pomagati in jih postaviti nazaj na noge. Z večino uporabnikov po odhodu ohranijo stike, da se med sabo obveščajo, kako jim gre v nadaljnjem življenju. Seveda pa se med njimi prav tako pojavijo trdne prijateljske vezi, ki se ohranijo.                                                                                                               

Zapisala: Gaja Urek, 8. a

 

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost