Šolski parlament

 Šolski parlament OŠ Olge Meglič Ptuj

Otroški parlamenti so program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Je ena  od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami.
IMG_0009_37

Šolski parlament med zasedanjemOtroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

IMG_0011_37

Učenci predstavljajo svoje idejeOtroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na ŠOLSKEM PARLAMENTU. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa zberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Sloveniji.


Zabava in prosti čas! (2007/2008)

Letošnji šolski parlament je potekal v ponedeljek, 12. 11. 2007. Predstavniki učencev  iz oddelčnih skupnosti so predstavili mnenja, stališča in ugotovitve  sošolcev na temo ZABAVA IN PROST čŒAS. Izbrali so tudi predstavnike, ki se bodo udeležili občinskega parlamenta. To so: Lea Lepoša, Iva Lana Korošec, Tadej Voljč in Romano Pravdič.

IMG_0023_37
Tako smo zasedali v ponedeljek 12. 11. 2007

Kako razmišljamo o ljubezni in spolnosti? (2008/2009)

Na šolskem parlamentu  so predstavniki vseh razredov prenesli parlamentarcem, ravnateljici, učiteljem ter gostji parlamenta gospe Verici Turk iz Zdravstvenega doma Ptuj, ki dela na področju preventive za mlade, razmišljanja na temo Ljubezen in spolnost.

O tej temi, ki so  jo izbrali predstavniki osnovnošolcev na lanskem državnem parlamentu, so razpravljali na razrednih skupnostih. Svoje misli in zaključke so podkrepili in popestrili z izvirnimi plakati in izdelki, ki so jih nato predstavili  v prostorih šole. Po izredno uspešnem pogovoru, ki se je razvil med učenci in učitelji, so parlamentarci izbrali štiri predstavnice, ki bodo zastopale učence OŠ Olge Meglič na občinskem parlamentu. To so: Lucija Vuk, Ana Lenart, Tina Fekonja in Urška Mežič.

Anita Peklar Selinšek, mentorica

{gallery}galerija_08_09/2008_11_20_Parlament{/gallery}  


Občinski parlament 2008/2009

Zasedanje  občinskega otroškega parlamenta je potekalo v sredo, 26. novembra 2008 v CID Ptuj. Udeležili so se ga predstavniki vseh osnovnih šol v Mestni občini Ptuj. Tema zasedanja je bila Ljubezen in spolnost.  Iz naše šole so se parlamenta udeležile  Tina Fekonja, Urška Mežič, Ana Lenart in Lucija Vuk.  Razpravo je usmerjala ga. Nevenka Gerl, koordinatorka OP za ptujsko območje.

O_parlament1_08

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost