Teden ljubiteljske kulture

2016_05_17_Kulturni_maraton-naslovna

Z nekaj kamenčki iz bogatega kulturnega mozaika smo se, 17. maja 2016, pred Mestnim gledališčem Ptuj, predstavili mladi ustvarjalci OŠ Olge Meglič Ptuj. Mimoidoči so si lahko ogledali razstavo lutk in igrane izseke lutkovne predstave Pepelka. Lutkovna skupina Sončki o svojem delu pravi tako: “V šolski lutkovni skupini smo ustvarjalni, kreativni, polni domišljije. Pri delu se zabavamo in uživamo, ker naše lutke zmorejo vse. Delo z lutkami je izjemno zahtevno in je za nas velik izziv. Skozi naše predstave vas popeljemo v pravljični svet. Na dogodku smo z razstavo predstavili lutke, ki so nastajale v preteklih letih in s katerimi smo na lutkovnem področju želi uspehe in prejeli številna priznanja.” Mentorica je Simona Jakomini.

Na šoli delujejo trije pevski zbori: cici, otroški in mladinski. Prirejajo koncerte v šoli, sodelujejo na vseh šolskih prireditvah, z nastopi se udeležujejo tudi prireditev lokalno in širše. Vsako leto  se udeležijo še revije otroških in mladinskih pevskih zborov, ki jo organizira JSKD. Šolske pevske zbore vodi Marija Feguš Friedl. Pevci cici pevskega zbora in solisti so mimoidočim pred gledališčem ogreli srce s hudomušnimi otroškimi pesmicami.

Mladi pesniki so predstavili pesmi iz pesniške zbirke Prvi koraki. S pesniško zbirko se ponašamo že več kot 25 let. Vsako leto v izdani zbirki objavimo številne likovne izdelke in pesmi mladih likovnikov in pesnikov naše šole. Glavna mentorica likovnih del je likovna pedagoginja Lea Kralj, ki skupaj z ostalimi mentoricami poskrbi za bogato ilustrativno plat pesniške zbirke. Tudi mentorjev, ki spodbujajo nastajanje pesmi je več, na dogodek pa učence pripravlja Renata Debeljak, ki je hkrati urednica zbirke.

Učenci so prebirali tudi pravljice, ki so nastajale izpod njihovih peres in so objavljene v zbirki spletne knjige Moja pravljica. Letos izide že četrtič. Mentorica in idejni vodja je knjižničarka Alenka Kandrič, ki je bila hkrati tudi koordinatorica prireditve Naj se vidi! Olgica ustvarja.

Skozi šaljive folklorne ljudske plese in igre so sprehajalce skozi staro mestno jedro zabavali naši najmlajši, torej prvošolci. Na nastop sta jih pripravljali Učiteljici Aleksandra Žarkovič Preac in Lidija Žmavc.

Dogajanje so mladi ustvarjalci popestrili še z igranjem na instrumente in ubranim solo petjem.

Tisti, ki so se ustavili na dogodku in ljudje, ki delajo in bivajo v starem mestnem jedru, so bili nad dogajanjem navdušeni. Izražali so želje po še več takih in podobnih dogodkih, saj bi s tem prispevali k življenju tega dela mesta in ne nazadnje k bogati kulturi, ki jo ustvarjajo naši najmlajši.

(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost