Delovno srečanje v Srbiji

V torek, 15. marca 2022, smo se trije učenci devetega razreda (Matjaž Alič, Nel Cartl in Staš Pevec) z našo mentorico Vido Lačen, skupaj s predstavniki ostalih partnerskih šol, zbrali na parkirišču Šolskega centra Ptuj. Udeležili smo se namreč delovnega srečanja v Srbiji, ki je potekalo v okviru projekta GO-CAR-GO Erasmus+. Nekaj čez šesto uro zjutraj smo se odpravili na pot. Spotoma smo pobrali še učence iz partnerske šole na Hrvaškem in pot nadaljevali proti madžarski meji. Pred našim ciljem smo imeli nekaj krajših postankov, potovali smo brez posebnih težav. Po dobrih osmih urah vožnje smo končno prispeli do naše destinacije, Osnovne šole Matija Gubca v Donjem Tavankutu v Srbiji, kjer so nas učenci in učitelji pričakali v prijetnem vzdušju.

Učenci smo se skupaj z njihovimi učenci odpravili do jedilnice, kjer smo se najprej predstavili, nato smo pojedli kosilo. Po kosilu smo se odpravili v telovadnico, kjer smo se sproščeno družili in se tako bolje spoznali. Po zaključeni spoznavni aktivnosti v telovadnici smo se odpravili nazaj v učilnico, kjer so nas razdelili v skupine. V vsaki skupini so bili domačini in ena izmed gostujočih šol. Tako razdeljeni, po skupinah, smo spoznali in raziskovali Donji Tavankut. Za nas so pripravili zemljevide, ob pomoči katerih smo spoznali mesto. Naša skupina je dobila nalogo, da smo se sprehodili okrog cerkve do železnice in nazaj. Vmes smo pobirali zlate cekine, ki so nam pomagali priti do rešitve zastavljene uganke. Ko smo uganko dokončali oziroma rešili, smo se odpravili nazaj do šole. Tam so bile pripravljene delavnice na temo slame. Razporedili so nas v tri učilnice. Vsak si je izdelal spominek iz slame, obesek za ključe in knjižno kazalko. Po zaključeni delavnici smo imeli prosti čas. Z avtobusom smo se odpeljali do namestitvenih lokacij. Tam smo razpakirali kovčke in se spočili. Sledil je odhod nazaj proti šoli, saj nas je že čakala večerja. Po večerji smo imeli zabavo z glasbo, peli smo tudi karaoke. Po zabavi smo se odpravili do župnišča, kjer smo bili nastanjeni. Uredili smo se, pripravili za spanje in polni novih vtisov zaspali.

Naslednje jutro smo se vstali ob sedmi uri, se uredili in odpravili na zajtrk. Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali do Subotice. Tam nas je pričakal vodič, ki nam je razkazali mesto. Po ogledu mesta smo obiskali še Srednjo šolo Ivan Sarić iz Subotice. Učenci smo imeli voden ogled šole, učitelji pa so imeli srečanje v zbornici. Po predstavitvah smo imeli prosti čas za samostojno raziskovanje mesta Subotica. Nato smo se z avtobusom odpravili nazaj do šole, kjer so nas že pričakali s kosilom. Po kosilu smo se skupinsko slikali, za spomin. Nato smo se poslovili in odpravili proti domu. Za nas tri je to nepozabna izkušnja in smo zelo veseli, da smo del tega projekta.

Zapisal: Staš Pevec

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost