Podpora staršem

Starši se mnogokrat  srečujemo z najrazličnejšimi izzivi pri vzgoji in izobraževanju svojih otrok. V ta namen smo se odločili vzpostaviti podporno skupino za starše, v kateri bomo sproti ponujali zanimive vsebine s področja vzgoje in informacije o najaktualnejših dogodkih. Vabljeni k prebiranju.

 

 

POLETNE POČITNIŠKE DELAVNICE DRUŠTVA RAZVOJ 

Spoštovani starši!

Društvo Razvoj za spodbujanje telesnega, duševnega, čustvenega, osebnostnega in strokovnega razvoja družbe tudi letos organizira Poletne počitniške delavnice. Izvajale se bodo na OŠ dr. Ljudevita Pivka v terminih: 26.-28. 6. 2024 in 1.-5. 7. 2024 od 9. do 13. ure. Namenjene so učencem od 1. do 7. razreda. Znesek 5 € na delavnico zajema material in kosilo.

 

POLETNA POČISTNIŠKA ŠOLA NA FAKULTETI ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠKO IN INFORMATIKO MARIBOR

Med poletnimi počitnicami, bodo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru organizirali POLETNE POČITNIŠKE ŠOLE za osnovnošolce, srednješolce in študente. Na počitniških šolah, katere izvajajo izkušeni profesorji in asistenti, omogočijo mladim stik z aktualnimi vsebinami tehniških področij. Za vse, ki si želijo odkriti in raziskovati čarobni svet tehnologij ter razvili boljšo predstavo o poklicih prihodnosti, pripravljamo navdihujoče delavnice.  

Vse podrobnosti počitniškega dogajanja na UM FERI si lahko ogledate na spletnih straneh Akademije FERI, kjer najdete tudi povezavo do prijave na posamezno delavnico. Dogajanje bo potekalo v živo, v samih prostorih fakultete (Koroška cesta 46, 2000 Maribor).  

Udeležba na delavnicah je brezplačna, zagotovljena pa bo tudi pijača in prigrizki. Število razpoložljivih mest je omejeno, zato je priporočljivo, da si učenci pravočasno rezervirajo mesto. Na vsa dodatna pojasnila v zvezi z delavnicami se lahko obrnete na naslov: akademija.feri@um.si 

Na UM FERI se boo potrudili, da bodo vaše poletne počitnice zabavne, poučne in perspektivne. 

 

GRAJSKA ČAJANKA – Delavnica za družine na Poletno muzejsko noč

Ptujski grad, sobota, 15. junij 2024, od 18. do 19.30 ure

 

Dragi otroci, spoštovani starši, 

v soboto, 15. junija 2024, bo v slovenskih muzejih in galerijah potekala 22. POLETNA MUZEJSKA NOČ, zato vabljeni, da se med 18. in 19.30 uro pridružite na muzejski delavnici za družine z naslovom GRAJSKA ČAJANKA. Na delavnici boste lahko pobarvali papirnato prstno lutko,
se oblekli v viteza ali grajsko damo in z dobro slikanico v rokah uživali na grajski trati. Za okrepčilo in poživitev bodo poskrbeli s poletnim čajem in kolački.

 Program:
18.00 – 24.00 Brezplačen vstop v muzejske zbirke v Ptujskem gradu

18.00 – 19.30 Grajska čajanka, delavnica za družine

20.00 Koncert na grajskem dvorišču

Vaša ušesa bo razvajal energični band sedmih glasbenikov, ki vas bo popeljal skozi moderne priredbe mednarodnih zimzelenih uspešnic zadnjih petdesetih let. Vokal: Kaja Maroh; vokal, klavir: Samo Ivačič; kitara: Stane Hebar; bas kitara: Kristijan Jurič; bobni: Niko Kostanjevec; back vokala: Eva Tilli in Tina Novak

21.00, 22.00 in 23.00 Društvo Kastali: Grajska vinska klet, predstavitev s pokušino vina (obvezna predhodna najava na info@kastali.si)
Gostinska ponudba: Kavarna Bodi in Huda Liza.

Lepo vabljeni! 

Digitalne pasti za učence in starše 

Digitalni svet načrtno in zahrbtno oddaljuje povezanost med mladostnikom in staršem. Zato je poznavanje koristi in pasti življenja, v katerem dominira digitalno sporazumevanje, ključno. 4. junija 2024 bo na Neodvisen TV oddaja z naslovom Odklopljeno poletje z gostom Danom Podjedom, ki bo govoril o: 

 • koristnosti samote, škodljivosti osamljenosti;
 • preobrazbi med štirimi stenami;
 • ko dom postane svet in zaslon okno;
 • družbi na daljinsko upravljanje;
 • zasvojenosti s strahomjezo in sovraštvom.

Povezava do oddaje: TUKAJ

Razvijanje pozitivnega starševstva in zanimivi dogodki v Špajzi modrosti 

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas v naslednjem tednu vabita na dogodke, ki so namenjeni razvijanju pozitivnega starševstva.  Verjamemo, da je polno drugih obveznosti ob bližajočem se šolskem letu, ampak kljub temu pokukajte na koledar, mogoče pa najdete kaj zase.

 • TOREK, 4. 6. 2024, 18.00: Skrivnosti harmoničnih odnosov v družini z najstniki (Nataša Vidovič, dipl. ped. in prof. soc.)
 • SREDA, 5. 6. 2024, 19.30: Spletno predavanje: JAZ – MAMA IN ŠE KAJ (Simona Vrbanič, prof. spec. in reh. ped.)

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/2mgU3oViXURAk4v79

PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/kkqf1sgS2eWvWwxZ7

Tabor veselja, ki otroku omogoča ustvarjalno in doživljajsko izkušnjo v osrčju Goričkega

Zakaj lahko rečemo, da je tabor Veselja drugačen od drugih? Od jutra, ko se otroci zbudijo in do večera, ko na nebu mežikajo zvezde se izvajajo aktivnosti (ustvarjalne, doživljajske, kognitivne, psihosocialne, koordinacijske, vztrajnostne, športne…), ki so skrbno strokovno načrtovane ter so v skladu z razvojnimi potrebami otrok.
Namen tabora je, da otrok s svojimi vrstniki preživi aktivne počitnice, ki ga napolnijo z ustvarjalnimi, veselimi in doživljajskimi vsebinami. Na taboru bomo razvijali socialne veščine, avtonomnost, interaktivnost, kreativnost, ustvarjalnost, kognitivne in motorične sposobnosti. Preko igre, delavnic in različnih dejavnosti se bomo učili skupinskega dela ter z različnimi aktivnostmi spodbujali pri otroku samostojnost, ustvarjalnost, odgovornost, vztrajnost, samoiniciativnost ter druge socialne in čustvene veščine.

Število mest je omejeno, zato otroku čim prej rezervirajte mesto, da doživi nepozabno poletno izkušnjo.

Več informacij najdete na: https://logopedagogika.si/poletni-tabor

Otrok mora nujno pridobiti izkušnjo(e), da je življenje čudovito in vredno, da se je pa potrebno potruditi in lastnemu življenju dati smiselno vsebino in iz njega nekaj narediti (dr. Sebastjan Kristovič, strokovnjak za vzgojo). 

 

Teden vseživljenjskega učenja

Spoštovani!

Tedni vseživljenjskega učenja so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije  in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Tudi Ljudska univerza Ptuj je del te najvidnejše kampanje. Vabljeni na številne brezplačne dogodke! Prijava: info@lu-ptuj.si ali 02 749 21 50 ali 051 389 660.

Več informacij na FB strani Ljudske univerze Ptuj: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064234143974

Angleške poletne počitnice 

Spoštovani starši!

 Jezikovna šola Jezikovno mesto med poletnimi počitnicami za osnovnošolce že 6. leto zapored organizira angleški počitniški tabor ob Bohinjskem jezeru. Kot komplementarna dejavnost rednemu šolskemu izobraževanju pri pouku angleščine, želijo ustvariti okolje, kjer bodo učenci svoje znanje uporabili v praksi. Cel teden se bodo pogovarjali v angleščini med seboj z otroki iz Slovenije in tujine, z učitelji in animatorji iz tujine, spali bodo v šotorih, se družili brez mobilnih naprav, raziskovali naravo, se učili preživetja v naravi, nabiranja zelišč, se igrali na prostem in se kopali v Bohinjskem jezeru.

 Program je namenjen osnovnošolcem med 10-14 let, ki jim angleščina gre zelo dobro, kot tudi takim, ki imajo z angleščino težave. Na voljo imajo 2 termina v juliju (8. julij in 15. julij) in vmesni vikend je namenjen odraslim (lahko z družinami ali sami), da izboljšajo svojo angleščino, preživijo vikend stran od skrbi in elektronskih naprav ter imajo priložnost, da spoznajo tujce, ki živijo v Sloveniji.

 Vse informacije vključno s filmčki iz preteklih angleških taborov so na voljo na tej povezavi: www.jezikovno-mesto.si/english-summer-camp.

LETAK

Špajza modrosti vabi v mesecu maju 2024

Spoštovani!

Na brezplačne dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/ezAs9qkycxRp3ZDT6

PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/xtq85TMdgNE2PiSA6

Aktivne počitnice – Impulz Sport-ov camp za otroke v Bohinju

So namenjene osnovnošolskim otrokom iz celotne Slovenije in ostale okolice, ki si želijo veliko zabave, športa, iger, učenja, druženja, ustvarjanja, spoznavanja narave in predvsem nepozabnih doživetij z Impulz sportovo ekipo. Število prijav je omejeno. 

Več info: TUKAJ

Bralna čajanka z delavnico ob dnevu zavedanja o avtizmu

Spoštovani starši,

ob dnevu zavedanja o avtizmu bo v prostorih OŠ dr. Ljudevita Pivka potekala bralna čajanka z delavnico, ki jo izvaja Društvo Razvoj. Namenjen je vsem, predvsem pa tistim, ki si želijo bolje razumeti avtizem.

Več o bralni čajanki si lahko preberete TUKAJ

Vljudno vabljeni!

 

7. april – Svetovni dan zdravja

 

 

Brezplačni dogodki v Centru za družine Špajza modrosti v mesecu aprilu 2024 

 

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE):  https://forms.gle/z6182qgFnG3cRQnFA

 PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/atognCswxAszNCzg8

Vljudno vabljeni! 

 

Varnost otrok na kmetiji 

Spoštovani,

tradicionalno prevladuje mnenje, da je kmetija prostor za zdravo rast in razvoj otrok, vendar pa je kmetija tudi okolje s številnimi nevarnostmi. Na kmetiji je namreč zabrisana meja med domom in delovnim mestom, zato so otroci izpostavljeni nevarnostim, ki jih v večini domov ni.

Več o tem v publikaciji: https://nijz.si/wp-content/uploads/2024/01/KMETIJA_Varnost-otrok-na-kmetiji_koncna.pdf

Publikacijo so pripravili sodelavci na NIJZ in jo priporočamo v branje.

Z lepimi pozdravi.

 

Predavanje prof. dr. Zvezdana Pirtoška v okviru projekta “Odnosom v bran, zaslone na stran”

 
Sklop izjemnih in poučnih predavanj se nadaljuje v ponedeljek, 18.3.2024 ob 17.00 v Stari steklarski. 
Tokrat bo z nami prof. dr. Zvezdan Pirtošek nevrolog, prvi predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja v UC Ljubljana, dolgoletni predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani
 
Dr. Pirtošek bo z nami delil konkretne izsledke raziskav, med drugim tudi njegovih, delovanja človeških možganov v odnosu do zaslonskih tehnologij.
 
 
Vljudno vabljeni na zanimivo predavanje!
 
 
 

Elektronske cigarete in drugi novejši izdelki s tobakom ali nikotinom

Spoštovani,

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih, v marcu 2024 ponovno pripravljajo dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom.

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

 Predavanji bosta potekali v (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):

ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 16 uri in

sredo, 27. 3. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/6f1533d5

Prijava je možna do vključno petka, 8. marca za prvo predavanje in do vključno ponedeljka, 26. 3. za drugo predavanje oziroma zapolnitve prostih mest. Prijavljenim bodo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o različnih izdelkih s tobakom ali nikotinom lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle. Informacije o elektronskih cigaretih in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

–       elektronske cigarete: https://www.youtube.com/watch?v=8vQZs4TlnFY

–       ogrevani tobačni izdelki: https://www.youtube.com/watch?v=zrjox2Bb3PA

S prijaznimi pozdravi.

 

Brezplačni dogodki v mesecu marcu 2024 

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu MARCU 2024.    

Več informacij o samih dogodkih najdete v dokumentu spodaj in na njihovi Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE):https://forms.gle/ti1VuYmGSC34V7RZ9

PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE)https://forms.gle/ZBU4a6ZSuD6L72yq9

 

Novičnik “Dobro sem”

Vljudno vabljeni k prebiranju novičnika DOBRO SEM

 

Superveščine za starše najstnikov 

Spoštovani starši/skrbniki!

Predstavljamo vam 10 tedenski program, ki je bil dve leti preizkušen v praksi in je prinesel pozitivne rezultate.  Ogledate si lahko brezplačne delavnice, ki bodo na voljo samo še do 15. 2. 2024. Posnetki so idealen prikaz življenja z najstnikom v praksi in izjemne vsebine programa, ki vam je ta trenutek na voljo: 

Prvi dan: https://www.youtube.com/watch?v=b6JQUq6joZo  

Drugi dan: https://www.youtube.com/watch?v=cV1mJ2x6YNA 

Tretji dan: https://www.youtube.com/watch?v=F9abcEkiZCY

Posebna ponudba tečaja TUKAJ

Kakšno popotnico želimo dati našim otrokom?

Ni vse odvisno od nas staršev, kljub vsemu pa jim dajemo ‘zemljo’, kamor bodo oni posadili svoje seme. Vzorci so globoko zasidrani v nas, ni jih lahko spreminjati. Vendar se da… V zgodbi, ki jo z nami delita Nina in Mitja pa slišiš da ne gre za pekel, niti za nebesa.

Intervju si lahko ogledate TUKAJ

Februar 2024 – mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljajo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedejo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja.

Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Več lahko preberete v prispevku na povezavi: https://safe.si/novice/dan-varne-rabe-interneta-2024-spletno-nasilje-je-velik-izziv-za-vse

Praznovanju dneva varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo od 1.2. do 10.2. prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V številnih zanimivih TV, radijskih in spletnih vsebinah bodo opozorili na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim.

Več informacij TUKAJ

Vir: https://safe.si

 

Mesečnik TO SEM JAZ

Spoštovani starši/skrbniki!

Obveščamo vas, da je izšla januarska številka e-Mesečnika za mlade o pomenu spanja. Več informacij si lahko preberete TUKAJ

 

Brezplačni dogodki v Špajzi modrosti v mesecu februarju 2024

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu FEBRUARJU 2024.    

Več informacij o samih dogodkih najdete na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

 PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/FroDV6dQL1FrvmgW7

 PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE):  https://forms.gle/dXTuKFtLEToW92tf6

 

 

Odnosom v bran, zaslone na stran z Matejem Lozarjem

OKRADEN PRED EKRANOM: kako in zakaj ekrani onemogočajo prebujajoče se otrokove razvojne sile

Spoštovani starši/skrbniki

Vljudno vabljeni na predavanje Mateja Lozarja, ki bo 19. 2. 2024 ob 17.00  v Stari steklarski.

Matej je politolog, waldorfski pedagog, evritmist, pedagoški medijski svetovalec ter oče. V preteklosti je bil aktivno vključen v radijsko, televizijsko in časopisno medijsko okolje. Specializacijo za waldorfskega učitelja je končal s tezo o vplivu elektronskih medijev na razvoj otroka, specializacijo za medijskega svetovalca v Berlinu zaključil z raziskavo Samoopazovanje kot pot do spoznanja medijskih učinkov. Je soavtor in soizvajalec različnih projektov na medijsko-pedagoškem področju.

Več o projektu Odnosom v bran, zaslone na stran: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175018514?s=radio

Predavanje o različnih tobačnih in nikotinskih izdelkih

Spoštovani starši/skrbniki, 

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih staršem, v januarju 2024 pripravljajo dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom. 

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanji bosta potekali v (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):
– ponedeljek, 22. 1. 2024 ob 16 uri in
– sredo, 31. 1. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite TUKAJ. Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zaprejo. V kolikor bo zanimanje veliko, bomo ponovitve predavanja organizirali tudi v nadaljnjih mesecih. Prijavljenim bodo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

Več o predavanju si lahko prebere TUKAJ

 

Odnosom v bran, zaslone na stran 

Spoštovani starši/skrbniki,

želeli bi vas spomniti, da se bo v ponedeljek, 15. 1. 2024, v Stari steklarski na Ptuju odvilo prvo predavanje v okviru projekta Odnosom v bran, zaslone na stran. Vljudno vabljeni.
 
 

Odnosom v bran, zaslone na stran

Spoštovani starši/skrbniki,

v mesecu januarju 2024 se pričenjajo zanimive in koristne aktivnosti projekta Odnosom v bran, zaslone na stran. Namen projekta je ozaveščati starše in otroke o posledicah neustrezne in prekomerne uporabe zaslonskih tehnologij in drugih digitalnih naprav. 

Dejavnosti za starše:
1. Brezplačna predavanja v Stari steklarski
2. Brezplačne delavnice za družine v Zdravstvenem domu Ptuj
3. Brezplačne delavnice in srečanja za starše v Špajzi modrosti na Ptuju
 
Dejavnosti za mlade:
1. Brezplačne aktivnosti (treningi v fitnesu, pevske vaje, vaje ter druge gibalne in družabne dejavnosti)
 
 
 

Več informacij o dogodkih si lahko preberete TUKAJ

Povezave do dogodkov, za katere je potrebna predhodna prijava:
 
 • Delavnice za otroke s starši v ZD Ptuj: TUKAJ
 • Aktivnosti s konji za mlade, Konjeniško društvo Marsilea: TUKAJ
 • Gibalna aktivnost v Sport studiu Popaj:
 
 
 • Gibalna aktivnost v Lifestyle studiu Ptuj:
 

 

Vljudno vabljeni!

 

Špajza modrosti v mesecu januarju 2024

Spoštovani!

Prijazno bi vas opozorili na nove starševske vsebine, ki se bodo odvijale v mesecu januarju 2024. Del vsebin bo namenjen staršem najstnikov.

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

 

Novičnik Dobro sem

Decembrski novičnik Dobro sem lahko prelistate TUKAJ

 

Kako gradimo povezanost in zaupanje s svojimi najstniki?

 Četrtek, 7. december, ob 18. uri

Najstništvo je obdobje, ko odraščajoči otroci vse bolj odrivajo svoje starše in se želijo vedno več časa družiti s svojimi prijatelji in vrstniki. To je povsem običajno.

Pridružite se brezplačnemu spletnemu predavanju in spoznajte:

 • Kako znova vzpostaviti odnos zaupanja in sodelovanja z najstniki, ko imamo občutek, da smo izgubili stik z njimi?
 • Kako naj jih povabimo nazaj v odnos z nami, starši?
 • Kako naj ohranimo in poglobimo odnos z najstniki, ki nas v svojih idejah in čustveni dinamiki prehitevajo po desni in levi strani?

PRIJAVA NA SPLETNO PREDAVANJE

 

Špajza modrosti v mesecu decembru 2023

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu DECEMBRU 2023.   Dogodki bodo v mesecu decembru praznično obarvani, tako da prijazno vabljeni.

V sredo, 27. 12. 2023, bo organizirano brezplačno počitniško varstvo. Svetujemo vam, da pohitite s prijavo, saj so prosta mesta omejena.  

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/crpjDo1Wd1pD6Sds8

PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/vpg7feC9MPEUMivE9

 

Vzgoja in izobraževanje v 21. stoletju – izzivi in rešitve

Spoštovani starši!

Vabimo vas na brezplačna predavanja in strokovno razpravo z okroglo mizo o vzgojno-izobraževalnem sistemu v Republiki Sloveniji, ki bo 28. novembra 2023, ob 17. 30, na Alma Mater Europaea – ECM, Slovenska ulica 17, Maribor. Priznani strokovnjaki se bodo v okviru predavanj in odprte razprave dotaknili najbolj perečih izzivov vzgojno-izobraževalnega sistema v Sloveniji.

Več informacij: Vzgoja in izobraževanje v 21. stoletju – izzivi in rešitve

Prijava na dogodek (v živo ali online ) TUKAJ

Vljudno vabljeni!

 

V poplavi vzgojnih nesmislov

Kako vzgojiti otroke v odgovorne odrasle posameznike, ki se bodo znali soočati s problemi, biti sočutni in imeti delovne navade? Ta pereča problematika buri duhove prav vseh staršev in učiteljev po svetu. Vzgajanje otrok v sodobnem svetu prinaša številne izzive, saj si vsak starš želi, da bi njegovi otroci nekoč zrasli v odgovorne in zrele posameznike.

O vzgoji in poplavi vzgojnih nesmislov se je Bojan Kodelja na Neodvisen.TV v oddaji pogovarjal z gostoma, antropologinjo dr. Vesno Vuk Godina in kliničnim psihologom dr. Aleksandrom Zadelom. Vsebina pogovora temelji na različnih vzgojnih metodah, ki begajo starše, učitelje in otroke. Kaj prinašajo različne vzgojne metode? Kako pomembni so pri vzgoji otrok odgovornost, delovne navade in posledice otrokovih dejanj?

Povezava do pogovora TUKAJ

 

Karierni sejem v Mariboru (15. in 16. november 2023)

Spoštovani,

želeli bi vas seznaniti, da v Mariboru poteka Karierni sejem poklicev in izobraževanja. V času sejma so organizirane tudi različne delavnice primerne za učence oziroma dijake kakor tudi za  starše oziroma skrbnike. Karierni sejem v Mariboru bo  15. in 16. november 2023 odprl svoja vrata.

 Tukaj je podrobnejši opis dogajanj na Kariernem sejmu: https://sejem-karierni.si/wp-content/uploads/2023/11/Digitalna-Zlozenka-Karierni-Sejem-2023.pdf

 

November – mesec preprečevanja zasvojenosti

Spoštovani starši/skrbniki

Novembra obeležujemo mesec osveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju. Kot vsako leto tudi letos na naši šoli v mesecu novembru namenjamo večjo pozornost preventivi, in sicer odvisnostim od različnih oblik zasvojenosti.

Cilj preventivnih programov na šoli je pomagati mladim, da bi bili dobro informirani in ozaveščeni, da bi zdravo živeli in da bi sprejemali odgovorne odločitve glede svojega vedenja. Pri izvajanju preventive krepimo znanje, veščine in kompetence, ki bodo mlade varovale in jim pomagale pri prepoznavanju in zmanjševanju tveganj ter okrepile varovalne dejavnike.

Ozaveščanje o problematiki zasvojenosti v osnovni šoli je delček v mozaiku preventive; kar najbolj deluje v preventivnem smislu, je seveda družina, ki mlade lahko opremi za prevzemanje odgovornosti, pa tudi za zdravo in kakovostno življenje. V želji preprečevanja kakršnekoli odvisnosti pri mladih je izrednega pomena dobro sodelovanje in skupno delovanje staršev in šole.

Na temo zasvojenosti Lokalna akcijska skupina za preprečevanje zasvojenosti v Mestni občini Ptuj organizira:

 • v četrtek, 16. 11. 2023, ob 17. uri v Stari steklarski (Ulica Tomaža Šalamuna 1, velika dvorana) predavanje Mitje Duha, bivšega odvisnika, na katerem boleče iskreno in brez olepšav opiše svojo pot skozi »pekel« in boj, ki ga spremlja vse življenje
 • v petek, 17. 11. 2023, ob 18. uri v Mestnem kinu Ptuj brezplačni ogled filma Lepi fant (Beautiful boy)

Vabilo

Vljudno vabljeni!

 

Špajza modrosti v mesecu novembru 2023

Na brezplačne dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/7Qkt8sxM6hgFjZ658

PRIJAVA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/6ypD9SnLRZ87Br4S9

Predavanje Radovedni hitri prstki

Spoštovani starši

Tehno park Celje se kot javni zavod za spodbujanje znanosti, inovativnosti in tehnologije pridružuje družbeni pobudi Evropski teden programiranja, ki stremi k približevanju programske in digitalne pismenosti med mladimi na zabaven in vključujoč način. 
Poleg aktivnosti za najmlajše, o katerih lahko več preberete na povezavi https://tehnopark.si/Codecamp/, v sodelovanju z LOGOUT (Center pomoči prekomerne rabe interneta) organizirajo predavanje Radovedni hitri prstki, namenjeno odraslim, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Spregovorili bodo o varni uporabi zaslonov in spleta ter vzgoji v digitalnem svetu za starše predšolskih in osnovnošolskih otrok.

V interaktivnem predavanju bo predstavljena varna uporaba zaslonov in druga vsebina, ki lahko koristi za splošni razvoj otrok glede na starostna obdobja. Prav tako bodo predstavljena priporočila in nacionalne smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Več o predavanju na povezavi: https://tehnopark.si/Codecamp/hitri-prstki/

Predhodna prijava je obvezna: https://tehnopark.si/Codecamp/hitri-prstki/

Vljudno vabljeni!

 

Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov

Spoštovani starši!

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko, ob podpori nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjajo, da energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike. Največ jih popijejo prav mladi. Zaskrbljujoče je, da imajo nekateri otroci do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev. Pomembno je vedeti, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome.

Priročnik s ključnimi informacijami o energijskih pijačah in usmeritvami za pogovor

 

 

Predavanje o elektronskih cigaretah (NIJZ) 

Spoštovani,

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih staršem, v oktobru pripravljajo dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom. Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanji bosta potekali v (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):

torek, 17. 10. ob 16 uri 

torek, 24. 10. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/b66e9e78 Prijavljenim bodo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja. Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zapremo. V kolikor bo zanimanje veliko, bomo ponovitve predavanja organizirali tudi v novembru. V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek predavanja, ki je na voljo na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o omenjenih izdelkih lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle.

Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

Vljudno vabljeni! 

 

Tečaji v tednu otroka 2023

 • Starši ne smejo biti služabniki svojih otrok (torek, 3. oktober, od 18.00 do 20.00). Povezava za prijavo na tečaj: https://attendee.gotowebinar.com/rt/8374152570600492890?source=mailing
 • Družina za mizo (četrtek, 5. oktober, od 17. 30 do 19. 30). Povezava za prijavo na tečaj: https://attendee.gotowebinar.com/rt/2517169578068160091?source=mailing
 • Iskanje ravnotežja med zasebnim in profesionalnim življenjem (ponedljek, 2. oktober, od 18.00 do 20.00). Ogled tečaja v živo TUKAJ
 • Angleščina za otroke (sreda, 4. oktober, od 18.00 do 19.00). Ogled tečaja v živo TUKAJ
 • Foto in video produkcija za družbena omrežja (četrtek, 5. oktober, od 13.00 do 15.00). Ogled tečaja v živo TUKAJ
 • Vzgoja motiviranih in odgovornih otrok (petek, 6. oktober, od 19.00 do 21.00). Ogled tečaja v živo TUKAJ

 

Brezplačni dogodki v mesecu oktobru 2023 v Ljudski univerzi Ptuj in Špajzi modrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/Suhrm6e6eu7cTZRK7

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/RzmACPJkCpGkPVaE8

V času jesenskih počitnic bodo organizirali počitniško varstvo, a bodo sprejeli manjše število otrok kot običajno,  svetujejo, da pohitite s prijavo. 

Več informacij o samih dogodkih najdete TUKAJ  ali na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

 

Miti in resnice o notranji motivaciji mladih

Četrtek, 5. oktober 2023, ob 18. uri

Spoštovani starši,
 
tako starši kot učitelji smo s svojimi izkušnjami spoznali pomembnost učenja, ki je otroci morda še niso. Verjamemo, da vemo, kaj je dobro za njih, in jih skušamo motivirati, da bi sledili našim idejam.
Pa vendar se v praksi velikokrat izkaže, da pri tem nismo tako uspešni, kot si želimo. Lepo vabljeni na webinar, kjer bo možnost spregovoriti o tem zakaj je tako in kakšen vpliv kot starši in učitelji sploh lahko imamo na svoje otroke in učence.

Na spletnem predavanju bomo spoznavali:

 • 3 mite o motivaciji,
 • kako si grenimo življenje s prepričanjem, da drugega lahko motiviramo, a se s tem od otroka ali učenca pravzaprav le oddaljujemo,
 • ali lahko vplivamo na motivacijo otroka in na kakšen način.

Želim uspešno motivirati svojega najstnika/PRIJAVA

 

Otroci in samostojnost

Sreda, 11. oktober, ob 18 uri

Spoštovani starši,

v današnjem svetu se soočamo s številnimi izzivi pri razvoju samostojnosti otrok. V ta namen je Modra akademija organizirala prav posebno spletno predavanje na katerem bomo skupaj lahko razpravljali o pomembnosti spodbujanja samostojnosti pri otrocih ter delili uporabne nasvete in strategije, kako to doseči na način, ki bo koristil otrokovemu razvoju.

V 60-ih minutah se boste s priznano psihologinjo dr. Evo Boštjančič pogovarjali o naslednjih temah: 

 • kako uravnavati pričakovanja glede svojih otrok,
 • možnosti pozitivnega sodelovanja s šolo,
 • kako z otroki zastaviti skupne cilje,
 • kako pravilno reagirati na otrokove vzpone in padce.

PRIJAVA

Vljudno vabljeni!

Tehnike sproščanja – brezplačno spletno predavanje za UČENCE

Četrtek, 12. oktober, ob 18. uri

Napetost v želodcu, potne roke, suha usta, nemir v telesu. Kaj storiti, kako si pomagati in se umiriti? Predstavili in preizkusili bomo različne tehnike sproščanja ter podali praktične nasvete, s katerimi si lahko dolgoročno pomagamo k večji sproščenosti.
 Na spletnem predavanju bomo skupaj spoznavali:

 • kdo ali kaj nam povzroča stres in nesproščenost,
 • kako so med seboj povezana naša čustva, občutki v telesu, misli in naše delovanje,
 • 3 tehnike sproščanja.

Želim premagati stres pred testom/ PRIJAVA

 

Kako prepoznati stiske otrok, kako jim pomagati in kakšno vlogo imamo starši v času odraščanja

Spoštovani starši

Vsak od nas se vsakodnevno tako ali drugače  srečuje z različnimi stiskami, težavami in neobvladljivim stresom. V nas se kopičijo, dokler nam telo kar na lepem ne sporoči, da ne zmore več. Ampak takrat je lahko že prepozno.

Zavedamo se, da se vse začne v otroštvu in mladosti, zato so se na Uniji odločili, da organizirajo brezplačno predavanje na temo “Kako prepoznati stiske otrok, kako jim pomagati in kakšno vlogo imamo starši v času odraščanja”. Predavanje bo vodila magistrica zakonskih in družinskih študij ter zakonska in družinska terapevtka Maša M. Bahor.

Predavanje, ki se bo odvilo v ponedeljek,  2. oktobra 2023, ob 17.00 (trajalo bo 2 uri), bo potekalo v živo v prostorih Poslovne hiše Unija na Brezovici pri Ljubljani, lahko pa se pridružite tudi preko spleta.

Na brezplačno predavanje se lahko prijavite na povezavi: https://unija.com/sl/prijava-na-dogodek-kako-prepoznati-stiske-otrok/

Lepo vabljeni!

 

Brezplačni dogodki v Ljudski univerzi Ptuj in Centru za družine Špajza modrosti v septembru 2023

Več informacij o dogodkih si lahko preberete TUKAJ

Prijava na dogodke:

Več informacij o samih dogodkih najdete v dokumentu v priponki in na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti. Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.

Vabljeni!

Počitniški koledar zdravja

Obveščam vas, da so na NIJZ OE Novo mesto že tretje leto zapored pripravili Počitniški koledar zdravja, ki je namenjen vsem osnovnošolcem. Počitniški koledar zdravja vsebuje osem vsebinskih področij s sporočili, ki spodbujajo zdrav življenjski slog tudi v času poletnih počitnic (dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, preprečevanje nalezljivih bolezni, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb).

Počitniški koledar zdravja

Prostovoljske aktivnosti za mlade v času poletnih počitnic

Slovenska filantropija je skupaj s članicami Slovenske mreže prostovoljskih organizacij oblikovala ponudbo prostovoljskih aktivnosti za mlade v času poletnih počitnic. Organizacije po vsej Sloveniji bodo izvajale različne aktivnosti. Mladi bodo imeli tako tudi letošnje počitnice priložnost, da jih preživijo aktivno, se česa naučijo ter prispevajo svoj delček za boljši svet.

Spletni katalog prostovoljskih priložnosti za mlade bo vse poletje objavljen na portalu www.prostovoljstvo.org, na tej povezavi.

Če potrebujete dodatne informacije lahko pokličete na: 01 433 40 24 in na slovenska@filantropija.org – tudi med počitnicami.

 

Spletno predavanje “Jaz mislim, ti misliš”

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas v sredo, 14. 6. 2023, ob 19.30. vabita na zadnje spletno predavanje pred poletnimi počitnicami z naslovom »Jaz mislim, ti misliš«.

Ste kdaj opazili, da družinski člani ne mislijo enako kot vi? Se vam je kdaj zgodilo, da ste nekaj želeli in povedali, pa vas druga oseba (otrok) sploh ni razumela? Ste se potem vprašali “Kaj je narobe z mano?” ali “Kaj je narobe z njim?”
Kaj, če ni nič narobe? Popolnoma nič. Samo različna sta si. Zakaj? Kako podpreti naše in otrokovo mišljenje, da nam bo lažje?

PRIJAVA: https://forms.gle/FxiaWx1ybmRo1fkZ6

Vabljeni na ostale dogodke v mesecu juniju: Srčni starši in Dogodki v juniju 2023

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/FxiaWx1ybmRo1fkZ6

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/86yX2VEkfQ5XzXFZ7

 

Modre aktivne poletne počitnice 2023

Poletni oddih je že pred vrati in z njim Modre aktivne počitnice! Modra akdemija vabi na posebno počitniško varstvo, ki je odlična popestritev in navdih otrokom v počitniških dneh. Na Modrih aktivnih počitnicah bodo otroci ustvarjali, plesali, kuhali, ter se ukvarjali z različnimi športnimi aktivnostmi, kot so pohodništvo, plavanje in jahanje konj. 

PRIJAVA

Utrinke lanskih modrih počitnic si lahko ogledate TUKAJ

 

Vabilo na predavanje dr. Anice Mikuš Kos – Pomoč otrokom v stiski

V Torek, 30. maja 2023 ob 17. uri, v parku (Starošince 37 b, 2326 Cirkovce) gostijo prav posebno in spoštovano predavateljico dr. ANICO MIKUŠ KOS, slovensko pediatrinjo in psihiatrinjo, ki je svoje življenje posvetila duševnemu zdravju otrok. Na predavanju bo spregovorila o stiskah otrok in mladostnikov dandanes, o izzivih, s katerimi se soočamo kot družba ter o možnih rešitvah.

Dragi starši in strokovni delavci, prisrčno vabljeni!
Udeležba je brezplačna, prosimo pa za obvezno potrditev prisotnosti preko e-obrazca: https://forms.gle/gGDgt6NT4wrrSQ3p8.

 

 

Tabor veselja (24. – 29. junij 2023)

V osrčju Goričkega imajo učenci možnost preživeti del poletnih počitnic na taboru veselja. Namen tabora je, da otrok s svojimi vrstniki preživi aktivne počitnice, ki ga napolnijo z ustvarjalnimi, veselimi in doživljajskimi vsebinami. Na taboru bodo razvijali socialne veščine, avtonomnost, interaktivnost, kreativnost, ustvarjalnost, kognitivne in motorične sposobnosti. Preko igre, delavnic in različnih dejavnosti se bodo učili skupinskega dela ter z različnimi aktivnostmi spodbujali pri otroku samostojnost, ustvarjalnost, odgovornost, vztrajnost, samoiniciativnost ter druge socialne in čustvene veščine.

Več informacij si lahko preberete TUKAJ

 

Posebna oddaja o medvrstniškem nasilju: NEnasilje

V živo iz Celja v ponedeljek, 22. 5. 2023, ob 20.00 na POP TV

V luči medvrstniškega nasilja, ki je izbruhnilo v Celju in krutih dejanj v Beogradu, ki so pretresla ves Balkan, POP TV pripravlja posebno pogovorno oddajo Nenasilje, ki jo bo vodila Maja Sodja. Celjski Narodni dom bo postal studio za en večer, pred občinstvom pa se bodo o izzivih, ki so pred sodobno družbo, pogovarjali gosti; strokovnjaki, znanimi in tudi mladostniki.

Se res vse začne doma? So medvrstniškemu nasilju pospešek dala družbena omrežja? Fizičnemu nasilju namreč sledijo še ustrahovanja in sramotenje s posnetki napada po družbenih omrežjih. So starši kos otrokom, so opolnomočeni, sledijo trendom? Imajo šole, učitelji znanje in vzvode, kako ukrepati, kje potegniti ročno zavoro?

»Izbruhi nasilja med mladimi so dejanja in zločin, ki najbolj bolijo. Skrb vzbujajoče je, da se ob srhljivih dogodkih, ustrahovanja in zaničevanja preko telefonov in omrežij, nadaljujejo tudi v nekoč varnem zavetju doma. V bomo odgovarjali na izzive mladih, staršev, učiteljev in s prepletom zgodb ponujali rešitve,« sporoča urednica oddaje, Alenka Marovt.

»Celjski primer medvrstniškega nasilja je naša iztočnica, primer, ki je znova opozoril na sicer vseprisotno problematiko. Medvrstniško nasilje se dogaja vsak dan, nam pripovedujejo mladi. Dogaja se v šoli, na igrišču, na avtobusu, na spletu. V oddaji ne bomo obsojali, ne bomo iskali krivcev in žrtev, pač pa rešitve. Kaj moramo kot družba delati drugače, da bomo strpni, prijazni drug do drugega, razumevajoči in empatični,« se sprašuje voditeljica Maja Sodja.

Slovenija, pogovorimo se. O fenomenih družbenih omrežij, o grajenu mladostnikove podobe za vsako ceno, kako prepoznati znake, kako ukrepati, kako postaviti meje, kako vzgajati in slišati otrokove stiske? Kako družbi nazaj vcepiti vrednote, staršem in učiteljem avtoriteto?

Pogovorimo se. O mladosti brez nasilja.

 

Tedni vseživljenjskega učenja na Ljudski univerzi Ptuj 

Več info: TVU 2023_LU PTUJ 

 

 

Online predavanje za starše o elektronskih cigaretih

Vabimo vas na spletno predavanje z naslovom Elektronske cigarete in drugi novejši izdelki s tobakom ali nikotinom, ki je namenjeno odraslim, ki si želijo pridobiti verodostojne podatke o tej temi. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom. Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

V sklopu enournega dogodka bodo predstavljeni novi tobačni izdelki in izdelki z nikotinom, to so elektronske cigarete (”vejpi”), ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke (beli snus). Predstavljen bo tudi tobak za oralno uporabo (snus ali fuge). Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanja bodo potekala v (gre za isto predavanje v več terminih, zato se prijavite samo enkrat):

– ponedeljek, 15. 5. ob 17 uri,

– petek, 19. 5. ob 17 uri, in

– sredo, 31. 5. ob 17 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/1c26861a

Prijavljenim bo posredovana povezava do aplikacije ZOOM na dan predavanja. Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zaprejo. V kolikor bo zanimanje veliko, bodo nekaj ponovitev predavanja organizirali tudi v začetku meseca junija in po potrebo tudi jeseni.

 

Brezplačni dogodki v maju 2023 v Centru za družine Špajza modrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/QzgmuwWtDC7Mdipz7

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/hbR4cBJaWgaB4Q448

SRČNI STARŠI MAJ 2023

ŠPAJZA MODROSTI_MAJ23

 

Dobro sem_mesečni novičnik_april 2023

MiPi – spletna stran za medijsko in informacijsko pismenost 

Spletna stran https://www.mipi.si/ vsebuje veliko koristnih vsebin in nasvetov uporabnikom medijskih vsebin in sodobnih digitalnih tehnologij. Z objavljenimi prispevki in gradivi želijo ozavestiti pred negativnimi posledicami uporabe sodobne tehnologije in mlade opolnomočiti, da bi znali varno uporabljati in izkoristiti vse prednosti, ki jih nove tehnologije omogočajo.

Vabljeni k prebiranju: https://www.mipi.si/

Učenje? Šala mala!

Mini serija brezplačnih webinarjev

Več informacij si lahko preberete: https://www.izzirokus.si/blog/clanki/mini-serija-webinarjev?utm_source=Rokusove+novice&utm_campaign=4635b85d48-EMAIL_CAMPAIGN_2019_06_11_11_43_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_80d222169a-4635b85d48-177245887

 

Digitalne pasti

V ŽIVO – Bojan Kodelja, ponedeljek, 3. april 2023 ob 20.00 na Neodvisen TV* (https://www.neodvisen.tv)

Prihaja oddaja z vsebino, ki pomembno vpliva na šolski prostor in življenje v družbi nasploh!
Vabimo vas k ogledu oddaje, ki jo napovedujemo spodaj.

Voditelj oddaje: Bojan Kodelja, dolgoletni redni spremljevalec dogajanja v družbi, ki dobro pozna trende pasti najrazličnejših oblik zasvajanja.

Gosta: dr. Nataša Pirc Musar, zelo dobra poznavalka družbenih omrežij in umetne inteligence, predsednica Republike Slovenije, Miha Kramli, terapevt z bogatimi izkušnjami in vsakodnevno prakso pri delu z zasvojenimi kot vodja Ambulane za zdravljenje zasvojenosti v Novi Gorici.

Gosta bosta v živo odgovarjala tudi na vprašanja gledalcev.

VSEBINSKI POVZETEK:
Zabava, omama, manipulacija, dezinformacija, odtujenost in praznina = realnost digitalnega sveta predvsem otrok in mladostnikov!

 • Kaj to pomeni za mlade?
 • Kako se na to odzivajo starši?
 • Kako se z resničnostjo neresničnega sveta vsakodnevno spopadajo učitelji v učilnicah in tudi širše, v odnosih s starši, kolegi, znanci, prijatelji?

ŠOLSKI TRIKOTNIK: mladostnik – učitelj – starš.

 • Mladostniki so v razredu pogosto nemotivirani, utrujeni, nesodelovalni, in to razumejo celo kot svojo pravico.
 • Učitelji iščejo načine, kako se s težavo uspešno spoprijemati.
 • Tisti starši, ki se težave ne zavedajo, se v njeno reševanje tudi ne (z)morejo aktivno in uspešno vključevati.
 • Učitelji ostanejo prepuščeni sebi in se trudijo v svetu digitalne prevlade ohranjati svoje poslanstvo.

Kako dobro poznamo digitalne pasti in ali jih znamo tudi prepoznati?

*Ogled oddaje je mogoč na www.neodvisen.tv in na aplikaciji Neodvisen.TV (pametni telefoni in tablice – iOS in Android- ter televizije z Android operacijskim sistemom).

Več informacij: Oddaja_DIGITALNE PASTI_v živo


Finančna pomoč nadarjenim učencem iz fundacije Rok

Fundacijo ROK – Razširimo otrokom krila je idejno zasnoval Rok Kvaternik, ustanovitelj Založbe Rokus Klett. Namen fundacije je finančno pomagati nadarjenim slovenskim otrokom, ki jim življenjske razmere onemogočajo razvoj talentov, in spodbujati druge k pomoči. Nadarjeni otroci iz socialno in ekonomsko šibkejših družin so najbolj prikrajšani ravno pri razvoju talentov. Skrb za talente je namreč povezana s stroški, ki sem jim je najlažje odpovedati. Tako ostajajo talenti teh otrok pogosto neprepoznani, saj jih zaradi življenjskih okoliščin ne morejo, ne znajo ali nimajo možnosti pokazati.

Za finančno pomoč Fundacije ROK lahko kandidirajo vsi starši, ki imajo šoloobvezne otroke v osnovni šoli. Prijava mora biti podprta s strani vodstva šole, kajti le tako bo pomoč prišla v roke tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

Denarna pomoč se bo učencem dodeljevala na podlagi pisne vloge, ki jo v imenu prosilca vloži vodstvo šole.  Fundacija ROK bo izmed prispelih vlog obravnavale le tiste, ki bodo predlagane in podprte s strani vodstva šole. Vlogo je potrebno izpolniti, podpisati in jo poslati na e-naslov info@fundacijarok.si oziroma priporočeno po pošti na naslov Fundacija ROK, Stegne 9 b, 1000 Ljubljana.

Vlogo za uveljavljanje finančnih sredstev iz Fundacije ROK – Razširimo otrokom krila: Vloga_Fundacija Rok


Brezplačni dogodki v aprilu 2023 v Centru za družine Špajza modrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

Več informacij o samih dogodkih najdete tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

ŠPAJZA MODROSTI_APR23

SRČNI STARŠI APRIL 2023

UČIM SE RISATI APR2023


IZZIBLOG | PODKAST: Kaj sporočamo našim otrokom?

Hitro slušalke na glavo! Prisluhnite podkastu, kjer sta Boštjan Romih in psihoterapevt Uroš Drčić spregovorila o vrstah sporočil, načinih sporočanja in treh tipih vzgojnih težav pri otrocih. Podcast je podkrepljen s konkretnimi nasveti, ki so vam lahko v pomoč pri vzgoji svojih otrok.

Povezava do podkasta: Kaj sporočamo našim otrokom?


Temna stran pametnih telefonov, britanska dokumentarna oddaja

Spoštovani starši,

z dovoljenjem RTV SLO vam posredujemo posnetek dokumentarne oddaje. V dokumentarni oddaji poznavalci novih tehnologij, tudi izumitelj ikone za všečke, pojasnjujejo, kako so upravljalci družbenih omrežij namenoma razvili tehnologije, ki uporabnika počasi spremenijo v odvisnika s pogledom, nenehno uprtim v lasten spletni profil.

Vredno ogleda in razmisleka.

Povezava do oddaje: Temna stran pametnih telefonov


Brezplačni dogodki v mesecu marcu 2023 v Centru za družine Špajza modrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

Več informacij o samih dogodkih najdete tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti


Štekam svojega otroka

Priročnik o prekomerni rabi zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih

Pri Centru Šteker so v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje Republike Slovenije izdali priročnik “Štekam svojega otroka”, ki je namenjen staršem, skrbnikom ter ključnim bližnjim otrok in mladostnikov. Priročnik je zasnovana kot praktični pripomoček za delo in pogovor z mladimi, temelji pa na aktualnih raziskavah, ugotovitvah in opažanjih s terena ter dolgoletnih izkušnjah s področja nekemičnih zasvojenosti. V priročniku najdemo tudi nasvete, primere dobrih praks ter izkušnje strokovnih delavcev in sodelavcev Centra Šteker. 

Povezava do priročnika:  Priročnik za starše_ŠTEKAM SVOJEGA OTROKA


Aktivne zimske počitnice 2023

Če želijo učenci  zimske počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Ministrstvu za digitalno preobrazbo (ponovno) vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine. Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno. Vabljeni.

 Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

 

 


Intervju z dr. Leonido Zalokar

Ob pomanjkanju pravilne vzgoje in zakonodaji, ki otrokom obljublja predvsem pravice, malo manj pa nalaga obveznosti oz. dolžnosti, direktorica strokovnega centra Planina, dr. Leonida Zalokar brez dlake na jeziku pravi, da Slovenija trenutno vzgaja generacijo “psihopatov”, ki bodo za družbo nevarni v odrasli dobi.

Povezava do intervjuja: https://www.youtube.com/watch?v=Mv_I9C9w_PM


Brezplačni dogodki v mesecu februarju 2023

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu februarju 2023.    

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/hzkM9KRZ1AYoTppR6,PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/Lbf1zxGzNmvixwAg9

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


e-Mesečnik za mlade

Vabljeni k branju nove tematske številke o JEZI.

Povezava:
https://mailchi.mp/8e14c9edd5cd/e-mesecnik-za-mlade-iz-programa-to-sem-jaz-januar-2023 


Otroci alkoholikov

Vljudno vabljeni na pogovor o(b) filmu Otroci alkoholikov, ki bo v četrtek, 26. januarja, ob 19.00 v Mestnem kinu Ptuj. Dokumentarni dosje Natalije Gorščak, ki je tudi sama odraščala v družini alkoholika, vsebuje izpovedi otrok alkoholikov različnih generacij. Pripoved podkrepijo znani strokovnjaki in terapevti s področja odvisnosti, ki pojasnjujejo posledice, ki jih ima alkoholizem za otroke in za naslednje generacije.

Projekciji bo sledil pogovor z avtorico filma Natalijo Gorščak z RTV Slovenija ter socialno delavko mag. Valerijo Ilešič Toš in psihologinjo Ireno Toš Koren iz Centra za socialno delo Spodnje Podravje. Beseda bo tekla tudi o tem, kako zaznati, da je otrok v stiski. Pogovor bo moderirala Branka Bezeljak.

Vstopnine ni. Več informacij >


Brezplačni dogodki v Centru za družine Špajza modrosti

Spoštovani,

želimo vas spomniti na številne brezplačne dogodke, ki jih organizirajo v Centru za družine Špajza modrosti. Ponujajo zanimive starševske vsebine, kot je ocenjevanje in podpora otroku.

 • TOREK, 24. 1. 2023, 18.00: IZZIVI OCENJEVANJA IN PODPORA ŠOLAJOČEMU SE OTROKU (Dogodek bo potekal v živo v Špajzi modrosti na Ulici heroja Lacka 3 na Ptuju).
 • PRIJAVA: https://forms.gle/sAD6G7nsArcGy1a79
 • Z vami Simona Vrbanič, prof. spec. in reh. ped.

Več informacij: https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/SPAJZA-MODROSTI_JAN23.pdf


Hura, prosti čas – zimske počitnice 2023

Zavod za šport Ptuj bo v času zimskih počitnic, od 30 januarja do 3. februarja 2023 za otroke I. triade ptujskih osnovnih šol, organiziral možnost športnega preživljanja prostega časa. Izvajalec brezplačnega programa bosta brata Malek oz. Športno cirkuško društvo Eleja.
Izpolnjene prijavnice starši oddate do 27. 1. 2023 na email naslov izvajalca (brata.malek@gmail.com). 

Prijavnica:  https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/SCD-Eleja-prijavnica.jpg 

 


Uporaba tobačnih izdelkov  in izdelkov z nikotinom v Sloveniji vse večja tudi med mladostniki

Spoštovani starši

V zadnjem obdobju se med mladostniki v Sloveniji zaznava uporaba različnih novih izdelkov, ki vsebujejo tobak oziroma nikotin, to so npr. elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke. Med mladostniki postaja zelo popularen tudi snus (fuge), ki se označuje kot tobak za žvečenje. V ta namen vam posredujemo informacije, ki so verodostojne in podkrepljene z dokazi.

Več informacij: https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/NIJZ_Elektronske-cigarate-.pdf 

Povezava do posnetka: https://youtu.be/yLibKzWHoSc


Uspeh je najboljši antidepresiv

Antidepresivi so postali (tudi) moda. Otroci, mladostniki se med sabo pogovarjajo o tem, kako se moraš pri zdravniku obnašati, kaj moraš reči, da on prepozna znake in ti da diagnozo. (Danes je KUL, če imaš diagnozo). Ne vejo, da so v obdobju, ko se njihovi možgani bliskovito razvijajo (zato imajo kdaj v glavi pravi kaos) in da so v obdobju, ko si lahko tudi najbolj škodujejo. Starši smo tukaj, da jim pomagamo s podpornim odzivom to razumeti. S člankom  želijo opozoriti na to, da je pri tovrstnih stiskah potrebno veliko stvari preveriti in da smo starši vedno tisti, ki smo za otroka najpomembnejši.

Celoten članek – https://vezal.si/uspeh-je-najboljsi-antidepresiv/


Brezplačni dogodki v mesecu januarju 2023

Spoštovani

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu januarju 2023.    

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

 PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/sAD6G7nsArcGy1a79

 PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/Ju9MJ7rtK4c1ed2s8


Aktivne novoletne počitnice 

Spoštovani starši. 

Če želijo učenci novoletne počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine.

Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno.

Vesele praznike in miren prehod v novo leto!


Številni brezplačni dogodki v mesecu decembru 2022

Spoštovani

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vabita: 

Za mlajše udeležence:


Brezplačni dogodki v mesecu decembru 2022 v Špajzi modrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/it7JL79WzxbpMwzR6

 PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/PyZakmoMMGY7xwKPA

Več info: ŠPAJZA MODROSTI_DEC22


Pasti zasvojenosti

Vseslovenski družbeno odgovoren program NEODVISEN.SI  ozavešča o različnih pasteh zasvojenosti.
14. novembra  je NEODVISEN.SI aktiviral svojo televizijo NEODVISEN.TV, na kateri bodo snovalci programa avtorsko ustvarjali različne oddaje in vsebine z namenom krepitve družbene odgovornosti in širjenja preventivnih informacij na širokem področju zasvojenosti:

 • Dr. Aleksander Zadel bo v svoji oddaji od A do Z jasno spregovoril o čustvih; o vedenjih in vedenjih, ki nas usmerjajo, o dražljajih, ki povzročajo čustva, in o prepoznavanju svojih čustev.
 • Sanja Rozman bo v svoji oddaji PEKLENSKA GUGALNICA podrobno razkrila vzroke in posledice posameznih oblik zasvojenosti ter predvsem opozorila na tiste mejnike, ki jih slehernik za ceno ostati na varni strani mora poznati.
 • Bojan Kodelja bo v oddaji V ŽIVO OB 20:00 z različnimi gosti izstopil iz znanih okvirjev klasične pogovorne oddaje in se spopadal z zapletenimi primeri v družbi.
 • Ustvarjali bodo tudi izobraževalne dokumentarne oddaje v rubriki NOV SVET o številnih (skritih) pasteh sodobne družbe (odnosi v družbi in družini, (ne)nadzorovana čustva in hormoni, digitalne manipulacije, videoigre, stiske, strah in laži otrok in mladostnikov idr.).

Ogled je mogoč na https://neodvisen.tv


          Aktivne krompirjeve počitnice 
                 Delavnice za osnovnošolce »Varnost na spletu«

Bližajo se jesenske počitnice, ti pa ne veš, kaj bi počel/a? Pripravljamo delavnice, kjer se boš naučil/a vse o varnosti na spletu! Veliko se bomo zabavali in mnogo naučili. KOMU SO DELAVNICE NAMENJENE? Osnovnošolcem (1.- 9. razred). KDAJ? V tednu med 31. 10. 2022 in 4. 11. 2022.

KAJ SE BOMO NAUČILI?
1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
2. Bonton in odgovornost na spletu.
3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
4. Spletno nasilje.
5. Lažne informacije.

KAKO SE PRIJAVIM? Prijava ni potrebna! Enostavno se nam pridružiš na povezavi https://www.yuno.si/
KAKO DELAVNICE POTEKAJO? Na spletni povezavi boš vsak dan našel nov video in interaktivne vsebine na temo dneva. Te zanima?
Pridruži se nam! Vsebine so na voljo brezplačno.


Mesec november v Špajzi modosti

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti  vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu novembru 2022.  

Več informacij o samih dogodkih najdete na: ŠPAJZA MODROSTI_NOV22 ali https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/q3zVXocNTbUrojyx8

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/rMhe21yVBQs6Ltow6

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


Mesec oktober v Špajzi modrosti 


Špajza modrosti vabi v mesecu oktobru 2022

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu oktobru.  Več informacij o samih dogodkih najdete tukaj: ŠPAJZA MODROSTI_OKTOBER22 ali na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


Otroci potrebujejo gibanje in ne sedenja 

Spoštovani

Obveščamo vas, da se zaradi nepredvidene situacije spletno predavanje »Otroci potrebujejo gibanje in ne sedenja«, ki bi moralo biti v sredo, 21. 9. 2022, ob 19.00, prestavi na nov termin. Nov termin je:  sreda, 5. 10. 2022, ob 19.00.

Prijavite se lahko tudi preko elektronskega naslova: info@lu-ptuj.si

Vabljeni na vse ostale dogodke v mesecu septembru.

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

–          PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/VS9fKwUdAw9Da6ap9

–          PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/r15LWJdTcTbGV4AB6

 


Spoštovani!

Zavod VOZIM vas skupaj s priznanimi strokovnjaki iz NIJZ na področju alkoholne problematike in drog ter psihoterapevtko, strokovnjakinjo na področju psihosocialnih veščin, vabi na:

brezplačno spletno delavnico za starše
POGOVORITI SE MORAMO O ALKOHOLU IN KONOPLJI.

Delavnica bo v torek, 20. 9. 2022, ob 17. uri na Zoomu.

Ste se kdaj vprašali:
Kako se z mladostnikom pogovorim o problematiki rabe alkohola in konoplje?
Kako z mladostnikom navežem stik in vzpostavim komunikacijo?
Kako naj se odzovem, ko se otrok vrne z zabave pod vplivom alkohola in/ali drugih substanc?
Kako alkohol in konoplja vplivata na razvoj mladostnika?

Odgovore, izkušnje in praktične nasvete bodo z vami delili:
dr. Maja Roškar, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Andreja Drev, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Nino Batagelj, ambasador Zavoda VOZIM
Sanja Kranjc, mag. zakonskih in družinskih študij

Prijavite se TUKAJ, ali pa v brskalnik kopirajte povezavo: https://forms.gle/ByFcaSWgZDs6ERJV7


Brezplačni dogodki v mesecu septembru

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vabita na brezplačne dogodke v mesecu septembru. Več: DOGODKI V MESECU SEPTEMBRU

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:


Digitalni post za vso družino

Šolsko leto se počasi bliža koncu, kar pomeni, da bodo tudi otroci in mladostniki kmalu imeli precej več prostega časa, kot ga imajo med šolskim letom. Ker pa vemo, da ogromno svojega prostega časa namenijo zaslonom v takšni ali drugačni obliki, so pri Centru Šteker pred poletnimi počitnicami pripravili program Digitalni post za vso družino. Vsebuje smernice, kdaj in kako zmanjšati rabo zaslonov, hkrati pa ponuja predloge za zanimive, zabavne in povezovalne aktivnosti za vse generacije.

Več o programu Digitalni post za vso družino TUKAJ


Poletne počitnice v Špajzi modrosti 

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti  vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu juliju in v avgustu.

Več informacij TUKAJ

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/rFCGadnMwQVXNzye6

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/dMMrxSvCuGcxcY6Q6


Kako izboljšati odnos z otrokom v času počitnic?

 Sreda, 8. 6. 2022 ob 20.00, Zoom

V Centru za družine Špajza modrosti vabijo na spletno predavanje Kako izboljšati odnos z otrokom v času počitnic? Prijavite se lahko preko obrazca: https://forms.gle/iTaZd8DADsfkS5gcA

Več informacij o junijskih dogodkih v Špajzi modrosti TUKAJ


Psihosocialno svetovanje za družine

Termin: po dogovoru

Informacije in prijava: info@lu-ptuj.si ali 051 389 660/02 749 21 58

Več informacij TUKAJ 


 

* V Centru za družine Špajza modrosti so v mesecu juniju 2022 prestavili uro spletnih predavanj na 20.00


Znanje za življenje

Andrej Pešec, univ. dipl. pol., vodi predavanja in delavnice za otroke in starše.

Več o predavanjih in delavnicah za otroke TUKAJ.

Več o predavanjih in delavnicah za otroke TUKAJ.


Tabor “Doživi Sonce” na Donački gori – inovativni poletni počitniški kamp

med 5. in 8. julijem 2022 ali 12. in 15. julijem 2022.

Podrobnosti najdete TUKAJ.


Zavod za razvoj, raziskave in izobraževanje v konjeništvu in na področju aktivnosti in terapije s pomočjo konja

vas vabi na strokovno srečanje

»Intervence s pomočjo konja kot vir pomoči za otroke in mladostnike v stiski«
Srečanje bo v četrtek, 9. 6. 2022 ob 13. uri,
v Konjeniškem parku Starošince, Starošince 37b, 2326 Cirkovce

Več v vabilu TUKAJ.


Vabimo vas, da se pridružite podporni skupini za starše šoloobveznih otrok in mladostnikov, katere srečanja bodo potekala ob petkih, ob 18.00, preko ZOOM aplikacije. Prvo srečanje je že v petek, 20. 5. 2022. Povezava do srečanja: https://arnes-si.zoom.us/j/95494476595?pwd=Tk1xTXEvTzlka0syOUt1QWY2RDlKZz09


(Skupno 906 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost