Tisoč in ena pravljična zgodba…

Pa je ponovno tukaj – nova knjiga naših pravljic.

Pravljice so prava bogata in neizčrpna zakladnica ljudske domišljije. Gre za pripovedno zvrst ljudskega slovstva, skozi katero preko domišljije zaznamo življenje in mišljenje davne preteklosti. Po nastanku in izvoru so ena izmed najstarejših oblik besedne umetnosti. Zgodbe, podobne pravljici, najdemo že v antičnih časih pri Grkih pa tudi v Indiji. Znano je, da so pravljico Janko in Metka odkrili na Karibih. Pepelka je stara nekaj tisočletij in obstaja v tisočih različicah po vsem svetu.

Pravljice so se, tako kot ostale zvrsti besedne in glasbene umetnosti, širile z ustnim izročilom, zato so se ves čas spreminjale. To je bilo odvisno od razmer, v katerih so nastajale, in tudi od zapisovalca, ki si je lahko ob tem privoščil svojo umetniško svobodo.

V pravljicah nastopajo škratje, velikani, čarovnice, vile, princese, kralji, zmaji … Kraj in čas v pravljicah nista določena. Zanjo so značilni zapleti, ki pa se s čudežnim dejanjem skoraj zagotovo razrešijo in sledi srečen konec. Dolgo časa so bile namenjene le odraslim, danes so namenjene predvsem otrokom. A kot pravijo – za pravljice ni nikoli prezgodaj in nikoli prepozno.

Otroška ciljna skupina jih ima neizmerno rada. Ni ga malčka, ki ne bi hrepenel za pravljico pred spanjem v zgodnjem otroštvu. Najbolj srečni pa so otroci, ki po naučenih prvih črkah premagujejo besede in si krajše pravljice prebirajo kar sami. Če pa še ne znajo brati, jih lastna domišljija povede v pravljični svet, v katerem si, ob bogatih ilustracijah, ustvarijo novo pravljico.

In ravno zaradi tega smo se odločili za spletno knjigo Moja pravljica, ki je letos izšla že četrtič. Tokratni izziv je bil, da so otroci ustvarjali nove pravljične dežele, v katerih nastopajo znani pravljični junaki, poleg njih pa obvezno tudi avtorji, torej otroci sami.

Ne boste verjeli, koliko domišljije imajo naši šolarji. Ta je preprosto brezmejna. Zato mi ne preostane drugega, kot da vas povabim v čudovito deželo, ki se imenuje Moja pravljica.

Knjižničarka Alenka Kandrič

https://issuu.com/olgica_ptuj/docs/moja_pravljica_2016

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost