Teden kulturne dediščine

2016_10_10_Kulturna_dediscina_naslovna

Naše dejavnosti v tednu kulturne dediščine smo naslovili LOVIMO TRENUTKE PRETEKLOSTI in podrobneje raziskali življenje na gradu nekoč.

Naši najmlajši učenci so si na ptujskem gradu ogledali zbirko fevdalne stanovanjske kulture in zbirko orožja, ob tem pa prisluhnili še pravljici Kraljična na zrnu graha. Tisti malo starejši učenci, od 4. do 6. razreda, so Ptujski grad spoznali skozi stoletja in si podrobneje ogledali  okolico gradu.

Najstarejši učenci pa so se srečali z restavriranjem predmetov iz naše preteklosti, in sicer v restavratorskih delavnicah za tekstil, kovino in les. Obiskali so tudi razstavo zgodovine Prešernove ulice v knjižnici Ivan Potrča Ptuj. Devetošolci so poleg omenjenih vsebin spoznali še glasbeno zbirko na gradu.

V šoli smo omenjene vsebine nadgrajevali različno. Eni z likovnim in tehničnim ustvarjanjem, drugi z raziskovanjem življenja na gradu na splošno. Izdelke, ki so nastali, smo razstavili v šoli, pred in v jedilnici, in so še vedno na ogled.

Skupina dramskega krožka je posebej ob tej priložnosti pripravila gledališko igro KAJ SE SKRIVA ZA VELIKIM TREBUHOM, s katero se je predstavila na zaključku projekta, 10. 10. 2016. V dopoldanskem času so si jo ogledali učenci od 4. do 9. razreda, popoldan pa še učenci od 1. do 3. razreda ter starši in drugi obiskovalci.

Takrat smo za ogled odprli tudi razstavo naših izdelkov.

Predstavile so se nam tudi plesalke plesne skupine Pellegrina – članice društva Cesarsko-kraljevi Ptuj, v katerem sodelujeta tudi naši učenki Sara Rosalia Gutschi in Neja Veit. S svojim nastopom so nas popeljale v 15 in 16. stoletje in nam prikazale, kako so nekoč plesali na dvoru. Tiste, ki so to želeli, so naučile tudi nekaj plesnih korakov.

Zapisala: Alenka Kandrič,  vodja projekta Tedna kulturne dediščine na šoli

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost