Branje ne pozna meja

Sreda, 29. marec 2017, je bil za nas prav poseben dan. Obiskali so nas namreč prijatelji iz pobratene Osnovne šole Đuro Ester iz Koprivnice. Prišli so z namenom, da predstavijo svoje delo v našem skupnem projektu Branje ne pozna meja/Ćitanje ne poznaje granice. Sodelovanje v projektu smo pričeli v lanskem šolskem letu. Vključen je bil naš 5. b in njihov 5. d razred. Letos so ti učenci šestošolci. Gre za mednarodni projekt sodelovanja šolskih knjižnic, v katerem hrvaški učenci berejo knjižno delo slovenskega avtorja in naši učenci delo hrvaškega avtorja, seveda v prevodu. Poleg kvalitetnega branja ob tem učenci spoznavajo in raziskujejo slovensko in hrvaško književnost, jezik, zgodovino in kulturo, pridobivajo veščine javnega nastopanja, razvijajo različne pismenosti, bogatijo jezik, razvijajo kritično mišljenje, uporabljajo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in ne nazadnje izmenjujejo izkušnje, se družijo in ustvarjajo nova prijateljstva.

Naši učenci so svoj delež v projektu hrvaškim učencem že predstavili na našem obisku v Koprivnici v maju 2016 in smo o tem že poročali, zato tokrat torej več o sredinem srečanju na Ptuju.

Obiskalo nas je 19 učencev 6. d razreda, ki so jih spremljale ravnateljica Sanja Prelogović, knjižničarka Nikolina Sabolić in učiteljica Ana Mihac-Kovačic. Najprej smo se podružili ob malici. Nato smo skupaj odšli v šolsko knjižnico, kjer smo našim vrstnikom skozi filmček na kratko predstavili življenje in delo naše šole. Sledila je predstavitev projektnega dela hrvaških učencev, pod mentorstvom njihove knjižničarke Nikoline Sabolić. Raziskovali so mesto Ptuj in njegove znamenitosti, kar so nam predstavili s pomočjo izdelanega plakata. Plakat so izdelali tudi v povezavi raziskovanja naše šole. Na njem so predstavili, v čem se naša šola razlikuje od njihove in v čem sta si podobni. Preko elektronske predstavitve so nam prikazali življenjepis pisatelja Toneta Seliškarja in vsebino njegovega dela, ki so ga brali – Bratovščina Sinjega galeba. Še posebej nas je navdušila njihova e-slikanica, v kateri so vsebino zgodbe prikazali po poglavjih in jo opremili s čudovitimi ilustracijami. Del teh je dobil vsak naš učenec na knjižni kazalki, ki so jih izdelali posebej za nas. Sledila je delavnica, kjer si je vsak otrok izdelal svojo eko kazalko in jo odnesel domov, kot spomin na naše srečanje.

Ker so hrvaški otroci raziskovali tudi Ptuj, njegove znamenitosti in kulturo, smo želeli, da ga še konkretno spoznajo. Zato smo se odpravili na potep po starem mestnem jedru. Na poti smo se ustavili še pri Muzikafe, kjer so nam lastniki, starši našega učenca Darvina Vauda Benčeviča, velikodušno ponudili vodo in sok, da smo lažje premagali vročino čudovitega sončnega vremena, ki nas je spremljalo. Prijetno in nepozabno srečanje smo sklenili s kosilom v šolski jedilnici. Nato so se naši prijatelji poslovili in se z avtobusom odpravili nazaj v rodno Koprivnico.

Zapisala: Alenka Kandrič, knjižničarka

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost