Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in kulturni dan

V sredo, 7. februarja 2018, smo imeli učenci OŠ Olge Meglič kulturni dan. Rdeča nit tokratnega kulturnega dne je bila Materni jezik – zaklad vsakega človeka.

Naš dan se je začel ob 8.30 s prireditvijo ob slovenskem kulturnem prazniku v šolski telovadnici. Po odpeti slovenski in evropski himni nas je nagovorila Neja, ki nam je povedala nekaj o pomenu Prešerna in kulture. Program je popestril naš pevski zbor, ki je odpel dve Prešernovi pesmi ter nekaj učencev, ki so deklamirali nekatere Prešernove pesmi kot tudi nekatere svoje pesmi, ki so bile letos objavljene v Prvih korakih. Zaigral nam je še šolski band Glasbene mašine. Ob koncu prireditve nas je nagovorila ga. ravnateljica, ki nam je zaželela lep kulturni praznik. Na koncu so vsi ustvarjalci prejeli tudi svoj izvod pesniške zbirke Prvi koraki, ki je letos izšla že 24. leto zapored.

Po prireditvi smo se po razredih razporedili v učilnice, kjer smo se udeležili različnih dejavnosti.

Učenci od 1. do 3. razreda so se najprej pogovarjali o Prešernu in kulturi, nato pa so se odpravili v Mestni kino Ptuj, kjer so si ogledali otroški film Gašper in Petra na zimskih počitnicah.

Četrtošolci so podrobneje spoznali življenje našega največjega pesnika, nato pa preizkusili svoje znanje v zabavnem kvizu o njegovem življenju in delu. Lotili so se še ustvarjanja stripa, nato pa  si ogledali sinhroniziran animirani film.

Učenci 5. razreda so se prav tako osredotočili na Prešerna. Preizkusili so se na literarnem področju, in sicer v primerjanju Prešernovega Povodnega moža s Povodnim možem Andreja Rozmana Roze in v pisanju akrostiha, ter na likovnem področju, in sicer v likovnem ustvarjanju pesnikovega portreta v različnih barvnih tonih ter izdelovanju nageljčkov iz krep papirja.

Učenci 6. in 7. razreda so se odpravili na obisk knjižnice Ivana Potrča, kjer so  izvedeli nekaj o zgodovini te knjižnice. Obiskali so tudi glasbeno šolo Karol Pahor, kjer so se jim z glasbenimi nastopi predstavili učenci te šole. Po obisku so se vrnili nazaj v šolo, kjer so nadaljevali z različnimi ustvarjalnimi delavnicami. Preizkusili so se v jezikovni, likovni in prevajalski delavnici.

Osmošolci so obiskali zgodovinski arhiv Ptuj, kjer so izvedeli več o samem muzeju in pomenu le-tega za naše mesto, po obisku pa so se tudi oni preizkusili v eni od že prej omenjenih delavnic.

Mi, učenci 9. razreda, smo najprej prevajali Prešernove pesmi iz slovenščine v angleščino in obratno, nato pa se udeležili še likovnih in jezikovnih delavnic, saj nam je slabo vreme na žalost  preprečilo obisk Prešernijade.

Zapisala šolska novinarka: Sanja Kopše, 9. b

(Skupno 305 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost