Vodstvo šole

V šolskem letu 2013/14 smo na Olgici dobili novo ravnateljico. To vlogo je prevzela gospa Helena Ocvirk, ki je na naši šoli zaposlena že od leta 2005. Preden je postala ravnateljica, je delala kot specialna pedagoginja. Da bi jo vsi skupaj malo bolje spoznali, sva se odločila, da ji zastaviva nekaj vprašanj.

Zakaj ste se odločili, da postanete ravnateljica?

O tem, da bi postala ravnateljica, nisem razmišljala. Toda življenjske situacije so mnogokrat nepredvidljive in tako sem se na pobudo večine sodelavcev in nekaterih staršev ter seveda po dolgem osebnem razmisleku odločila za to pot.  Svoje poslanstvo jemljem profesionalno in zelo vestno ter odgovorno, kar pomeni, da sem prepričana, da lahko skupaj v sodelovanju s sodelavci  uresničujem vizijo Olgice, kar pomeni, da smo odprta, ustvarjalna šola, šola, ki  zagotavlja kakovostno izvedbo vzgojno-izobraževalnega programa, ki je ciljno in vsebinsko usmerjen na vsakega učenca posebej.

Kaj vam je najljubše na šoli?

Težko se odločim, kaj mi je najljubše na šoli. Veliko stvari na šoli me radosti in  mi je všeč. Zagotovo ste na prvem mestu učenci in učenke, ki prinašate s svojo mladostno razigranostjo  v šolo življenje, pa ne samo v šolo, temveč tudi  v samo staro ptujsko mestno jedro, kjer stoji naša šola. Veselim se vaših uspehov in dosežkov v šoli in izven nje. Povedati moram, da imam tudi zelo dobre sodelavke in sodelavce, s katerimi kujemo nove načrte za prihodnost šole ali pa preprosto po pouku ob kakšni kavi tudi sproščeno poklepetamo. Všeč mi je tudi sama lokacija šole, čeprav imamo nekaj težav s parkiranjem. Iz vsakega okna naše šole imamo zelo lep razgled na ptujski grad,  na reko Dravo, vidi se Donačka gora, mestni stolp … – pravo bogastvo. Naša šola, čeprav je starejša, ima, ko stopiš vanjo, poseben čar, ima srce, začutiš njen utrip.

Kakšni so vaši načrti za to šolsko leto in za v prihodnje?

Kar se tiče izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa in drugih dejavnosti je program že pripravljen od začetka šolskega leta. Delo poteka tako, kot smo si ga začrtali. Da ne bi vsega naštevali, ste verjetno učenci sami opazili, katere so te aktivnosti, ki jih izvajamo.

V prihodnje si pri  učencih zlasti želim, da vam je v šoli prijetno in da radi hodite v šolo. Želim si, da bi postali pošteni, spoštljivi in strpni ljudje. Predvsem si želim, da bi si pridobili čim več različnega znanja, ki vam bo odprlo pot v vašo prihodnost, ki bo zagotovo polna novih življenjskih izzivov. Zelo vesela bom, če bodo starši še naprej, tako kot do sedaj, sodelovali s šolo in se aktivno vključevali v različne dejavnosti, ki jih organiziramo na šoli. Želim si njihovih pobud in mnenj. Vsem  sodelavkam in sodelavcem pa  želim, da imajo še naprej toliko delovnega in ustvarjalnega elana, da iščejo nove poti na področju poučevanja in lastnega učenja. Želim, da se v šoli dobro počutijo in prihajajo na delo veseli in zadovoljni.

Kako se počutite kot ravnateljica v primerjavi s tem, kar ste počeli prej?

Delo ravnateljice je v primerjavi s prejšnjim drugačno, dinamično in zahteva mnogo več odgovornosti in znanj z različnih področjih.  Moram pa povedati, da se počutim dobro, saj delovanje znotraj šole in navzven poznam že od prej, poznam tudi vse zaposlene, poznam tudi vas učence in učenke ter mnoge starše. Menim, da je zagotovo mnogo težje začeti svoje poslanstvo ravnateljice na kateri drugi šoli, šoli, ki je ne poznaš.

Kaj mislite o zvoncu?

Naša šola je dolga leta slovela kot šola brez zvonca, kar je bilo tudi zelo dobro sprejeto. Toda zadnje leto ste učenci na šolski skupnosti večkrat izrazili željo, da želite imeti zvonec, zato smo šolski zvonec ponovno usposobili. Tudi meni in učiteljem je  zvonec všeč. Opazno je tudi manj zamujanja k pouku. Zvonec je super, tako kot nekoč: ko zazvoni zvonec, je pouka konec!

Naju pa ne zanimajo samo vprašanja povezana z vašim delom. Če dovolite, bi vam zastavila še nekaj osebnih vprašanj, da vas malo bolje spoznamo tudi s tega vidika.

Seveda. Izvolita.

Katera je vaša najljubša barva?

Nimam določene svoje barve. Všeč so mi živahne – žive barve, čeprav se pri oblačilih ne odločam zanje. Ljube so mi rumena, zelena, črna, modra … Skoraj vse barve, pomembni so odtenki in njihova izrazitost.

Katera je vaša najljubša žival?

Težko rečem, katera žival mi je ljubša. Mnogo hišnih ljubljenčkov smo imeli doma. Imeli smo psa, zajce in mongolskega skakača. Sedaj imamo muco, ribice, papigo- skobčevko, ki nam jo je uspelo naučiti govoriti nekaj besed.

Katera je vaša najljubša revija?

Ko sem bila v vaših letih, je bilo branje revij mnogo popularnejše kot zdaj. Takrat nismo imeli računalnikov in mobilnih telefonov. Tako sem brala revijo Mikijev zabavnik, Stop, Antena, Bravo. Sedaj bolj prebiram časopise, kakšne strokovne revije ali posamezne članke. Občasno, to je običajno, kadar čakam v kakšni čakalnici ali sem na dopustu, npr. na plaži, berem revijo Jana, Razvedrilo, tudi kakšno revijo o zdravju itd.

Katera je vaša najljubša pesem?

Moje najljubše pesmi so iz časov, ko sem bila še študentka. Takrat smo poslušali in se zabavali ob t.i. disko glasbi, ki jo še vedno zelo rada poslušam. Takrat smo poslušali pesmi  Eltona Johna, skupine Queen, Abbe, Modern Talking, Tine Turner, Srebrnih kril, Parnega valjka, Novih fosilov … Bilo je veliko dobre glasbe.

Katera je vaša najljubša knjiga?

Težko se odločim, katera knjiga mi je najljubša. Nisem tiste vrste človek, da bi rekla, da mi je samo nekaj všeč. Imam obdobja, ko rada prebiram pesmi ali literaturo z  motivacijskimi vsebinami, potem je tukaj še prebiranje strokovne literature, všeč mi je kakšna avtobiografija.

Kateri je vaš najljubši film?

Zelo rada si ogledam kakšen dober film. Rada pogledam kakšno kriminalko, komedijo ali dramo. V vaših letih sem rada gledala grozljivke, sedaj pa si zatiskam oči.

Nekateri filmi, ki so mi všeč in se jih trenutno spomnim, so: Najini mostovi, Moja grška avantura, Rain Man, Grand Torino, James Bond (novejši), potem so tukaj še serije Monk, Poirot …

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Rada imam poletje in zimo, (a samo, če je sneg).

Na katero osnovno šolo ste hodili in kateri oddelek ste bili?

Obiskovala sem osnovno šolo Franca Osojnika, ki se je preimenovala v OŠ Ljudski vrt.

Bila sem oddelek c. Tako smo se večkrat v šoli šalili npr.: »7. c vse ve!«

S katerimi besedami bi opisali Olgico?

Prijateljstvo, zaupanje, znanje, sodelovanje, veselje.

Gospa ravnateljica, hvala za vaše odgovore.

Intervju sta za šolsko glasilo Olgica in mi pripravila šolska novinarja Nika Šoštarič & Žiga Godicelj

(Skupno 705 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost