Kulturni dan 3.VIO (13.5.2014)


3. kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda

3. kulturni dan za učence od 6.-9. razreda smo izvedli 13. maja 2014. Deževen  dopoldan smo preživeli v družbi slovite Alice, ki jo je ustvaril angleški pisatelj Lewis Carroll že davnega leta 1865.

 

Ugotavljali smo od kod izvira njena večnost, ki jo ohranja nesmrtno že več kot poldrugo stoletje.

Najprej smo skupaj z devetnajstletno Alice odpotovali v Čudežno deželo skozi domišljijski pustolovski film »Alica v Čudežni deželi« v režiji Tima Burtona iz leta 2010.  Na potovanju smo srečali njene stare prijatelje: Belega zajca, Polhovko, Goseničarja, mačka Režonjo, Belo kraljico in Norega klobučarja,  ki so se ji pridružili v novi, nepozabni pustolovščini, v kateri Alica ustavi tiranijo zloglasne Srčne kraljice in  prinese mir in razumevanje v  Čudežno deželo.

Nato smo v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj uživali v muzikalu »Alica išče pot domov« v izvedbi OŠ Videm. Muzikal je nadaljevanje klasične zgodbe o Alici, v katerem Alica potuje po čudovito lepih Halozah in išče pot domov. Na svoji poti spoznava svoj kraj in srečuje  njegove prebivalce ter spoznava običaje in navade, ki so značilni za Haloze. Na koncu poti Alica reši spor, najde svoj dom in pride do spoznanja, da je vsepovsod lepo, a najlepše je vendarle doma.

Tokom dopoldneva smo prišli do spoznanja, da ni čudežna samo dežela, ampak je čudežna tudi Alica, ki je očarljiva, je nepokorna, ravno prav olikana, prav nič ponižna, dobra po srcu, je vedoželjna in radovedna, za vse ji je mar, za nič ji ni vseeno, ničesar ne vzame samoumevno. Alice išče, najde, dvomi, razišče in gre naprej. Nova spoznanja jo bogatijo in z njimi duhovno raste. In v nesmislih, s katerimi se srečuje v Čudežni deželi, za vse nas išče smisel v človeškem in naravnem svetu. Ona sama je Čudežna dežela in to je razlog, da je večna.

Preživeli smo lep dopoldan, ki nas je duhovno obogatil in razširil naša obzorja.

 

Zapisala: Ksenija Kovačič Žižek, vodja kulturnih dni

 

{gallery}galerija_13_14/2014_05_13_Kulturni_dan{/gallery}

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost