Naravoslovni dan za učence od 6. do 8. razreda

2016_04_22_naravoslovni_naslovnaNa dan Zemlje in čudovit pomladni petek smo se šestošolci v družbi  sedmošolcev odpravili na naravoslovni dan. Po začetnem predavanju v šoli smo se s soncem v eni roki in z zlatim smehom v drugi  podali do Ptujskega jezera in nabrežja Drave.

V okviru projekta LiveDrava smo na začetku poslušali biologa g. Dominika.  Govoril nam je  o ogroženih vrstah ptic – vodomcu in breguljki ter o  akcijah čiščenja strug, ki se jih udeležijo tudi študentje biologije. Po končanem predavanju smo si razdelili malico. Ker smo pravi pohodniki, smo se na teren odpravili peš. Veliko smo se naučili o življenju vodomca in breguljke. Izvedeli smo tudi, kako jima lahko pomagamo. Dobili smo tudi delovne liste, ki smo jih sproti reševali. Potem nam je biologinja Neža razlagala o vodnih organizmih. Ugotavljali smo, ali je voda čista ali umazana. Sodeč po živečih organizmih v vodi, smo ugotovili, da je voda delno čista. Ulovili smo tudi metulje in druge žuželke, jih ogledovali in občudovali. Nazadnje smo si  skozi daljnogled biologa in ornitologa  Tilna  ogledali tudi ptice  in njihov življenjski prostor na jezeru. Naučili smo se gledati skozi daljnogled, povedali pa so nam tudi, da  bo na desni strani nasipa Ptujskega jezera postavljena sodobna  opazovalnica ptic, torej ornitološka opazovalnica. Poslovili smo se od labodov, čiger in rac ter se počasi vrnili proti mestu. Ker je bil  dan zemlje,  smo na poti nazaj pobirali še smeti.

Naravoslovno potepanje ob Ptujskem jezeru in nabrežju Drave je bilo uspešno, brez nevšečnosti, če odštejemo obisk pajkov na naših brihtnih glavcah.  V šoli smo se poslovili od učiteljev ter odšli na šolsko kosilo. Naravoslovni dan mi je bil zelo všeč, še posebej,  ker me je rešil sedenja v šolski klopi in morebitnega  spraševanja.

Medtem so osmošolci svoj naravoslovni dan preživeli nekoliko drugače, in sicer v dveh delavnicah. V prvi delavnici so se seznanili o zdravi prehrani, v drugi pa so se tudi sami preizkusili v pripravi slastnega zdravega obroka, ki so ga na koncu z užitkom pojedli. Tako kot se za dan Zemlje spodobi, so tudi oni del naravoslovnega dne namenili čistilni akciji.

 

Zapisala: Zarja Malovič, 6. a

 

6. in 7. razred

8. razred

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost