Teden otroka – projektni teden na OLGICI

Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 9. a 

V tednu od 2. do 8. oktobra 2023 po vsej Sloveniji poteka Teden otroka z letošnjim sloganom Zakaji in zatoji radovednosti.

Olgičarji smo ta teden obeležili na poseben način, in sicer smo namesto puka načrtovane dneve dejavnosti povezali v projektni teden. Tako smo med seboj povezali naravoslovni, tehniški, športni in kulturni dan.

V ponedeljek smo se v sklopu pouka pogovarjali o Tednu otroka, iskali odgovore na radovedna vprašanja, razglabljali o obveznostih in pravicah otrok …

V torek, 3. oktobra, pa smo šesto, sedmo in devetošolci imeli naravoslovni dan. Osmošolci so ta teden odpotovali na jezikovno ekskurzijo v London.

Tako so šestošolci preživeli dan v kreativnih delavnicah krožnega gospodarstva. V okviru projekta »StudiKroG« so s predstavniki ZRS Bistra spoznavali pomen varovanja naravnih virov na izkustveni način: skozi daljšo uporabo predmetov, spoznali so ponovno uporabo, dizajn odpadkov na ravni kreativne izdelave novih izdelkov iz zavrženega ali rabljenega materiala in recikliranje ter ugotavljali, kako razvijamo pravilen odnos do sodobnih problemov varovanja okolja.

Sedmošolci so se odpravili v park Turnišče, kjer so opisovali in risali značilnosti terena, zgodovino parka Turnišče (kulturna dediščina), se urili v orientiranju v naravi s pomočjo kompasa, prepoznavali drevesa in grme ter s tem razvijali pozitiven odnos do narave.

Devetošolci smo se vneto lotili raziskovanja naše okolice. S pomočjo kompasa smo se orientirali v naravi, opazovali in prepoznavali drevesne vrste in spoznavali pomen geografskih kart.

V sredo, 4. oktobra, smo imeli tehniški dan. Šesto in sedmošolci ter njihovi razredniki so si v sklopu Tedna kulturne dediščine ogledali video »Po znanje na podeželje«, v katerem so predstavljeni poklici in mojstri domače obrti. Nato so izdelali plakate in raziskovali, katere igre so igrali nekoč ter katera igrala so pri tem uporabljali. Sledile so delavnice, kjer so učenci izdelovali različne igre in igrala, kot so: lesena igrala za metanje obročkov vključno s petimi obročki za vsako igralo, Mlin z žetoni, križec in krožec z žetoni in mošnjičkom, lesene hodulje in smuči … Ob izdelavi so se učenci zelo zabavali.

Za devetošolce je bil to že drugi tehniški dan. Ker smo pred zelo pomembnimi življenjskimi odločitvami, smo si v sklopu poklicne orientacije ogledali Strojno akademijo in podjetje CNC Murko.

 

NARAVOSLOVNI DAN ZA DEVETOŠOLCE 

Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 9. a

V torek, 3. oktobra 2023, smo Olgičarji imeli prvi naravoslovni dan. Devetošolci smo se s svojima razrednikoma zbrali na šolskem dvorišču ob 8.20. Najprej smo si razdelili malico in učne liste, s pomočjo katerih smo raziskovali naše mesto Ptuj, nato pa se podali na pustolovščino.  

Naša prva destinacija je bil Sončni park, kjer smo opazovali tok Drave in rastlinstvo na njenih bregovih. Ugotavljali smo, v katero smer teče reka Drava in na katerem bregu reke stoji naša šola. Svojo pot smo nadaljevali proti Panorami. Tam smo opazovali terase na hribu in ugotavljali, kam se širi naše mesto, nato pa si privoščili še odmor za malico. Prav tako smo tam videli ostanke arheološkega parka. S Panorame smo se spustili na parkirišče pod gradom, od koder smo opazovali grajski grič ter njegove lastnosti. Zatem smo se podali do bivše šole Ljudevita Pivka, kjer smo napravili kratek postanek. Ponovno smo opazovali okolico, nato pa se napotili po Tihi poti, proti parku Ljudski vrt. Mimo ribnika smo se podali po trim stezi in si ogledali Lokijev doživljajski park, za katerega sva zgodbico in maskoto ustvarili midve, Tisa Julija in Gaja. V parku smo opazovali vrste dreves, med drugim pravi kostanj, gaber, hrast, bukev in jesen.  

Med pohodom smo marljivo reševali delovne liste s skrbno pripravljenimi vprašanji o razglednih točkah in njihovi okolici. Ko smo zaključili z raziskovanjem in pregledali delovne liste, smo se podali nazaj proti šoli, kjer smo zaključili dan dejavnosti.  

DRUGI TEHNIŠKI DAN ZA DEVETOŠOLCE

Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 9. a 

V sredo, 4. 10. 2023, smo učenci devetega razreda imeli drugi tehniški dan. Zbrali smo se ob 8.15 zjutraj, si razdelili malico, nato pa se peš odpravili proti Strojni akademiji in podjetju CNC Murko. Po daljšem sprehodu smo prispeli na naš cilj, kjer so nas zaposleni v podjetju prijazno nagovorili in nam z veseljem razkazali svoje delovno okolje. Na samem začetku smo se razdelili v štiri skupine, da smo lažje krožili in si ogledali vse štiri zelo napredne tehnologije izdelave strojnih izdelkov. Vsaki skupini so zaposleni v podjetju tako podrobno predstavili različno tehnologijo izdelave nekega izdelka. Predstavili so nam modeliranje, 3D tiskanje, CNC strojno obdelavo in laserski razrez. S pomočjo vseh štirih tehnologij si je vsak učenec lahko sam izdelal podstavek za pisarniški pribor s simbolom Strojne akademije, ki si ga je na koncu lahko odnesel s seboj domov. Po zaključenih predstavitvah in izdelavi podstavkov smo se polni novega znanja odpravili nazaj proti šoli. 

ŠPORTNI DAN ZA UČENCE 6., 7. IN 9. RAZREDA

Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 9. a

V četrtek, 5. oktobra 2023, smo v Tednu otroka imeli učenci 6. , 7. in 9. razreda športni dan. Zjutraj smo se najprej zbrali v svojih matičnih učilnicah, kjer smo si s svojimi razredniki ogledali časovnico in organizacijo dneva. Skupaj je bilo za vse razrede pripravljenih šest postaj, na katerih smo se učenci izmenično po 25 minutah aktivnosti zamenjali. Na postajah smo uporabljali igre in igrala, ki so jih dan prej pripravili učenci v sklopu tehniškega dne. Postaje so bile v veliki telovadnici, kjer smo igrali odbojko, v mali telovadnici smo igrali igro Križec krožec na štafetni način, v gospodinjski učilnici, kjer smo se razgibali in zaplesali ob podlagi Just dance-a. V likovni učilnici so nas pričakale družabne igre na podlagi športnih nalog, in sicer: talni Človek ne jezi se, Vrzi kocko z različnimi razgibalnimi vajami in Športni monopoli. Nato smo se odpravili v atrij, kjer smo metali obročke na lesena igrala, igrali namizni tenis in zadevali lončke ter zelenica, kjer smo imeli prave štafetne igre, kot je hoja s hoduljami, smučanje z lesenimi smučmi, prenašanje žogice na mreži in še kaj.

Ta športni dan nam je bil vsem zelo všeč.

KULTURNI DAN

Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 9. a 

V petek, 6. oktobra 2023, smo Olgičarji dejavnosti ob Tednu otroka zaključili s prvim kulturnim dnem. Prvo šolsko uro smo se z razredniki dogovorili o poteku dneva, pripravili predstavitve o ptujskih znamenitostih (grad, Orfejev spomenik, Sončni park …), nato pa se odpravili na malico. Učenci vseh treh razredov smo si med drugim ogledali Knjižnico Ivana Potrča in Potrčevo spominsko sobo. Odpravili smo se na kratek sprehod po Ptuju, medtem pa si ogledovali in izvajali svoje predstavitve ob različnih ptujskih znamenitostih ter posebnostih mesta. Devetošolci smo se odpravili tudi v Minoritski samostan, kjer so nam predstavili in smo si lahko ogledali tamkajšnjo knjižnico ter samostan.

Po končanem dnevu dejavnosti je sledila evalvacija dneva v matičnih učilnicah, kjer smo nato zaključili naš projektni teden in se polni novega znanja in novih izkušenj odpravili domov.

(Skupno 307 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost