Folklorni nastop na OLGICI (8.9.11)


FOLKLORNI NASTOP NA »OLGICI«

V četrtek, 8. 9. 2011, je obiskala našo šolo folklorna skupina Varteks iz Varaždina, iz sosednje Hrvaške.

Folklorno društvo Varteks obstaja že 60 let. K nam je prišlo le 22 članov, starih do 25 let: enajst deklet in devet fantov. Predstavili so nam devet plesov in zapeli ter zaigrali več hrvaških narodnih pesmi. Po končanem programu so se nam podrobneje predstavili.

Folklorne skupine so na Hrvaškem zelo popularne, saj jih ima skoraj vsako mesto. Skupina, ki nas je obiskala, je bila oblečena v zagorsko narodno nošo. Fantje so imeli bele srajce in hlače, rdeče telovnike, široke pasove, rute okrog vratu in obute so imeli črne čevlje. Dekleta so bila oblečena v dolga bela, z rdečim izvezena krila, okrog vratu so nosila ogrlice iz rdečih koral, prav tako pa so imela obute črne čevlje. Tiste, ki so na glavi nosile rdeče rute, so predstavljale poročene žene, ostale, torej neporočene, so imele lase spete z rdečo pentljo. Hrvaške noše se v marsičem razlikujejo od slovenskih, med drugim tudi po robčkih, ki jih gorenjske plesalke folklore nosijo v desnem žepu, če so poročene in v levem, če niso poročene.

Vsi učenci šole smo bili nad nastopom navdušeni, zato smo se z veseljem odzvali povabilu na plesišče in zaplesali skupaj z našimi prijatelji iz Hrvaške.

Nastop je skupina zaključila s slovensko pesmijo »Gremo na Štajersko«.

Učenci predmeta šolsko novinarstvo

{gallery}galerija_11_12/2011_09_08_Folklora{/gallery}

 

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost