V podaljšanem diši (18.5.2013)


V podaljšanem bivanju diši – po bezgu in akaciji diši

V petek 18.5., smo si dan v podaljšanem bivanju popestrili s cvrtjem bezga in akacije, pri tem pa se dotaknili tudi zdravilnih učinkov. Učenci so nabrali in prinesli cvetove, katere smo najprej oprali in odcedili. Drugi so naredili maso, v katero smo namočili cvetove in jih ocvrli. Gospodinjska učilnica je bila polna, glasna, dišeča ter poučna. Navdušeni učenci ter njihovi starši, so nekateri prvič poskusili ocvrt bezeg in akacijo.

Nekaj smo spregovorili tudi o zdravilnih lastnostih bezga in akacije. Omenili smo, da so se bezgovi cvetovi izredno pogosto uporabljajo v zdravilstvu in farmaciji, pa naj bodo sveži ali posušeni. Vsebujejo eterična olja, čreslovine, sluz, holin, sambunigin, smolo, sladkor, saponine in jabolčno, baldrijanovo ter vinsko kislino. Cvetovi pospešujejo izkašljevanje, zmanjšujejo izločanje sluzi, pospešujejo krvni obtok in potenje, delujejo diuretsko in na koži protivnetno.

Sveži cvetovi so polni zdravilnih učinkovin tako, da se jih uporablja v različnih pripravkih. Iz njih lahko tako delamo sirupe, marmelade, lahko pa jih primešamo tudi v kruh, biskvite ipd.

Akacija je dragocena zdravilna rastlina. Čaj, narejen iz njenih cvetov, je dober za pomirjanje kašlja, učinkuje proti vnetjem, krčem in je tudi blago odvajalo. Lahko se uporablja za sprožitev potenja ter za zaviranje nastajanja želodčne kisline, zaradi česar je koristno pri zdravljenju želodčnih in črevesnih razjed. V homeopatiji se uporablja za želodčno hipertrofijo. Akacija se lahko uporablja tudi kot aroma pri peki ali za čaje ter v kozmetiki za glajenje kožnih gub in izboljšanje tonusa kože. Nekaj akacijevih cvetov lahko dodamo tudi v kopel za sprostitev.

RECEPT ZA palačinke iz akacijevih in bezgovih cvetov
Sestavine (za 4 osebe):
– 16 šopki cvetja akacije
– 2 jajci
– 2 žlički sladkorja
– 200 g bele moke
– 250 ml mleka
– olje za cvrtje  
– sladkor v prahu 

Priprava:
V skledi vmešamo jajca in sladkor. Postopoma med mešanjem dodajamo moko in mleko. Pomočimo grozde cvetja akacije v testu in scvremo v vročem olju. Ponudimo s sladkorjem v prahu. Ocvrte cvetove posušimo in jih posujemo s sladkorjem v prahu ter postrežemo.

DOBET TEK želijo učiteljice podaljšanega Lidija, Jožica P., Darja, Jožica J., ki se zahvaljujejo vsem staršem, babicam, dedkom in učencem za nabrano cvetje.

{gallery}galerija_12_13/2013_05_18_Bezeg{/gallery}

 

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost