V spomin Kajetanu Koviču

 

V petek 7. novembra 2014 se je od nas za vedno poslovil pesnik, pisatelj in prevajalec, akademik Kajetan Kovič. Poznamo ga kot mojstra poezije in priljubljenega mladinskega pisatelja. Številnim generacijam otrok je zapustil neizmeren literarni pečat. Le kateri izmed otrok ne pozna njegovega Piki Jakoba, pa Mačka Murija, Pajacka in punčke, Zmaja direndaja…

Pa pesmic iz pesniške zbirke Franca izpod klanca, Križemkraž  in Zlata ladja.

Za malo večje je svoje pesmi izdal v zbirki Pesmi štirih, skupaj z Zlobcem, Menartom in Pavčkom. Za svoje delo je prejel številne nagrade (Levstikova, Prešernova, Sovretova, Jenkova, zlatnik poezije, nagrado za življenjsko delo…).

Bil je tudi prevajalec. Prevajal je v glavnem nemško, francosko, madžarsko, češko, hrvaško, srbsko in rusko pesništvo. Njegov bogati ustvarjalni opus za otroke pa je zbran v antologiji Kako se vrtijo ure z ilustracijami Jelke Reichman, ki so jo izdali pred dvema letoma pri založbi Mladinska knjiga.

 

Kajetan Kovič je nedvomno pustil neizbrisen pečat na slovenski literaturi, našo literaturo za otroke pa je povzdignil na najvišjo, mednarodno primerljivo raven.

 

Z občudovanjem in spoštovanjem se poklanjamo njegovemu  neizbrisnemu pisateljskemu in prevajalskemu opusu.

V šolski knjižnici smo v spomin na velikega umetnika pripravili tematsko razstavo.

 

Predstavitev o njem in njegovem delu si lahko ogledate na povezavi  http://uciteljska.net/ucit_search_podrobnosti.php?id=8154

Več o življenju Kajetana Koviča lahko preberete tudi na povezavi http://sl.wikipedia.org/wiki/Kajetan_Kovič

 

Knjižničarka Alenka

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost