Po praznikih diši

2015_Prazniki_naslovna

Čez leto imamo veliko praznikov, kar je prav in tako je bilo tudi nekoč. Kultura in kulturna dediščina je vse tisto, kar zna človek narediti, vsa njegova ustvarjalnost, ki je nastala mimo narave ali iz nje – kajti precejšen del naravne dediščine je tudi kulturna dediščina.

Na podedovana izročila naših prednikov so vezani številni običaji. Na vse to smo se učenci in delavci Olgice letos naslanjali pri načrtovanju dejavnosti v tednu kulturne dediščine in praznikov, povezanih z njo.

S krajšim kulturnim programom in postavitvijo stojnic smo delček tega, kar smo načrtovali, prikazali že na odprtju dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD), ki je potekalo v petek, 25. septembra, na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju.

Ob praznikih je po navadi veselo. Takrat se veliko poje. Ljudje so včasih zaigrali na predmete, ki so jih imeli v svoji neposredni bližini. Na raznorazna kmečka orodja, rastline in še kaj. Velikokrat so si glasbila izdelali kar sami.

Zato so naši najmlajši učenci spoznavali glasbo, ki je nastajala ob različnih praznikih, vezanih na kmečka opravila. S pomočjo različnih virov, zapisanih ali ustnih, so iskali informacije, raziskovali zgodovino te glasbe, spremljevalnih instrumentov in se naučili tudi kakšno pesem. Na ptujskem gradu so si 29. in 30. 9. 2015 ogledali še etnografsko zbirko glasbil in spoznavali zgodovino le-teh. Tam so jim predstavili glasbo ob različnih kmečkih praznikih, kot sta na primer koline in žetev. V delavnici pa so si učenci izdelali še svoje glasbilo.

Malo starejši učenci, tisti od 4. do 6. razreda so se v torek, 29. 9. 2015 odpravili na Čüšekovo domačijo v Dornavo, kjer ima sedež Turistično etnografsko društvo Lükari. Tam so spoznali vse o največjem prazniku v prestolnici čebule, torej o lükarskem prazniku. Poleg tega so si o Dornavi, pridelavi čebule in lükarskem prazniku ogledali tudi film. To je bilo posebno doživetje, saj je kino postavljeno kar v  domač senik. Ogledali so si tudi etnografsko zbirko, ki je na domačiji izredno bogata. Nekateri so se preiskusili v pletenju krencev iz lüka. Njihove lükarice so povedale, da so nekateri prav vešči tega opravila.

Vsak učenec je domov odšel z nekaj prekrasnimi izdelki, ki so jih izdelovali v delavnicah. To so rože iz krep papirja, pa rože in klopotci iz koruznice in prekrasni klobučki iz blaga, namenjeni odlaganju igel za šivanje. Delavnice so vodile članice Kmečkih žena Dornava in članice lükaric. Vmes so si tudi kaj zapeli. Učenci pa so lahko videli tudi njihovo praznično in delavsko nošo.

Ker živimo v najstarejšem slovenskem  mestu, ki ga obdaja bogat vinorodni okoliš in ker se na Ptuju nahaja priznana ptujska – vinska klet, so se najstarejši učenci naše šole isti dan odpravili prav tja, kjer so si ogledali multivizijsko predstavitev Ko se kaplja zaiskri, s fotografijami čudovitih haloških gričev. Seznanili so se s preteklostjo in sedanjostjo vinarstva na Ptuju, pa s kulturo pitja vina ter s kozarci za razne priložnosti. Poleg tega, da so obiskali ptujsko klet, so raziskovali še pridelavo vina in praznikov, ki spremljajo ta opravila. To so vincencovanje, postavljanje klopotca, trgatev in martinovanje.

Ob vsem tem so učenci tudi ustvarjali. V tednu kulturne dediščine so tako nastali številni literarni, likovni in tehnični izdelki ter multivizijske predstavitve naših otrok. Le-to in še veliko več je bilo videti na razstavi in šolski sklepni prireditvi PO PRAZNIKIH DIŠI, v petek, 2. 10. 2015, na kateri so učenci s kulturnim programom predstavili vse, kar so v dneh kulturne dediščine počeli in doživeli. Nekaj utrinkov te prireditve si lahko ogledate na foto zapisu.

Prazniki so tisti, ki jim dajemo poseben pomen, in tisti, ki so posvečeni kakemu posebnemu dogodku. Nekateri so pomembni le za posameznika, drugi za vse ljudi. Razlog za praznovanje lahko poišče tudi vsak sam. Kakorkoli že, naredite si tako, da bo za vas vsak dan prazničen.

Alenka Kandrič, vodja DEKD na OŠ Olge Meglič Ptuj


V petek, 2. oktobra 2015, smo pripravili zaključno prireditev ob Dnevih evropske kulturne dediščine, na kateri so se predstavili učenci od 1. do 9. razreda.

Prireditev je otvoril pevski zbor, nato pa so se predstavili naši tretješolci, in sicer s tradicionalno slovensko pesmijo in plesom.  Tradicionalna slovenska glasba in ples sta bila v ospredju tudi pri predstavitvi prvošolcev in drugošolcev, kot tudi četrtošolcev. Petošolci so izvedli svojo glasbeno točko s harmoniko in nekaterimi drugimi zanimivimi inštrumenti. Šestošolci so nam povedali nekaj zanimivosti o lükarjih iz Dornave in nam predstavili, kaj vse so doživeli na Čüšekovi domačiji. Osmošolci so nam predstavili običaj vincencovanja, devetošolci pa so nam zaupali, kako so sestavili klopotec ter nam povedali več o trgatvi in martinovanju. Slišali smo tudi nekaj zanimivih literarnih prispevkov, ki so nastali na kulturnem dnevu.

Za zaključek prireditve pa je znova poskrbel naš pevski zbor.

Zapisal šolski novinar: Matija Bojnec, 7. b

 

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost