Aktivnosti 2016/17

UČNA POMOČ
V okviru aktivnosti Učna pomoč se je izvajala individualna učna pomoč učencem, ki imajo težave pri razumevanju in usvajanju učne snovi. Pomoč je namenjena predvsem tistim učencem, ki zaradi različnih vzrokov ne zmorejo dosegati zastavljenih učnih ciljev in potrebujejo individualno vodenje in spremljanje.

JAZ TEBI … TI MENI  
V debatnem krožku so učenci krepili svoje retorične sposobnosti, zastopali svoja stališča glede aktualnih vsebin in jih argumentirali. Debatirali smo o drogah, prihodnosti, dnevu boja proti aidsu, prijateljstvu, človekovih pravicah, živalih, plesu, odgovornem ravnanju s hrano, debatnih turnirjih, dnevu spomina na žrtve holokavsta, dnevu žena, možganih … Učenci so spoznali zakonitosti in načela Karl Popperjevega debatnega formata, po katerem potekajo debatni turnirji. Učenci so se preizkusili kot govorci, bilo je zelo poučno, predvsem pa zabavno.

 

ŠOLSKI PARLAMENT
V šolski parlament so se vključili učenci, ki se radi aktivno vključujejo v pogovore o aktualnih temah. Učenci so spregovorili o  predlogih učencev in njihovih problemih na šoli.

V okviru šolskega parlamenta nas je na šoli obiskal gospod Andrej Pešec, politolog ter poznavalec vzgoje in dela z mladimi, ki je v okviru šolskega parlamenta izvedel delavnico Otroci in načrtovanje prihodnosti, ki je prav tako tema otroškega parlamenta v šolskem letu 2016/2017. Učenci so se aktivno vključili v pogovor, izrazili svoje mnenje, ideje in dileme o vprašanjih povezanih s prihodnostjo.

Učenci, mladi parlamentarci so se v Centru interesnih dejavnosti udeležili 27. ptujskega občinskega Otroškega parlamenta. Parlamentarci ptujskih osnovnih šol so razpravljali na temo Otroci in načrtovanje prihodnosti. Naši učenci so na zasedanju odlično predstavljali svoje zaključke in izražali svoja mnenja.

 

TO SEM JAZ … TO SI TI
Skozi različne dejavnosti, družbene in socialne igre so učenci spoznavali sebe, svet, prijatelje in se preko njih tudi učili. Cilj aktivnosti je bil izboljšati socialno klimo med učenci. Za učence  smo pripravili delavnice O samopodobi, kjer so bili seznanjeni o desetih korakih za boljšo samopodobo.

 

RAZISKOVALNA NALOGA
Raziskovalna naloga je prvi stik mladostnikov z raziskovalnim delom, preko katerega se spoznajo z različnimi metodami raziskovalnega dela. Učenci se naučijo biti kritični do svojih rezultatov, jih pravilno pojasniti in ovrednotiti ter navajati vire in citirati.  Pri nastajanju raziskovalne naloge je učencem v pomoč mentor. V šolskem letu 2016/2017 sta dva učenca raziskovala na temo Arhitekturna dediščina Ptuja in njen vpliv na turizem.

Učenca sta se udeležila 25. regijskega srečanja mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije v OŠ Gorišnica, ki ga vsako leto izvede ZRS Bistra Ptuj. Na srečanju sta se učenca odlično odrezala, saj sta osvojila srebrno priznanje in se uvrstila naprej na državno tekmovanje. Na državnem tekmovanju sta učenca prejela bronasto priznanje.

 

ZDRAVI, BOLJ ZADOVOLJNI IN USPEŠNI
V okviru aktivnosti so učenci pripravljali zdravo prehrano in pridobivali koristne informacije o varovanju in ohranjanju zdravega načina življenja. Ob dnevu Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo se z učenci pogovarjali o zdravi prehrani. Učenci so se v mesecu boja proti odvisnosti na delavnici Znam reči ne seznanili z negativnimi vplivi uživanja drog. Na Olgici je zaživel kuharski krožek, kjer so se učenci v sproščenem vzdušju preizkušali v pripravljanju najrazličnejših zdravih, lokalno pridelanih kuharskih mojstrovin.  V gospodinjski učilnici je zadišalo po pirinih palačinkah, zdravih jagodnih torticah, piti iz ajdove kaše, cvetačni pici, domačem pudingu in sladoledu ter zdravih hamburgerjih iz prosenih polpet. Pripravljene  jedi so učenci z veseljem pojedli.

 

USTVARJAJMO
Učenci so ustvarjali izdelke iz različnih materialov in skrbeli za okraševanje šole glede na aktualne dogodke. Učenci so pomagali pri pripravi scen za razne predstave, sodelovali pri pripravi šolskega dobrodelnega bazarja, razstavah …

 

KO BOM VELIK BOM …
Učenci so se srečali z različnimi njim zanimivimi poklici in preko njih spoznavali lastne interese, potek izobraževanja, potrebne kompetence, možnosti zaposlovanja … Učenci so dobili priložnost, da se z določenimi poklici tudi izkustveno seznanijo. Učenci so se v središču mesta natančneje seznanila s poklicem fotografa.

Na šoli so nas obiskali predstavniki podjetja Talum iz Kidričevega. V okviru projekta Raketa v garaži so nam predstavili podjetje. Učenci in njihovi starši so si lahko ogledali nekatere izmed njihovih izdelkov in predstavitveni film o Talumu. Pisateljica Janja Vidmar nam je s pomočjo knjižice Raketa v garaži predstavila vedno bolj zaželene tehnične poklice in priložnosti za zaposlovanje, ki jih nudi Talum. Predstavitev je bila odlična priložnost za učence, ki se bodo kmalu odločali o svojem nadaljnjem izobraževanju. Z nastopom stunt motociklista Roka Bagoroša so se učenci v Kidričevem udeležili zaključka projekta “Raketa v garaži”.  S tem projektom so bili učencem predstavljeni tehnični poklici s področja strojništva, metalurgije in elektrotehnike ter priložnosti za štipendiranje in zaposlitev v Talumu.

 

ZNANJE JE SODELOVANJE
Namen aktivnosti je bil spodbuditi učence k sodelovanju in razvijanju pozitivnih odnosov med različnimi generacijami. Na Olgico smo povabili stare starše naših učencev. Pripravili smo jim delavnice, ki so bile spomladansko obarvane. Babice, dedki in prababice so se lahko ob pomoči učencev preizkusili v servietni tehniki ter izdelovanju rožic in knjižnih kazal. Namen delavnic je bil spodbuditi učence k sproščenemu ustvarjanju ter razvijanju pozitivnih odnosov.

PLESI SVETA
Skozi plesno popotovanje so učenci spoznali tradicionalni ples Madžarske, Čardaš in se naučili par osnovnih korakov. V okviru »Spoznavajmo države EU«,  smo počastili 13. obletnico vstopa Slovenije v EU. Naši učenci so se predstavili s kratkim kulturnim programom, v katerem so s plesom in glasbo predstavili Madžarsko – deželo kralja Matjaža in zaplesali madžarski tradicionalni ples Čardaš.

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM?
V aktivnosti so učenci ustvarjali najrazličnejše zanimive izdelke iz odpadnega materiala. Odpadni material so učenci prinesli od doma (tetrapaki, plastenke, toaletne rolice, stari CD-ji …). V večgeneracijskem centru Spodnje Podravje – Špajza modrosti – so učenci pripravili likovno delavnico z naslovom Kam z odpadnim materialom. Na likovno ustvarjanje smo povabili učence vseh ptujskih osnovnih šol. Bilo je kreativno in zabavno.

 

ŠPORT NA PROSTEM
Učenci so se preizkusili v najrazličnejših športnih aktivnostih (odbojka, skoki, tek …)

 

ROLANJE
Učenci so se preizkusili v spretnostih rolanja. V času počitnic so učenci na asfaltnem igrišču Vičava obuli rolerje, si nadeli čelado in ščitnike ter pogumno odvijugali med ovire poligona. Učenci so v raznih igrah z rolerji zelo uživali in preživeli dva super rolerska dneva.

 

POTOVANJE OKROG SVETA
V ptujskem mestnem kinu so si učenci ogledali dokumentarni film Povedka o jezeru, kjer so se seznanili z Finsko, državo tisočerih jezer. Po ogledu dokumentarca je sledil razgovor o ogledanem dokumentarcu in značilnostih države Finske ter ustvarjalna delavnica. Učenci so izdelovali svoje jezero iz steklenih kozarcev.

 

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost