Kje smo

 Kako do nas?

Mesto Ptuj se nahaja na severovzhodu Slovenije. Razteza se na 2500 hektarjih površine, v njem pa živi 19 tisoč prebivalcev. Mestna občina Ptuj ima na 120 kvadratnih kilometrih 22 naselij, v katerih prebiva več kot 31 tisoč ljudi, Ptuj je tudi središče pokrajinsko spodnjega Podravja z okoli 100 tisoč prebivalci in številnimi regionalnimi ustanovami.

 
 

 Pogled na mesto

Med slikovitimi gričevji s trto poraslih Slovenskih goric na severu in Haloz na jugu, sredi Dravskega in Ptujskega polja, ki se proti zahodu ozirata v pohorske obronke, je ena najbogatejših slovenskih zakladnic preteklosti. Ptuj, mesto, ki je doživelo Kelte, Rimljane, Hune, Franke, Langobarde, Slovane… Božanstva in demoni vseh vrst so ga spremljali skozi stari, srednji in novi vek in skupaj z življenjem ljudi različnih obdobij zaznamovali podobo pradavnega mestnega jedra na terasi med Dravo in Grajskim gričem. Spoštovanje preteklosti je preprečilo, da bi srednjeveško jedro obdale visoke hiše sodobnosti. Ptuj je zato eno najlepše ohranjenih srednjeveških mest v Slovenji.

Radovednim popotnikom skozi čas Ptuj s svojo okolico še danes ponuja bogastvo doživetij, ki jih ni nikjer drugje. Tu so ohranjeni templji boga Mitre, ostanki keltskih in staroslovanskih grobišč, antične in srednjeveške stavbe s svojo mojstrsko kamnoseško govorico, tu so ohranjene sledi vseh korenin sedanjosti.

ptuj2

 

Zaščiteno staro mestno jedro pod gradom, v katerem je danes muzej s številnimi zbirkami, z dominikanskim samostanom, v katerem domujeta Pokrajinski muzej in Zgodovinski arhiv, z minoritskim samostanom, z gotizirano proštijsko cerkvijo, z mogočnima mestnima stolpoma, z Orfejevim in Florjanovim spomenikom ter Marijinim stebrom, s številnimi starimi stavbami z renesančnimi, poznogotskimi in baročnimi detajli na pročeljih, arkadah in štukaturah, odpelje obiskovalce na potovanje skozi čas. V pustnem času pa vsako leto z mestom zaživi tudi korant.
  ptuj3

 

(Skupno 1.138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost