Jezikovna ekskurzija v London

2016_03_30_london_naslovnaV torek, 29. marca 2016 nekaj pred polnočjo, se nas je 14 učencev 8. razreda skupaj z učiteljema angleščine, odpravilo na jezikovne ekskurzijo v London. Pridružilo se nam je tudi nekaj učencev OŠ Hajdina in OŠ Poljčane z njihovima učiteljicama ter nekaj drugih mladih potnikov iz Maribora. Na parkirišču pod gradom, kjer se je naša pot pričela, se nam je pridružil g. Željko Šalabalija iz podjetja LTA, ki je bil naš vodnik. Po kar nekaj urah vožnje z avtobusom smo zgodaj zjutraj prispeli na letališče Marco Polo v Benetkah, kjer smo se navdušeni vkrcali na letalo. Navdušenje je bilo še večje, ko smo po približno dveh urah letenja končno pristali v Londonu. Tam smo najprej odnesli prtljago v hotel, nato pa smo se že odpravili na naš prvi potep.

Prvi dan je bil dolg in naporen, a kljub temu nadvse zanimiv. Najprej smo se odpravili do perona 9 ¾ na postaji King’s Cross, od koder se je Harry Potter odpravil na čarovniško šolo Hogwarts. Naša naslednja postaja je bil Camden Town, kjer smo lahko videli zelo zanimivo tržnico in prodajalne z zelo domiselnimi fasadami. Sledil je obisk najbolj znane nakupovalne ulice Oxford Street, nato pa obisk ene najbolj znanih trgovin z igračami Hamleys. Po sprehodu skozi kitajsko četrt Chinatown smo se ustavili še na Piccadilly  Circusu, nato pa se odpravili nazaj proti hotelu na naš zaslužen počitek.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili do znane poslovne četrti v Canary Wharf in nato na Greenwich, kjer smo se lahko slikali ob znamenitem ničelnem poldnevniku. Ogledali smo si tudi pomorski muzej Maritime Museum, znano ladjo Cutty Sark, nato pa se z ladjico po Temzi zapeljali do verjetno najbolj znanega mostu na svetu Tower Bridga. Videli smo še Tower of London, mestno hišo, nato pa si ogledali znano vojno ladjo HMS Belfast. Sprehodili smo se mimo znamenitega ‘Shakespearjevega’ gledališča The Globe Theatre,  čez znan most Millennium Bridge  do katedrale Sv. Pavla. Dan smo zaključili z ogledom muzikala Michael Jackson’s Thriller Live, ki nas je vse izjemno navdušil.

Naš tretji dan smo začeli z odličnim razgledom na London z znamenitega londonskega kolesa London Eye. Sledil je sprehod mimo parlamenta Houses of Parliament in znamenitega zvonika Big Bena. Vzeli smo si tudi nekaj časa za slikanje ob znanih rdečih telefonskih govorilnicah ter se zapeljali z dvonadstropnim rdečim avtobusom double-deckerjem.  Najbolj smo bili navdušeni nad muzejem voščenih lutk Madame Tussauds, kjer je bilo veliko natančno izdelanih voščenih lutk živih in tudi že pokojnih znanih osebnosti. Dan smo zaključili z zunanjim  ogledom kraljičine rezidence Buchinghamske palače.

Naš zadnji, četrti, dan smo preživeli v dveh muzejih. V prirodoslovnem muzeju, Natural history Museum,  smo si ogledali sinjega kita v naravni velikosti in veliko drugih živali, med njimi tudi dinozavrov. V muzeju znanosti, Science Museum, pa smo lahko videli najrazličneješe znanstvene dosežke človeštva. Naša zadnja postaja je bil Fulham, kjer smo se ustavili pri stadionu nogometnega kluba Chelsea. Pot nas je nato zanesla nazaj do hotela, kjer smo vzeli svojo prtljago, nato pa proti letališču, od koder smo zvečer poleteli nazaj v Benetke. V nedeljo zgodaj zjutraj smo se utrujeni, a polni novih vtisov, znova objeli z našimi starši.

Vsak dan v Londonu smo videli veliko novega, veliko smo se vozili s podzemno in nadzemno železnico, še več prehodili, jedli v KFC-ju, The Ice Wharfu, Pizza Hutu, McDonald’su itd. Spoznali smo življenje, kulturo in zgodovino prebivalcev Londona. Veliko smo se naučili in sklenili nekaj novih prijateljstev. Naša ekskurzija v London je bila res najboljša!

.

Zapisala: Maša Sarić, 8. b

 

 

(Skupno 433 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost