Evropski teden mobilnosti 2023

V Mestni občini Ptuj se bodo v Evropskem tednu mobilnosti odvili številni zanimivi dogodki in aktivnosti, ki nas bodo povezali v prizadevanju za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti.

               

sobota, 16. 9. 9.00 KOLESARSKI POTEP SKOZI ARHEOLOŠKI PARK POETOVIO

S kolesom bomo obiskali in spoznavali pomembne lokacije Arheološkega parka Poetovio. Med drugim bomo obiskali Slovenski trg z Orfejevim spomenikom, Arheološko najdišče Panorama, Sončni park s kopijo reliefa boga Sola in kopijo gradbenega napisa cesarja Hadrijana na vstopu na pešmost.

Organizator: Zavod za turizem Ptuj Lokacija: Zbirno mesto TIC Ptuj.

Prijave: Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na: info@visitptuj.eu. 

Za mlajše od 18 let je uporaba čelad obvezna, za odrasle je priporočljiva. V primeru dežja dogodek odpade.

 

ponedeljek, 18. 9. –  torek, 19. 9. 8.30–12.00 VARNE ŠOLSKE POTI

ZŠAM Ptuj bo za učence 4. razredov vseh ptujskih osnovnih šol izvedel dogodek »Varne šolske poti« s pestrim naborom aktivnosti: predavanje »Varna pot v šolo«, predstavitev Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj, Šole vožnje Prednost, Policije in Medobčinskega redarstva, predstava »Prometna vila«. Učenci bodo  v spremstvu razrednikov, spremljevalcev in člana ZŠAM Ptuj prehodili prometne poti od šole do Združenja šoferjev in avtomehanikov.

Organizator: ZŠAM Ptuj, SPVCP MO Ptuj, Šola vožnje Prednost, Policijska postaja Ptuj, Medobčinsko redarstvo Lokacija: ZŠAM Ptuj.

 

torek, 19. 9. 16.30 KOLESARSKI IZLET NA MESTNI VRH

S kolesi se bomo podali na Mestni vrh skozi slikovite gozdove, sadovnjake in vinograde, kjer bomo uživali ob lepih razgledih. Na poti se bomo ustavili tudi v Vinogradniškem muzeju Stara preša, kjer boste lahko poskusili kozarček vina bližnjih vinogradov ali pa se osvežili z odličnim domačim sokom.

Organizator: Zavod za turizem Ptuj in Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice Lokacija: Zbirno mesto TIC Ptuj.

Prijave: Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na: info@visitptuj.eu. 

Za mlajše od 18 let je uporaba čelad obvezna, za odrasle je priporočljiva. V primeru dežja dogodek odpade.

 

sreda, 20. 9. 15.30 OTVORITVENA VOŽNJA PO TRASI REGIONALNE KOLESARSKE POVEZAVE PTUJ – HAJDINA – KIDRIČEVO – MAJŠPERK

Otvoritvena vožnja po novozgrajeni regionalni kolesarski povezavi, ki povezuje Ptuj – Hajdino – Kidričevo – Majšperk. Gre   za pomembno kolesarsko traso, ki povezuje regijsko središče Ptuj z ostalimi sosednjimi občinami za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju. Smiselna, varna in udobna kolesarska povezava bo zagotavljala zvezno povezavo središčnega mestnega naselja Ptuj s sosednjimi občinami, iz katerih potekajo dnevne migracije v središče regionalnega pomena. Kolesarska povezava je sofinancirana s sredstvi Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije.

Organizator: Mestna občina Ptuj, Občina Hajdina, Občina Kidričevo, Občina Majšperk Trasa poti: Majšperk – Kidričevo – Hajdina – Ptuj – Hajdina – Kidričevo – Majšperk. 

Zbirna mesta so:

  • Majšperk: Parkirišče na Bregu 12, zbiranje ob 15.30, odhod ob 15.45.
  • Kidričevo: Parkirišče Mesnice Fingušt, Sp. Gaj pri Pragerskem, zbiranje ob 15.30, odhod ob 15.45. Združitev s kolesarsko ekipo iz Majšperka na športnem igrišču Lovrenc ob 16.30.
  • Hajdina: vaško središče Zgornja Hajdina preko proge, ob 17.00.
  • MO Ptuj: na kateremkoli zbirnem mestu ali pri Pomaranči, predvidoma ob 17.30.

Za mlajše od 18 let je uporaba čelad obvezna, za odrasle je priporočljiva. V primeru dežja dogodek odpade.

 

sreda, 20.9. in četrtek, 21. 9. 9.00–13.00 POLIGON KOLESARČEK                                                                                

Za otroke starejših skupin Vrtca Ptuj bo organiziran preventivno-vzgojni program v cestnem prometu na poligonu KOLESARČEK. Otroci bodo skozi igro spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako pomembna je varnostna čelada, predvsem pa, kako se pravilno prečka cestišče. S programom se bodo otroci naučili osnovnega pravilnega vedenja v prometu in se obenem zabavali.  

Organizator: Mestna občina Ptuj

Lokacija: Mestni trg 

V primeru dežja dogodek odpade.

 

petek, 22. 9. 9.00–12.00 ULICE OTROKOM 

Ptujske osnovne šole bodo sodelovale v preventivni akciji »ULICE OTROKOM«. Otroci v parku ali telovadnici ne morejo risati na tla, zato bomo otrokom omogočili ustvarjanje s kredami na območju šolskih okolišev.

Organizator: Mestna občina Ptuj

Lokacija: Mestna občina Ptuj, šolski okoliši  V primeru dežja dogodek odpade.

 

Kako varčne poti vplivajo na višjo kakovost življenja? 

 Različne oblike aktivne mobilnosti (na primer hoja ali kolesarjenje), uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo in souporaba avtomobila pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje.                                                     

Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti pomeni tudi številne pozitivne posledice – na primer manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni, več javnega prostora, namenjenega premikanju in druženju (avtomobil je najbolj potraten »uporabnik« prostora), kot tudi bolj zadovoljno skupnost. (www.tedenmobilnosti.si)

 

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost