Tehniški dan za božično-novoletni bazar

V četrtek, 16. novembra 2023, smo imeli vsi učenci naše šole, z izjemo četrto in petošolcev, tehniški dan, v okviru katerega smo izdelovali izdelke za božični bazar.

Naša naloga je bila pripraviti članek o tehniškem dnevu, zato smo se najprej odpravili do naših prvošolčkov, ki so izdelovali božične obeske, snežake, jelenčke in voščilnice. Dela so se lotili z velikim veseljem in izdelali lepe izdelke. Zaupali so nam, da je izdelovanje zelo zabavno.

V drugem razredu so izdelovali voščilnice iz papirja in svečnike v obliki snežakov. Pri tem so uporabljali različne barve, lepilo, sladkor, trakce in cofke za okrasitev. Tudi drugošolcem se je bilo delo zelo zabavno.

Nato smo se odpravili do učenk in učencev tretjega razreda, ki so izdelovali okraske za božično jelko in smrečice iz kartona, ki so jih pobarvali. Zaupali so nam, da jim je všeč, da se lahko med delom veliko pogovarjajo, si pomagajo in se zabavajo.

Učenci od 6. do 9. razreda smo letos lahko sami izbrali, katerih dveh od ponujenih enajstih dejavnosti se bomo udeležili, zato smo v posameznih delavnicah našli učence različnih razredov.

Najprej smo se odpravili v učilnico 2, kjer so učenci veselo izdelovali smrečice iz palčk na leseni podlagi in božične okraske iz kamenja, prav tako na leseni podlagi.

V učilnici 1 je prav tako vladalo pravo božično vzdušje in vsi so bili nasmejani. Izdelovali so božično novoletne voščilnice, in sicer ob uporabi »quilling« tehnike. Ker je omenjen način izdelave kar zahteven, je delo potekalo počasi, a natančno, prav tako pa so si pomagali med seboj.

V učilnici 1b so izdelovali leseno namizno dekoracijo z motivi božičkov, jelenčkov in snežakov. Tudi ta delavnica je zahtevala zbranost in natančnost.

Odpravili smo se v višje nadstropje, in sicer najprej do učilnice 10, kjer so učenke in učenci pridno izdelovali adventne venčke iz papirja. Ta delavnica se učencem ni zdela prezahtevna, čeprav je zahtevala veliko natančnosti in potrpežljivosti. Za izdelavo venčkov so učenci uporabili barvni papir in lepilo.

V sosednji učilnici, tj. učilnici 9, smo naleteli na izdelavo okrasnih venčkov, svečnikov ter druge božično-novoletne namizne dekoracije. Za izdelavo so uporabljali tudi naravne materiale kot so borove vejice, storže, les ter smreko. Učenci so nam zaupali, da je delavnica super in da zahteva veliko ustvarjalnosti.

Sledil je obisk učilnice 12, kjer so bili učenci zaposleni z izdelavo okraskov za na božično drevesce. Iz lesenih ščipalk za perilo je ob pomoči temper, barvnega papirja in lepila nastalo veliko lepih okraskov.

Naša zadnja postaja so bile učilnice v najvišjem nadstropju naše Olgice. Najprej smo se ustavili v učilnici 19, kjer so pridno izdelovali božično-novoletne aranžmaje iz naravnih materialov, lesa, vejic, storžev ter sveč in drugih okraskov. Učenci so ob izdelavi uporabili vso svojo ustvarjalnost in nastali so lepi izdelki.

Lepi izdelki pa so nastali tudi v učilnici 15, kjer so učenke in učenci izdelovali božično-novoletne škratke iz volne. Delavnica je zahtevala kar nekaj spretnosti, predvsem pa natančnosti in potrpežljivosti, saj je delo potekalo počasi. So pa za dobro voljo poskrbele božične pesmi, ki so se predvajale v ozadju.

V sosednji učilnici, tj. v učilnici 16, so učenke in učenci izdelovali darilne škatlice in smrekice iz papirja. Učenci so nam zaupali, da delo ni zelo zahtevno, a je potrebno veliko natančnosti.

V učilnici 18 so se zabavali ob izdelavi snežakov in pingvinov iz lesa in palčk, ki so jih pobarvali s temperami. Tudi v tej delavnici je lahko na plan prišla ustvarjalnost naših učenk in učencev.

Čisto na koncu pa smo obiskali še naše ustvarjalce v učilnici 17. Ti so izdelovali namizne dekorativne lučke. Stekleničke za vlaganje so okrasili s papirno tehniko ter jih še dodatno okrasili z vrvicami in drugimi dodatki iz naravnega materiala. Delavnica se jim je zdela super, a je zahtevala veliko natančnosti in ustvarjalnosti.

Vsi učenci so nam zaupali, da se jim je ta tehniški dan bil še posebej všeč zato, ker so lahko izbirali delavnice po lastnih interesih in ker so lahko v isti delavnici sodelovali učenci iz različnih razredov. Prav tako pa smo se vsi učenci zelo zabavali v (pred)božičnem vzdušju.

Tudi na tokratnem tehniškem dnevu je nastalo veliko lepih izdelkov, ki jih bomo ponudili na božično-novoletnem bazarju na dnevu šole.

Zapisali: Nuša Arnuš, Mina Mahorič, 8. a, Tai Cizerl, 8. b

 

(Skupno 407 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost