Naravoslovni dan

Tretji petek v novembru, torej 17. novembra 2023, smo na naši šoli v okviru naravoslovnega dne izvedli tradicionalni slovenski zajtrk. Tako smo si prvo šolsko uro smo vsi učenci od 1. do 9. razreda privoščili tradicionalni slovenski zajtrk, ki zajema domači kruh, maslo, med, mleko in orehe. Zajtrku pa so sledile različne delavnice.  

Šestošolci so se pod sloganom Kruh za zajtrk – super zajtrk! odpravili na pot proti Pekarni Ptuj, kjer so si ogledali proizvodnjo njihovih izdelkov. Ko so se vrnili iz pekarne, so imeli delavnico o zdravi prehrani, ki jo je vodila Nuša Krošl iz ZD Ptuj. Bistvo delavnic je bilo, da se učenci zavedajo pomena uživanja zdrave, lokalne in sezonske hrane. 

Sedmošolci smo se po zajtrku udeležili delavnic o odraščanju. Prva delavnica je bila pripravljena na temo empatije in medsebojnih odnosov. Učenci smo razmišljali o pozitivnih značajskih in drugih človeških lastnostih. Druga delavnica se je imenovala Moč vezi. V tej delavnici smo ugotavljali, kaj je pravo prijateljstvo, in po skupinah sestavili našega popolnega prijatelja. Tema zadnje delavnice je bila medvrstniško nasilje, kjer smo prebrali nekaj prigod medvrstniškega nasilja in sporočilo te delavnice je bilo, da nasilje ni rešitev. Ob koncu pouka smo tudi mi imeli evalvacijo dneva, ob tem pa se pogovorili še o žrtvah prometnih nesreč. 

Učenci 8. razreda so po obilnem zajtrku nadaljevali z delavnico na temo odvisnosti od ekranov. Pri tej delavnici so se naučili prepoznati razliko med uravnoteženo in prekomerno rabo zaslonskih tehnologij in zasvojenostjo. Tudi za osmošolce je bila pripravljena delavnica o medvrstniškem nasilju. Zadnjo šolsko uro pa so se pogovarjali o vplivu hrane in gibanja na telo. Tam so se med drugim naučili uporabne reči o krvnem pritisku in srčnem utripu ter kako le-to vpliva na naše zdravje.

Tako kot ostali so tudi devetošolci dan pričeli z tradicionalnim slovenskim zajtrkom, nato so se odpravili v Mestni kino Ptuj, kjer so si ogledali film z naslovom Lepi fant (Beautiful boy), ki je trajal kar 120 minut. Po ogledu filma so imeli delavnico, ki so jo izvedli predstavniki Ars Vitae.

Zapisali: Zara Rižnar in Živa Grdiša, 7. a

 

(Skupno 281 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost