Tehniški dan – pustne delavnice

 

V torek, 30. januarja 2024, smo imeli učenci od 6. do 8. razreda tehniški dan, ki je bil pustno obarvan.

Prvo uro smo se zbrali v svojih matičnih učilnicah, kjer smo si ogledali dokumentarni film o kurentu in pustovanju,  ob 9.25 pa smo pričeli z delavnicami. Na izbiro smo imeli devet različnih delavnic in sicer izdelovanje pustnih kostumov in klobučkov za povorko, peko krofov, flancatov in palačink, izdelovanje kurentove 3D maske na risalni list, izdelovanje rož iz krep papirja in poslikavo pustnih motivov na steklo, les in platno. Ena od manjših delavnic je bila novinarska. Naša naloga je bila obiskati posamezne delavnice, jih fotografirati ter napisati članek o poteku tehniškega dne.

Najprej smo obiskale delavnico izdelovanja kostumov za pustno povorko, kjer so nam učenci povedali, da se imajo super, učiteljici pa sta jih prav tako zelo pohvalili in povedali da so zelo kreativni in verjamemo, da bodo kostumi prav tako odlični. Kako uspešni so bili pri svojem delu boste lahko preverili na mednarodni karnevalski povorki, kjer se bo naša šola tudi letos predstavila s svojo skupinsko masko.

Za drugo postajo smo si izbrale delavnico, v okviru katere so pripravljali pustne krofe, flancate in palačinke ter pisali pesmi in plakate o teh izdelkih. Učiteljice so povedale da so se razdelili v štiri skupine pri katerih se ves čas menjujejo, tako da je vsak učenec vsaj enkrat na vsaki od postaj. Izvedeli smo še, da se vidi, da nihče ni v kuhinji prvič in da so vsi učenci zelo delovni.

V tretji delavnici so izdelovali klobuke prav tako za pustno povorko. Razdeljeni so bili  v štiri skupine in povedali so nam, da so pri delu zelo samostojni ter da je delo zelo zanimivo.

V četrti skupini so pod mentorstvom upokojene učiteljice likovne umetnosti Lee izdelovali 3D kurentovo masko na risalni list. Vsak učenec je moral izdelati svojo masko in zaupali so nam, da se imajo zelo lepo. Tudi učiteljici sta jih pohvalili in povedali, da so zelo pridni in ustvarjalni.

Peta delavnica je bila literarno obarvana. Učenke in učenci so pisali pustne zgodbe in pesmi, pri čemer so morali uporabiti vso svojo ustvarjalnost.

Pri izdelovanju kurenta iz slanega testa je prav tako vsak učenec izdeloval svojega kurenta, in sicer iz papirnatega tulca, na katerega so lepili slano testo.

Pri delavnicah izdelovanja rož in šopkov ter duhcev iz krep papirja so se učencem kot mentorice pri eni skupini pridružili članici Medobčinskega društva invalidov Ptuj, ki prihajata iz vasi Zabovci, pri drugi pa članici Turistično etnografskega društva LÜKARJI iz Dornave. Učenci so izdelali vsak svojo rožico, ki so ji na koncu združili v šopek, v drugi skupini pa so svoje rožice iz krep papirja združili v duhca.

V zadnji obiskani delavnici so se lotili poslikave pustnih motivov na steklo, les in platno. Tudi ti učenci so nam zaupali, da pri ustvarjanju zelo uživajo, pohvalili so jih tudi učitelji.

Na našem pustno obarvanem tehniškem dnevu so lahko učenci pokazali vso svojo kreativnost, izdelki, ki so danes nastali, pa ne bodo okrasili zgolj naše šole, ampak ustvarili norčavo pustno vzdušje tudi v številnih izložbah našega mesta.

 

Zapisale: Hana Kmetec, Ema Lah in Tijara Zemljarič, 8. b

Fotografije: Nai Kampl, Bor Mlakar Belšak, 8. b

 

(Skupno 438 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost