4. mesto na nagradnem natečaju ’Energija in jedrska tehnologija’

Pod mentorstvom učiteljice Vide Lačen sva, Gaja Urek in Tim Benko, sodelovala na nagradnem natečaju s področja energije in jedrske tehnologije. Cilj natečaja je bil izdelati model, maketo ali drugo ponazoritev naprave ali zgradbe, ki je povezana z energijo ali jedrsko tehnologijo. Tema natečaja se nama je zdela zelo zanimiva. V sklopu svojega projekta sva izdelala avtonomnega robota, ki je namenjen čiščenju sončnih celic. Zavedava se, da je potrebno sončne celice tudi čistiti, saj v nasprotnem primeru proizvodnja električne energije pada. V kolikor redno skrbimo za čiste sončne celice, poskrbimo tudi za njihovo daljšo življenjsko dobo. Namen izdelave izdelka je, da bi ozavestila ljudi o večji rabi sončnih celic, še posebej pa o njihovem varnem in rednem čiščenju.

V torek, 12. marca 2024, smo bili povabljeni v prostore Izobraževalnega centra jedrske tehnologije na reaktorskem centru Podgorica, kjer je potekala svečana podelitev in razglasitev rezultatov. Razglasitev je bila odlično pripravljena. Na začetku je vse prisotne pozdravil vodja projekta, sledili so nagovori posameznih gostov. Zatem so se začele predstavitve vsakega od izdelkov. S Timom sva bila zelo ponosna, ko so predstavljali najinega robota, ki sva ga poimenovala Marko. Dejali so, da jih je najin izdelek zelo navdušil, saj so vsi detajli natančno in estetsko izdelani. Po predstavitvi izdelkov smo bili avtorji povabljeni na oder, saj je vsak udeleženec dobil darilno vrečko. V njej je vsakega pričakal novi USB ključek, termovka, kemični svinčnik in beležka. Nato pa je napočil trenutek, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali, in sicer razglasitev prvih petih mest, katerih dobitniki se bodo skupaj odpravili na dvodnevni izlet na Dunaj. To napeto ozračje naju ni dolgo spremljalo, saj sva s Timom osvojila odlično četrto mesto in si tako prislužila dvodnevni izlet na Dunaj. Zelo vesela in ponosna sva, da nama je uspelo.

Zahvaljujeva se najini mentorici, učiteljici Vidi, ki naju je pri vsem delu spremljala in spodbujala ter, ko je šlo malce na tesno, verjela v naju.

Zapisala: Gaja Urek, 9. a

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost