Bralno sodelovanje OŠ Olge Meglič in OŠ Đuro Ester

Učenci 4. b razreda, skupaj s knjižničarko Alenko Kandrič in razredničarko Simono Jakomini,  smo izvedli projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice. Projekt vsakoletno na šoli izvajamo v sodelovanju z OŠ Đuro Ester iz hrvaške Koprivnice. Tokrat smo ga zaključili v petek, 22. marca 2024, ko so nas prijatelji iz sosednje države tudi obiskali. Sicer smo z omenjeno šolo pobrateni že štiri desetletja, že vrsto let pa z njimi sodelujemo tudi v tem bralnem projektu. Učenci iz sosednje hrvaške, ki so letos sodelovali, obiskujejo 3. razred, vendar so naši vrstniki, saj imajo pri njih osemletko in osnovno šolo nastopijo kot sedemletniki.

Prišli so z razredničarko Nino Galinec, njihovo knjižničarko Nikolino Sabolić in učiteljico spremljevalko. Skozi leto so brali knjigo slovenske avtorice Jane Bauer Kako objeti ježa. Ob tem so likovno in literarno ustvarjali in slikanico prikazali skozi Kamišibaj gledališče. Pripravili so nam tudi zanimivo igro živalskih ugank. Vse to so nam ob svojem obisku predstavili in nam med drugim podarili še čaj, ki ga pridelujejo v njihovi šolski zadrugi.

Sami smo v projektu brali knjigo Kašmirja Huseinovića Nenavadna knjižničarka. Ob tem smo raziskovali njihovo mesto, ustvarjali pravljice, pisali scenarije in zgodbe odigrali z lutkami v senčnem gledališču. Za svoje nove prijatelje smo ustvarili namizno igro Svet pravljic, katere so se zelo razveselili in nam že sporočili, da jo med odmori v šoli zelo radi igrajo.

Po predstavitvah svojega dela v projektu smo naše skupno srečanje sklenili s prijateljsko nogometno tekmo na našem igrišču in prijetnim druženjem na igralih. Nato so učenci iz Koprivnice odšli še na ogled našega mesta. Sprehodili so se po mestnem trgu, si privoščili sladoled, kupili spominke in se odpravili na ptujski grad.

Ustvarili smo nova prijateljstva, pridobili nove bralne izkušnje in se dogovorili, da bomo s projektom nadaljevali tudi prihodnje leto in ga zaključili še z našim obiskom pri njih.

 

Zapisali: Učenci 4. b razreda z mentoricama Simono in Alenko

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost