Olgičarji na finalu Poprov v Novi Gorici

V četrtek, 4. aprila 2024, smo se podjetniška ekipa Olgice: Ammar Vertič, Tiana in Timotej Mlakar ter Blaž Zelenik  z našima mentoricama učiteljico Tonjo Kolar in svetovalno delavko Matejo Simonič, ter ravnateljico Heleno Ocvirk odpravili v Novo Gorico na finalni nastop tekmovanja Poprov. POPRI je nacionalno tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih. Letos so prvič izvedli tudi POPRI festival podjetnosti podjetništva mladih Slovenije. POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so še Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občino Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba. Finale tekmovanja vsako leto poteka v Primorskem tehnološkem parku v Novi Gorici, saj je tam sedež tekmovanja. Na tekmovanje POPRI se je letos prijavilo kar 603 mladih s 203 poslovnimi idejami, kar so že kar rekordne številke.  Tekmovanje je potekalo v treh kategorijah. Tekmovali so osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 let. Na finalni nastop se je  uvrstilo 12 najboljših ekip iz posamezne kategorije iz celotne države. Ti srečneži smo bili letos tudi mi.

V četrtek, 4. aprila smo se ob šesti uri zjutraj odpravili iz parkirišča pod gradom. V Novo Gorico smo prišli ob pol desetih, kjer nas je v kulturnem domu pričakal sprejem, registracija tekmovalcev in skupno fotografiranje. Kmalu smo se zbrali v dvorani, kjer so nas pozdravili organizatorji, nato pa smo se že hitro razdelili po kategorijah in začeli s predstavitvijo naših poslovnih idej oziroma »Pitch-i«. Sledila je predstavitev komisije, ki so jo v ekipi osnovnošolci sestavljali: Deana Jezeršek, soustanoviteljica LanguageSitter d.o.o., Mateja Panjan, strateška svetovalka na področju Ljudje in Kultura za Danfoss trata d.o.o. in Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo d.o.o. Po končanih prestavitvah smo tekmovalci imeli čas za kosilo, komisija pa se je med tem časom odločala o rezultatih. Ob dveh popoldan se je na Bevkovem trgu začel festival podjetnosti in podjetništva mladih Slovenije, kjer nas je obiskal tudi radio Robin, prav tako pa smo si lahko ogledali različne stojnice, podjetnikov, ki so tam predstavljali svoje produkte, nekateri so bili tudi letošnji tekmovalci. Sledili so pogovori s podjetniki. Obiskal nas je tudi Challe Salle, s katerim smo lahko zapeli pesem in se fotografirali, ter pogovarjali, pridružile pa so se mu tudi Kotalkarice. Sledilo je še skupinsko fotografiranje in  pa zaključna prireditev s podelitvijo prvih treh mest in nagrad. Tretje mesto v kategoriji osnovnošolci je osvojila poslovna ideja: »Adventure Realm«, na drugo mesto se je uvrstila poslovna ideja: «Simply Clean« in zmagovalki POPROV 2023/24 sta bili učenki, ki sta razvili poslovno idejo: »PHONE OUT«.  

Olgičarji smo bili zelo veseli, da smo se tega tekmovanja lahko udeležili, saj smo z razvojem naše poslovne ideje: Učitek« ter s pripravami in z uvrstitvijo na finalni izbor pridobili veliko novih in neprecenljivih izkušenj. Zavedamo se, da nam to brez naših mentoric, ki sta nas od vsega začetka spodbujali, nam pomagali in nam stali ob strani ne bi uspelo.                                          

Zapisala: Tiana Mlakar, 9. b

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost